Oldalak

2014. június 17.

Sült oldalas






Kiskoromban valahogy nem rajongtam a sült oldalasért. Nem is értem miért, pedig nagyon finom tud lenni. ...bezzeg a sült zsíros kenyeret sajttal és lilahagymával, azt bezzeg tudtam befelé gyűrni. :D Mióta saját konyhánk van, elég sokszor kerül asztalra. Jó sok fokhagymával megtűzdelve... Persze a zsírja most is ott csücsül már egy tálkában és arra vár, hogy kihűljön és mehessen a hűtőbe, hogy aztán frissen sült kenyérre kenve lehessen vele "bűnözni". :D






Hozzávalók 4-6 személyre:
1,5 kg oldalas (egyforma darabokra vágva)
1 fej fokhagyma
1 kk. köménymag

3-4 ek. zsír 

  1. A sütőt előmelegítjük 190 °C-ra. Egy nagy tepsi alján elosztjuk a zsírt. A fokhagymagerezdeket félbe vágjuk. 
  2. A megtisztított húsok vastagabb részeit megtűzdeljük fokhagymával. Alaposan besózzuk őket, majd betesszük a tepsibe. Megszórjuk köménymaggal, pici vizet öntünk alá, majd az egészet alufóliával lefedjük.
  3. Előmelegített sütőben ~1,5-2 óra alatt puhára pároljuk a húst. A sütési idő nagyban függ attól, hogy a hús mekkora darabokra lett vágva.









 Tipp: Ha a húst félig fagyosan tesszük a sütőbe, akkor nem kell alá plusz víz.

2 megjegyzés:

  1. Bevallom, én máig nem szeretem az oldalast. Vagyis a hús részét azt igen, de olyan macerás leszedni a zsíros részeket, hogy eddig még nem készítettem soha. Pedig oltári guszta a fotóidon, kedvem támadt megkóstolni, és biztos vagyok benne, hogy ízlene is, hiszen tényleg imádom a húsos részét. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D No akkor gyere falatozni! Ezekről könnyű leszedni a zsíros részt, ha azt nem kéred, mert olyan puha az egész, mint a vaj. Nagyon könnyen elválik a hústól. :) Azért nem is szoktam sütés végén pirítani, mert így jó puha szaftos marad a hús.

      Törlés