Oldalak

2014. június 12.

Sonkás-rozmaringos grissini












Rég sütöttem már kenyérrudacskákat, így épp itt volt az ideje, hogy ismét készüljön egy adag. Először "csak" rozmaringosat akartam sütni, de aztán megláttam a kis darab füstölt sonkát a hűtőben. Gondoltam, szegény ne árválkodjon ott tovább, gyorsan felkockáztam és már ment is a tésztába. :) Gyerekeknek uzsonnára, vagy csak úgy rágcsálni, felnőtteknek egy kis "itóka" mellé jó választás lehet; de akár kirándulni is vihetjük. ;)






Hozzávalók 40-45 db-hoz:
30 dkg kenyérliszt BL80
20 dkg sima liszt

3-4 ek. olívaolaj
3 dl langyos víz
2,5 dkg élesztő
egy csokor friss rozmaring
10 dkg füstölt sonka


  1. A sonkát apró kockákra vágjuk. A rozmaringot megmossuk, leszárítjuk, majd finomra vágjuk.
  2. A kétféle lisztet tálba mérjük. Hozzáadjuk a sót, csipet cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt. Hozzáöntjük a vizet, az olívaolajat, végül beletesszük a sonkát és rozmaringot is. Kézzel összeállítjuk a tésztát, majd 5-7 percig dagasztjuk. Olajjal kikent tálba tesszük. A tészta tetejét is megkenjük olajjal, majd letakarva 1 órát kelesztjük.
  3. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral.
  4. A tésztát lisztezett deszkán jól átgyúrjuk, majd ~20x30 cm-es téglalappá nyújtjuk, amit hosszában félbe vágunk. Mindkét téglalapot 1,5 cm-es rudakra vágjuk. Ezeket a 10 cm-es rudakat deszkán ~20 cm hosszúra sodorjuk. Tepsire sorakoztatjuk őket, köztük egy kis helyet hagyva, majd előmelegített sütőben 12-15 perc alatt készre sütjük a grissini-t. Akkor jó, ha épp színesedni kezd, így kívül ropogós, belül puha lesz. 








A receptet megtaláljátok a Kifőztük júniusi számában is. :)

2 megjegyzés:

  1. Annyira szeretenééééém! :D Nagyon finom lehet. Még sosem sütöttem, pedig mindig van itthon hozzá minden, csak valahogy elmaradt eddig. Most már muszáj lesz....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ...és már ott is van az ablakodban. :) Szerintem nálatok is kedvenc lesz! Ezek az olaszok tudnak... :D

      Törlés