Oldalak

2014. június 14.

Mézes cseresznyedzsem









Már nagyon régóta szerettem volna kipróbálni, hogy milyen, amikor az ember lánya úgy tesz el gyümölcsöt, ahogy a "régiek". Semmi adalék, semmi tartósítószer, csak a gyümölcs és egy kis plusz. :) Most, hogy már hárman vagyunk, épp itt volt az ideje, hogy elhagyjam a dzsemfixet, befőzőcukrot (bár 'asszem ilyet életemben egyszer használtam) és minden olyasmit, ami nélkül még vígan lehet finom lekvárokat, dzsemeket, befőtteket eltenni. Itt az első cseresznyedzsem. ...kis mézzel és citrommal. Kellemesen édes és nagyon-nagyon gyümölcsös. :)






Hozzávalók 6 db 395ml-es üveghez:
3,5 kg tisztított, magozott cseresznye
20 dkg méz
1 citrom leve


  1. A cseresznyét, mézet és citromlevet nagy lábosba tesszük. Kis/közepes lángon időnként megkeverve elkezdjük felfőzni.
  2. Mikor a cseresznye összeesett és levet eresztett egy krumplinyomóval kicsit megtörjük a gyümölcsöt. Óvatosan, nem kell pépesíteni. :)
  3. Most már gyakrabban ránézünk, sűrűbben kevergetjük, nehogy lekapjon. Ha kellőképp besűrűsödött -ez nekem ~4 óra főzés volt-, tiszta, száraz üvegekbe szedjük. Az üvegeket lezárjuk, majd fejtetőre állítjuk 5 percre. Ezután egy napra száraz dunsztba tesszük őket, majd mehetnek a kamrapolcra. :)






8 megjegyzés:

  1. De jól tetted, hogy hagyományos módon főzted! Nagyon fincsi lehet mézzel és citrommal. Emlékezetem szerint én anno sajnos beleraktam életem első cseresznyedzsemjébe egy kis dzsemfixet, de nem kellett volna. Legközelebb anélkül készítem én is. Mellesleg marha sokáig főztem, alig akart elforrni a leve, hiszen a cseresznye eléggé leves. Most is van csersznyénk, de most nem főztem meg, mert még van a tavalyi lekiből.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) Aranyos vagy! Hát igen... Én is, ahogy te, próbálok minél kevesebb fölösleges "bigyót" használni és enni. Jó visszatérni a régi bevált receptekhez, módszerekhez. Bár kétségtelen, hogy az elkészítése jó sok idő, de nagyon megéri. :)

      Törlés
  2. Isteni lehet, csodaszép a színe is :-) Sajnos a mi cserkónk már leérett :-)

    VálaszTörlés
  3. Szia ! Nekem csak az fordult meg a fejemben,hogy 4 óra alatt a szíve lelke kifől a méznek, citromnak és persze a cseresznyének .Vagy rosszul gondolom? Egyébként, én is a természetes dolgokkal való befőzést helyezem előtérbe csak vannak ilyen gondolataim.Az igaz,hogy a szilvát is sütöttem egy éjszaka sütőben és attól még ízre finom lett.Hát bocsánat a gondolatért ,azért szeretek nálad nézelődni :) További szép napot és jó befőzéseket kívánok : Judit

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Judit! :) ...hát igen... nekem is voltak efféle gondolataim, aztán nekem is pont a szilvalekvár jutott eszembe; amit anno, sok-sok évvel ezelőtt az általános iskola udvarán főztek nekünk a szakácsnénik egy óriási üstben majd' egy napon át. ...és isteni volt! :D Nagyon örülök, hogy szeretsz nálam nézelődni! Igazán kedves tőled, hogy megírtad! Most nagyon vigyorgok. Szép napot neked is és persze jó befőzést! Üdv: Ági

      Törlés
    2. én natúr lekvárokat szoktam főzni, és tavaly épphogy megrottyantottam pl a barackot, na a nagyon rövidek már az üvegben megromlottak, levet eresztettek alulra.
      Illetve nagy gondom még, hogy felbontás után hiába rakom hűtőbe, 2-3 hét és megpenészedik.
      Így idén, ha nekiállok, tuti én is sokáig fogom főzni, szerintem ha már fölforralsz valamit, a vitaminok nagy része úgyis odalesz, de legalább a lekvár eláll :)

      Törlés
    3. Szia Inga! Örülök, hogy te is szereted a natúr lekvárokat. Én még csak most ismerkedem a témával... Azt hiszem rengeteg lehetőség rejlik benne. Többek között az, hogy hogy lehet dzsemfőzés közben szaunázni a konyhában. :D Amúgy igen... Ezekben a csemegékben bizonyára nemigen marad vitamin, viszont a nyár ízének esszenciája mind. :)

      Törlés