Oldalak

2014. június 23.

Meggyes bukta












Nagyon sokszor megsütöttem már ezt a buktát. A tészta receptje az egyik kedvenc ajándék Rama füzetkémből van, ami még a szorgos "vonalkód-küldözgetős" időszakból származik. :) Szeretem ezt a kelt tésztát, mert gyorsan kész van és olyan jópofa, ahogy a kis "gyerek-bukták" ott ülnek a tepsiben. :D Most, hogy javában tombol a meggyszezon, gondoltam kipróbálom ezzel a gyümölccsel is.




 

Hozzávalók 20 db buktához:
A tésztához:
5 dkg olvasztott margarin
2,5 dkg friss élesztő
6 dkg cukor
1,25 dl langyos tej
40 dkg süteményliszt vagy sima liszt
2 db tojás
fél kk. só

A töltelékhez:
40 dkg friss meggy
3 ek. porcukor
fél kk. őrölt fahéj
3 ek. víz
1 púpozott ek. étkezési keményítő

Olvasztott margarin a kenéshez, porcukor a szóráshoz.

  1. Az élesztőt egy teáskanálnyi cukorral és egy evőkanálnyi liszttel felfuttatjuk a langyos tejben.
  2. A lisztet, sót, cukrot, tojásokat, olvasztott margarint tálba tesszük. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és kézzel összeállítjuk a tésztát. Alaposan átgyúrjuk, majd letakarva ~30 perc alatt a duplájára kelesztjük.
  3. Míg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket. A meggyet megmossuk, kimagozzuk, a porcukorral és fahéjjal együtt lábosba tesszük. Kicsit állni hagyjuk, majd ha már levet eresztett, felforraljuk, de nem főzzük. Hozzáadjuk a vízzel kikevert étkezési keményítőt, gyorsan elkeverjük, így besűrítjük vele a tölteléket. Levesszük a tűzről és hűlni hagyjuk.
  4. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. Egy 25x20x6 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral.
  5. A tésztát lisztezett deszkán ~45x36 cm-es téglalappá nyújtjuk, majd 20 részre vágjuk. A tésztanégyzetek közepén elosztjuk a tölteléket, majd egyenként kis buktákat formálunk. A tészták sarkait összefogjuk, majd a széleket összedolgozzuk (ez a rész kerül majd alulra). Egyenként körbekenjük őket olvasztott margarinnal, majd a tepsibe sorakoztatjuk a buktákat. A tetejüket is lekenjük margarinnal.
  6. Előmelegített sütőben ~20-25 perc alatt készre sütjük. Még langyosan meghintjük porcukorral, majd tálaljuk.







10 megjegyzés:

  1. Gyáj, de édesek! :D Oltári klasszak a képek is, az embernek kedve támad azonnal nekiállni sütni, miután leette a képekről az egész tepsivel. Nagyon finom lehet, szinte süt róla. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Köszi! Eszegesd csak, majd később sütsz, ha hűvösebb lesz! :) ...amúgy tényleg nagyon szeretem ezt a tésztát, mert "hálás". :)

      Törlés
  2. Nagyon jó ötlet meggyel tölteni a buktát! Biztosan nagyon finom tőle, a tészta meg olyan puhának és foszlósnak tűnik...hmmm....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Csigabige! :) Igen, tényleg jól "vizsgázott" buktatöltelékként a meggy. Azt hiszem készül még párszor. ;)

      Törlés
  3. Nagyon tetszik, biztos finom is :) Mitől lett ilyen jópofa alakja a kis buktáknak?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) Köszi! Örülök, hogy tetszik! A formázásnál csak összefogom a négy csücskét a tésztanégyzeteknek, azután összecsipkedem az illesztéseket. Így négyzetes lesz a bukta és ahogy egymás mellé teszem őket, megtartják a formájukat sülés közben is. :)

      Törlés
  4. Nagyon finom lett, én tojás helyett tejfölt tettem bele ��

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jó! :) Nagyon örülök, hogy megtetszett és köszönöm, hogy megírtad! Tejföllel is biztos klassz. ;)

      Törlés
  5. Szuper recept! Megláttam, megcsináltam és mind megettem! :-D Na mindet azért nem, de néhány buktácskák nekem is áldozatul estek. Én másfél adagot gyúrtam be. Ebből kiadós adag lett (36 db). Az egyik felét Meggyel a másikat meg almával töltöttem meg. Mindkettő nagyon finom lett, de a meggyes valahogy mindannyiunknál jobban bejött. Ezer köszönet ezért a csodás receptért. :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! De aranyos vagy! Nagyon örülök, hogy megtetszett a recept és hogy nektek is ennyire ízlett. :) Almával is finom lehet, egyszer majd kipróbálom én is. ;) Köszönöm szépen, hogy megírtad! ♥

      Törlés