Oldalak

2014. május 9.

Sonkás-sajtos aszpik









Még soha nem csináltam aszpikot, pedig nem egy nagy kunszt. Eddig csak odáig jutottam, hogy nézegettem a szebbnél szebb, színesebbnél színesebb finomságokat. Mivel párom nincs igazán odáig a kocsonyáért -ami számomra teljesen érthetetlen...:D- így nem nagyon volt tervben, hogy ilyesmit készítsek. De már annyira birizgálta a fantáziámat, hogy milyen lehet, hogy nem halogattam tovább. Lesz, ami lesz... ha kell, az összeset én eszem meg. ;) 
Legnagyobb meglepetésemre és örömömre, párom közölte, hogy: "Ez finom!" De jó! Úgy örültem neki! :D Most már biztos, hogy ez volt az első, de nem az utolsó, hogy aszpikot készítettem.









Hozzávalók 4 személyre:
6 dl húsleves alaplé
1 zacskó zselatin (25 g)
20 dkg főtt sonka
20 dkg sajt
fél kaliforniai paprika
egy csokor metélőhagyma

A díszítéshez metélőhagyma virága és citromillatú kakukkfű.


  1. Az alaplevet elkezdjük melegíteni. Mikor langyos, hozzáadjuk a zselatint, majd kevergetve feloldjuk benne. Felmelegítjük, de nem forraljuk. Félre tesszük hűlni.
  2. A sonkát, sajtot, paprikát apró kockákra vágjuk. A metélőhagymát finomra vágjuk.
  3. Négy tálka aljában elrendezzük a díszítésnek szánt metélőhagyma-virágokat és a citromillatú kakukkfű hajtásait. Kevés zselatinos alaplevet kanalazunk rá, majd ~10 percre betesszük a hűtőbe dermedni.
  4. Ha az aszpik megszilárdult, rétegenként elrendezzük rajta a sajtot, sonkát, paprikát és végül a metélőhagymát. Minden réteg után kevés zselatinos alaplevet kanalazunk a tálakba, az utolsó réteg után pedig teljesen feltöltjük alaplével.
  5. Hűtőbe tesszük 2-3 órára, míg az aszpik teljesen megszilárdul.
  6. Tálalás előtt forró vízbe mártjuk a tálakat -óvatosan, nehogy belecsorogjon a víz :)- majd tányérokra borítjuk a kész sonkás-sajtos aszpikot.







4 megjegyzés:

  1. Jaj, de szépséges és hívogató is egyben! Nagyon ügyi vagy! Már tartom is a tányéromat, mert igen-igen megkívántam. ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) Köszi! Örülök, hogy tetszik! Már ülhetünk is az asztalhoz. ;)

      Törlés
  2. Ezt a gyönyörűséget nem is lehet nem szeretni, annyira guszta, átjön a fotókon is, hogy mennyire finom! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Hankka! :D Bizony, úgyhogy sűrűbben készül majd! :)

      Törlés