2014. május 20.

Epres-kókuszos zabkása









Tombol az eperszezon! :) Végre! Amikor csak lehet és amivel csak lehet epret eszünk. Most épp zabkására került. Csak úgy, magában. ...mert szép és mézédes, ropogós és óriási szemű. Párom hozta hétvégén. Ez volt a meglepetés. :D Akkor frissiben meg is ettük a felét egy kis tejszínhabbal, mert hát a vasárnap, az vasárnap. Most viszont itt vannak a dolgos hétköznapok és ilyenkor jól jön egy laktató, egészséges és főleg epres finomság. ;)




 




Hozzávalók 2 személyre:
6 dl tej
12 dkg lágy zabpehely
5 dkg kókuszreszelék
3 ek. méz
20 dkg eper


  1. Egy lábasban feltesszük a tejet. Mikor forrni kezd, hozzáadjuk a zabpelyhet és a kókuszreszeléket. 
  2. Közepes lángon, kevergetve sűrűre főzzük a zabkását. Mézzel ízesítjük. Ha kész, két tálkában elosztjuk. Kicsit pihentetjük
  3. Az epret megtisztítjuk, tetszőleges méretűre és formájúra daraboljuk, majd a zabkása tetejére halmozzuk.







15 megjegyzés:

  1. Úgy ahogy van, nagyon tetszik! :) És a rózsaszín kistányérok is nagyon cukik. Most már nekem is készítenem kell zabkását, mert még csak egyszer ettem életemben.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) Ó, hát ennek nagyon örülök! Remélem ízleni fog! Én épp az előbb csináltam egy adag "Macskanyelv-féle" epres joghurtot. ;)

      Törlés
    2. Komolyan?!? De örülök! :) Jó bonyolult volt, igaz? :D Akkor igyekeznem kell a zabkása kapcsán, amíg még van eper, bár tudom, bármilyen gyümivel finom lehet.

      Törlés
  2. Remek ötlet nálunk már napok óta ez a sláger, igaz eddig nem kókusszal készült "csak" fahéj vagy kakaó szórást kap és még mézet sem kér a gyermek ( mert természetesen ez a z Ő ötlete!) mert az eprek valóban elég édesek .Pont ma fotóztam le én is ....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jó! ...hmmm... bizony fahéjjal és kakaóval is nagyon klassz az epres zabpehely. :) Ügyes kis kuktád van!

      Törlés
  3. Ez aztán a fantasztikus ízkombináció és látványra is mesés! Falnám! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Köszi! Nekem is nagy kedvenc. ...és végre van hozzá finom friss hazai eper! Hát ha falnád, akkor küldöm! Nyisd az ablakot! ;)

      Törlés
    2. Ablak nyitva! :) Várom az adagom :)

      Törlés
    3. Elküldtem, remélem odaért időben! :D

      Törlés
  4. Nagyon szépek lettek a fotók (most is)! Az étel nagyszerűsége az egyszerűségében rejlik.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De kedves vagy! Köszönöm! Igen... :D mondhatni "ék egyszerűségű". Jók az ilyen ételek. 5 perc és már lehet is kanalazni. ;)

      Törlés
  5. Ez mind szép és jó és finom és minden, csak azt tudnám, hogy az 1000 Ft/Kg epret miért kell eperszezonnak hívni.
    Régen (réges régen) amikor valaminek "szezonja" volt, azt valóban dömping áron adták.
    Nyuci

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Nyuci! Kétségtelen, hogy sajnos most nagyon drága az eper. A termelők szerencséje, hogy idén nem egy hét alatt érik le a termés zöme, így folyamatosan magasabb áron tudják tartani a portékájukat, mert nem kell attól félniük, hogy rajtuk marad. Az eperszezon pedig annak szól, hogy természetéből kifolyólag most érik az eper. :) Én is tervezem, hogy jövőre már a saját termést ehetjük és remélem, hogy lesz még idén olcsóbb is a szép eper. ;)

      Törlés
  6. A zabkása nálunk is nagy kedvenc, az eperrel koronázva is isteni lehet! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát igen... :) Azt hiszem az eper minden ételt egy magasabb szintre emel. ;)

      Törlés