Oldalak

2014. április 23.

Spenótsaláta gazdagon









Ez a saláta a VKF! 63. fordulójára készült, melynek témája: 


A forduló háziasszonya Colette a Zöld múzsa blog írója egy számomra igen kedves és hálás témát eszelt ki a játékra. A lényeg, hogy minél fantáziadúsabb salátákat alkossunk. :) Nincsenek szabályok sem, csak az a fontos, hogy elég színes legyen. És hát mi is lehet hívogatóbb és étvágygerjesztőbb, mint egy tál szép színes étel. Így a szemünket is legeltethetjük, miközben jóllakunk. ;)






Hozzávalók 4 személyre:
6 nagy marék friss spenótlevél
4 közepes paradicsom
4 szem retek
2 kaliforniai paprika
4 szál újhagyma
1 kis fej lilahagyma
2 szál sárgarépa
4 szelet szikkadt magos kenyér
2 gerezd fokhagyma
5-6 ek. olívaolaj a sütéshez
2-3 ek. almaecet


Néhány csepp balzsamecet, olívaolaj és egy marék metélőhagyma-virág a díszítéshez.
  1. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk, leszárítjuk. A spenótlevelekről eltávolítjuk a levélnyelet és ha szükséges, kisebb darabokra tépjük. A paradicsomot négybe vágjuk, majd felszeleteljük. Az újhagymát és a retket felkarikázzuk. A lilahagymát félbe vágjuk, majd vékonyan felszeleteljük. A paprikát vékony csíkokra vágjuk. A sárgarépát hosszú "szalagokra" -én zöldséghámozót használtam- vágjuk.
  2. Egy serpenyőben felhevítjük az olívaolajat. Beletesszük a karikákra vágott fokhagymát, majd megpirítjuk benne a falatnyi darabokra szelt kenyeret. Az olajból kivesszük a pirított kenyeret és a fokhagymát, majd félre tesszük.
  3. A zöldségeket nagy tálba tesszük. Az almaecetet kikeverjük "fokhagymás" olívaolajjal, egy pici sóval, majd a zöldségekre öntjük. Hozzáadjuk a pirított kenyérfalatokat és kézzel alaposan összeforgatjuk a salátát.
  4. Tálra halmozzuk, majd megcsepegtetjük olívaolajjal, balzsamecettel és metélőhagyma-virágokkal díszítjük.






6 megjegyzés:

  1. Épp ilyeneket kéne ennem, mert nem hizlal és szépséges. :) A metélőhagyma virága nagyon jópofa.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) Örülök, hogy tetszik! Igen, a hagymavirág... imádom! :D

      Törlés
  2. Izgalmas színek, formák, ízek! Egyszóval: pompás!

    VálaszTörlés
  3. Spenót rajongó vagyok, így aztán ez a sali (is) toppon van nálam, köszönöm, hogy játszódtál. A blogomban van egy kis összefoglaló!

    VálaszTörlés