2014. április 13.

Répatorta









Húsvét előtt mindig elhatározom, hogy sütök répatortát. ...és ez így megy már vagy öt éve. Az elhatározás megszületik, csak a torta nem. :) Pedig a receptet -ami, ha jól emlékszem Rachel Allen-től származik- kiírtam már évekkel ezelőtt. Persze némiképp módosítottam rajta, az itthon fellelhető alapanyagok függvényében. :) Egyrészt a feledékenység, másrészt az a tény, hogy párom nincs odáig a sárgarépáért; volt a két fő ok, hogy eddig nem készült el ez a finomság. De idén végre megsütöttem. :D ...és nekem nagyon tetszik. Oké, lehet, hogy a feltétel nélküli sárgarépa-szeretetem az oka, de akkor is finom. Fűszeres, krémes, puha. Ja, és nem mellesleg egyáltalán nincs répaíze. Párom hősiesen megkóstolta, aztán közölte, hogy jó, jó, meg végül is finom... "De minek egy süteménybe répa?" Így maradtunk annál a felosztásnál, hogy neki külön készítek krémet, mert az jó, én meg eszem a tortát. :D









Hozzávalók egy ~22 cm-es kapcsos tortaformához:
A tortához:
30 dkg sárgarépa (tisztítva, finomra reszelve)
1,4 dl olaj
2 tojás
15 dkg cukor
8 dkg dió
17,5 dkg sima liszt
8 g sütőpor
1 kk. őrölt fahéj
1 kk. őrölt gyömbér
1 narancs reszelt héja

A krémhez:
25 dkg mascarpone
5 ek. sűrű tejföl (20%-os)
3 ek. porcukor
1 narancs reszelt héja
1 csomag habfixáló (10 g)

A díszítéshez:
tört kandiscukor 


  1. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A tortaformát kivajazzuk/lisztezzük.
  2. A lisztben elkeverjük a sütőport, fahéjat és gyömbért.
  3. A cukrot a tojásokkal habosra keverjük. Hozzáadjuk a sárgarépát, olajat, a reszelt narancshéjat és a durvára vágott diót, végül belekeverjük a sütőporos, fűszeres lisztet.
  4. A masszát a tortaformába öntjük. Elegyengetjük, majd az előmelegített sütőben ~30-35 perc alatt készre sütjük. Rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.
  5. A krémhez a mascarponét simára dolgozzuk a tejföllel és porcukorral. Belekeverjük a narancshéjat és a habfixálót.
  6. A kihűlt tésztát két lapra vágjuk. A kész krémmel megtöltjük és bevonjuk a tortát. Néhány órát hűtőben pihentetjük.
  7. Tálalás előtt tört kandiscukorral szítjük.












12 megjegyzés:

  1. Én is úgy voltam a répa tortával való összeházasításával, mint kedves Párod, aztán egyszer kóstoltam, és rájöttem, hogy nincs is nyers répa íze, amit akkor még nem szerettem. Úgyhogy most már bármikor jöhet egy nagy szelet ebből a klassz tortából! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jó, hogy te is szereted! Akkor nyisd az ablakot, mert repül a... repül a... répatorta! :D

      Törlés
  2. Nagyon klassz. Még nem sütöttem répatortát, de azt hiszem itt az ideje ;-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) Örülök, hogy meghoztam a kedved hozzá! ;) Remélem nektek is ízleni fog!

      Törlés
  3. Én is imádom a répatortát, Húsvétra általában én is megsütöm már csak magam miatt is, mert Nálunk is csak én szeretem. :) Pedig annyira finom! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D No hát ezentúl ez nálunk is így lesz! Bizony én is gyakran meg fogom sütni, még ha egyedül is kell megennem. ;) Ekkora áldozatot simán bevállalok.

      Törlés
  4. Mi eltunk egy jodarabig Londonban,ahol igencsak szokvanyos desszertnek szamit.Igy en is gyakran sutottem,par alkalom utan a ferjem is felretette az eloiteleteit,megkostolta es azota imadja ;-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, de jó! Reménykedek, hátha nálunk is így lesz! ;)

      Törlés
  5. Hűha! Nagyon guszta ez a torta, jól mutat az új képeken. :) 3 éve is vevő voltam rá, most meg pláne. :D Küldenél egy szép nagy szeletet?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) Köszönöm! ♥
      Hát persze! De tudod mit? Inkább kettőt küldök. ;)

      Törlés
  6. Megsütöttem. Nagyon finom lett.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök! :) Köszönöm, hogy megírtad!

      Törlés