2014. április 10.

Mogyorós-csokoládéhabos szelet









Pár éve rá voltam kattanva a Rama "akciójára", ami arról szólt, hogy bizonyos mennyiségű Rama kocka vonalkódját beküldve, receptfüzetet kap az ember lánya "ajándékba". Szorgosan gyűjtögettem a kódokat így lett jó néhány könyvecském. Az egyikből származik ennek a sütinek az eredeti receptje. Nem sokat változtattam rajta, mivel még nem volt tapasztalatom ezzel a finomsággal. De majd lesz! :D Mert igen jóra sikeredett, megérte bíbelődni vele. ;)




 

Hozzávalók egy 25x20x6 cm-es formához:
A tésztához:
18 dkg sima liszt
fél csomag sütőpor (6 g)
10 dkg porcukor
csipet só
3 tojássárgája
14 dkg margarin
3-4 ek. barackdzsem a kenéshez

A csokoládéhabhoz:
4 tojásfehérje
18 dkg reszelt étcsokoládé
18 dkg darált törökmogyoró
10 dkg porcukor

  1. A lisztben elkeverjük a sót és a sütőport, majd az egészet a margarinnal elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a porcukrot, a tojások sárgáját és gyors mozdulatokkal összeállítjuk a tésztát. Nem kell sokáig gyúrni, mert szívós lesz. Fóliába csomagolva ~30 percet pihentetjük a hűtőben.
  2. A sütőt előmelegítjük 170 °C-ra. A tepsit kibéleljük sütőpapírral. 
  3. A tésztát két fólia között a tepsinek megfelelő méretűre nyújtjuk. Betesszük a tepsibe, eligazítjuk, majd megkenjük dzsemmel.
  4. A tojásfehérjét a porcukorral felhabosítjuk, majd belekeverjük a darált mogyorót és reszelt csokoládét. A kész habot a tészta tetejére kenjük, majd ~50 perc alatt kisütjük. Ha kihűlt, felszeleteljük.








Tipp: Én a csokoládét a mogyoróval együtt daráltam le. Így nem kellett a reszeléssel bajlódni és nem olvadt meg közben a csokoládé. :) 
A tésztával némiképp meggyűlt a bajom, mert még hűtés után is igen lágy volt. Ezért mikor nyújtás után a tepsibe tettem, a felső fóliát rajta hagytam és kézzel igazgattam el, hogy egyenletes legyen. Kicsit macerás volt, de annyi baj legyen. :) A végeredmény a lényeg.

12 megjegyzés:

  1. Nekem ez a süti nagyon tetszik, jópofa, hogy fele sárga, fele "néger". :D Repítenél nekem pár szeletet, hogy az evésre koncentráljak, és ne unjam el magam nagyon a fodrásznál? :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Hát még jó hogy! Már útnak is indítottam őket a fele hozzátok megy, a fele a fodrásznál fog várni, hogy legyen utánpótlás! ;)

      Törlés
  2. Elkéstem... ezek szerint nekem már nem jut, hiába állok be a sorba.:((

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, dehogynem jut kedves Konyhavirtuóz! :D Fénypostával a készletek kifogyhatatlanok! Nem is kell sorba állni, már küldöm is, hogy minél előbb odaérjen! ;)

      Törlés
  3. Válaszok
    1. Köszönöm! Örülök, hogy tetszik! :)

      Törlés
  4. Azt a mindenit, tényleg nagyon hasonló a te mogyorósod meg az én diósom, csak a tésztájában az enyémnek nincs tojás. Hogy felejthettem el, amikor olyan guszta?! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) ...hát mert azóta már annyi mindent néztünk-főztünk-ettünk. :D
      Egyszer meg kéne sütnöm a te tésztáddal, mert lehet, hogy ez pont a tojás miatt maradt lágy... ;) Akkor aztán tuti sütitesók leszünk! :D

      Törlés
    2. Ez bizony így van. :) Amikor a szóban forgó diós sütit megláttam azon a blogon, és feltűnt, hogy nincs benne tojás, akkor kicsit vacilláltam, mert nekem mindig fura, ha egy tészta tojásmentes. De ez biztos csak az én oktalanságom miatt van.
      Szerintem az nem baj, ha lágy a tészta, csak akkor teljesen más jellegű, inkább kevert tésztához hasonló. Az enyém meg egyhén morzsálódós volt.

      Törlés
    3. Persze, bajnak nem volt baj, csak a "megmunkálása" volt kicsit macerás. :D Amúgy megérte, mert finom. Én a morzsálódós tésztát is nagyon szeretem. Tök jó az "üres" tányérról felcsipegetni a morzsákat. ;)

      Törlés