Oldalak

2014. április 8.

Kakukkfüves sárgarépa főzelék









Az oviban ez volt a kedvenc főzelékem. ...mármint a sárgarépa főzelék. Igaz, ami igaz, ennek a variációnak nem sok köze van a jól ismert óvodai menzás változathoz. :D Hacsak annyi nem, hogy mindkettő sárgarépából készül. Ha jól emlékszem ez volt életem első főzeléke is, amit megfőztem, ugyanis otthon senki nem szereti, ezért hát megfőztem magamnak. Hogy ízlett-e a saját menzás főzelék, arra már nem emlékszem, de olyan rossz nem lehetett, ha azóta is szeretem. Igaz, azóta rendesen átalakult a recept, de ez a jó a főzésben. :)






 




Hozzávalók 3-4 személyre:
50 dkg sárgarépa (tisztítva)
1 kis fej vöröshagyma
~4 dl húsleves alaplé
kakukkfű
3-4 ek. tejföl
sima liszt

3-4 ek. olívaolaj

  1. A sárgarépát felkarikázzuk, a vöröshagymát finomra vágjuk. Egy lábosban felhevítjük az olajat, majd rátesszük a hagymát, sárgarépát és közepes lángon ~5-7 percig kevergetve dinszteljük/pirítjuk. Felöntjük annyi alaplével, ami épp ellepi ízesítjük sóval, kakukkfűvel és lefedve félpuhára főzzük.
  2. A tejfölt kikeverjük egy kevés liszttel, alaplével, majd óvatosan kevergetve -hogy ne törjük a répát- besűrítjük vele a főzeléket. Két-három merőkanálnyit kiszedünk belőle, botmixerrel pürésítjük, majd visszaöntjük a főzelékhez -csak a színe kedvéért :)-, átkeverjük és forralunk egyet rajta. Ha kell, még ízesítjük sóval, kakukkfűvel.








Most épp mustáros csirkemell volt hozzá. :)

6 megjegyzés:

  1. Én ezt biztos szeretném, pedig az oviban sem ezt, sem más főzeléket nem ettem meg. De azóta sok víz lefolyt a Tiszán, a répa szeretem-zöldség lett, és mindig van belőle itthon. Neki is állok hamarosan és referálok. Csak friss kakukkfüvem mincs, mint ahogyan más zöldfűszerem se. :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jó! Szeretem-zöldség... ez tetszik! :) Húúú... remélem Neked is ízleni fog! Én imádom, de persze én répa-ügyileg nem vagyok mérvadó, az igen nagyfokú elfogultságom miatt. :D Kíváncsian várom, hogy mi az ítélet... most kicsit izgulok. Ja, és szárított kakukkfű is tökéletes hozzá. ;)

      Törlés
  2. Nálunk is csak én szeretem. Reszelni szoktam és fokhagymát török bele amikor kész van. Nyersen a répát nem tudom megenni, de így jöhet bármikor. Ez a kakukkfüves változat is fincsi lehet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó... ez a Te fokhagymás verziód igen jó lehet! Biztosan kipróbálom egyszer! :) Köszi az ötletet! :D

      Törlés
  3. Kipróbáltam a receptet, nagyon ízlik, csak ajánlani tudom. Igazán pikáns a kakukkfűvel.
    Én is a reszelt répa változatot ismertem és főztem eddig, de nem árt az újítás.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves meryl, nagyon örülök, hogy ízlett a főzelék. :) Bizony, izgalmas tud lenni... variációk egy témára. ;)

      Törlés