Oldalak

2014. március 6.

Tojásleves









Gyerekkorom egyik kedvenc levese. Már csak azért is emlékezetes, mert kicsinek nem voltam valami nagy leveses... Nagyjából ezt ettem meg és a babgulyást. :D Azért is szeretem, mert nagyon gyorsan elkészül. Ha az ember egy jó kis melengető levesre vágyik, csak pár perc és már kész is van. Persze ahány ház, annyi tojásleves. Sok helyen babérlevéllel és ecettel ízesítik. Készítettem már úgy is, de valahogy a gyerekkori íz maradt a nyerő. :) Azért ebbe is kellett egy kis csavar... ;)






Hozzávalók 4 személyre:
1 kis fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1/2 kk. köménymag
3-4 tojás
sima liszt
őrölt pirospaprika
kakukkfű

3-4 ek. olaj
víz


  1. Egy lábasban felhevítjük az olajat, majd arany színűre pirítjuk rajta a finomra vágott vöröshagymát. Mikor a hagyma kezd színt kapni, hozzáadjuk a köménymagot és együtt pirítjuk tovább.
  2. Lehintjük liszttel, hozzáadjuk a reszelt fokhagymát és kevergetve átpirítjuk. Megszórjuk pirospaprikával, átkeverjük, majd felengedjük kevés vízzel. Csomómentesre keverjük. Tetszőleges mennyiségű vízzel hígítjuk, sóval ízesítjük, majd felforraljuk a levesalapot és ~5 percig gyöngyözve főzzük.
  3. A tojásokat tálkába ütjük, elhabarjuk, majd a gyöngyöző levesbe csorgatjuk, miközben kevergetjük a levest. Kakukkfűvel és ha kell, még sóval ízesítjük. Újraforrástól számítva még ~5 percig közepes lángon főzzük, majd forrón tálaljuk a levest. Pirítóst kínálunk mellé.









A recept megtalálható a Kifőztük márciusi számában is. :)

6 megjegyzés:

  1. Végre-végre! ♥ ♥ ♥ Tök jó ez a leves! Hihetetlen, de én is szinte csak ezt ettem meg kiskoromban, meg mamám tyúkhúslevesét, mert ugyebár én se voltam leveses. Nekem is hiányzik a régi íz, ezért tartom is a tányéromat egy tesztre. ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D De jó! Akkor már szedem is, nehogy elhűljön! Jó étvágyat hozzá! ♥

      Törlés
    2. Hmmm, ez nagyon fincsi! Most különösen ízlik! Köszi! :)

      Törlés
  2. Én is jelentkezem egy tányér levesért! :-) De régen főztem ilyet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nelli, már küldöm is! :) Remélem még nincs késő hozzá!

      Törlés