Oldalak

2014. március 30.

Metélőhagymás kalácsok











Ezeket a kalácsokat eredetileg medvehagymásra terveztem, de mivel az itthoni tő még erősen kiskorú, nem nagyon tudtam volna róla annyi levelet szedni, amennyi elég lett volna a tésztához. A metélőhagyma viszont úgy nő, mintha csak húznák, így hát abból szüreteltem egy jó csokorral, hogy elkészülhessenek a kalácsok. :) 












Hozzávalók 6 kalácshoz:
30 dkg sima liszt
30 dkg BL80 kenyérliszt
3,75 dl langyos tej
5 dkg élesztő
2 ek. cukor
1 ek. só
6-8 ek. olaj
2 tojás
1 nagy csokor metélőhagyma
késhegynyi őrölt kömény

Egy tojássárgája és kevés olaj a kenéshez, durva szemű só a szóráshoz.


  1. A kétféle lisztet tálba mérjük. Hozzáadjuk a sót, őrölt köményt és elkeverjük.
  2. A tej egyik felében egy kanál liszttel, cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A tej másik felében elkeverjük a tojásokat és 6 evőkanálnyi olajat.
  3. A metélőhagymát átmossuk, leszárítjuk és felaprítjuk.
  4. Ha az élesztő felfutott, hozzáadjuk a liszthez a tojásos keverékkel együtt, majd elkezdjük összeállítani a tésztát. Félúton beleszórjuk a metélőhagymát, majd fakanállal fényes tésztát dagasztunk; közben hozzáadjuk a maradék olajat.
  5. Letakarva, langyos helyen egy órát kelesztjük. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk és hat egyenlő részre osztjuk.
  6. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.
  7. A tésztadarabokat egyenként ~40 cm hosszú rúddá sodorjuk. A két végét ellentétes irányban megtekerjük, majd megformázzuk a kalácsokat. A tésztavégeket jól összedolgozzuk. 
  8. A kalácsokat sütőpapírral fedett tepsire fektetjük, 10 percet pihentetjük, majd a "fonatoknál" megkenjük olajjal, hogy szépen meg tudjanak kelni. A tetejüket lekenjük tojássárgájával, megszórjuk sóval, majd előmelegített sütőben ~30-35 perc alatt aranybarnára sütjük.






5 megjegyzés:

  1. Ó, ez a kalács bizony nekemvalóóó! :D Gyönyörű kis ducikák... ....vagy bucikák? :D Irigyellek a metélőhagyma miatt, mert én csak boltit tudok beszerezni, de az olyan ízetlen, a szárítottat meg már unom. Kár, hogy nem itt laksz a szomszédban, mert akkor mennék kunyizni. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D ugyehogyugye? Köszi! Örülök, hogy tetszenek! Ó... igen, a metélőhagyma. Olyan szívesen adnék! Tényleg milyen jó lenne szomszédasszonykodni! :D Folyton egymás konyhájában ülnénk és tömnénk a fejünket! :D :D :D

      Törlés
    2. Na ebben biztos vagyok! ...és lufira híznánk. Aztán meg együtt fogyóznánk. :D

      Törlés
  2. Nagyon provokatív fotók!!!! :D
    Arra ösztökélnek, hogy előkészítsem a hozzávalókat és nekiálljak elkészíteni :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jó! Úgy örülök, hogy így gondolod! :) Remélem, ha megsütöd őket, Nektek is ízleni fognak! ;)

      Törlés