Oldalak

2014. február 17.

Sajtos kenyér












Nagyon szeretek kenyeret sütni. Mostanában valahogy leragadtam a gyökérkenyér egy bizonyos változatánál, pedig de jó is kísérletezni! :) Ehhez a sajtos kenyérhez Macskanyelv barátnőm túrós-pepperónis kenyérkéje adta az inspirációt. Igen, tudom... a két kenyérnek végül nem sok köze lett egymáshoz, mégis az alapötlet onnan jött, hogy legközelebb, ha túrót veszek, ezzel a recepttel is számolok majd. Volt itthon viszont sajtkrém, és sajt. Meg is beszéltük, hogy sajtkrémmel is jól működhet a dolog... Hát nekem se kellett több, ki is próbáltam. Az eredmény, kívül ropogós, belül puha és finom sajt ízű kenyér lett. Én még épp langyosan betermeltem két szeletet, csak úgy, magában. :D









Hozzávalók egy 23x11x6 cm-es kenyérsütő formához:
40 dkg kenyérliszt BL80
10 dkg natúr sajtkrém
5 dkg reszelt sajt (edami, vagy gouda)
3 ek. reszelt parmezán
3 dl langyos víz
2,5 dkg élesztő
2 tk. cukor
2 ek. olívaolaj


  1. A vízben kevés liszttel és  cukorral felfuttatjuk az élesztőt.
  2. Egy tálba kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a sajtkrémet, reszelt sajtot, parmezánt, olívaolajat, sót, végül a felfutott élesztőt és fakanállal, vagy kézzel jó ruganyos tésztává dagasztjuk a hozzávalókat. Pici olajjal lekenjük, majd letakarva langyos helyen duplájára kelesztjük.
  3. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, kicsit ellapogatjuk -nagyjából téglalap alakúra, és olyan hosszúra, mint a forma-, majd feltekerjük, a formába tesszük. A kenyér tetejét 2-3 helyen éles késsel bevágjuk, lehintjük pici liszttel és betesszük a hideg sütőbe.
  4. A sütési hőmérsékletet 200 °C-ra állítjuk és ~50-55 perc alatt aranybarnára sütjük a kenyeret. A formából kivéve rácsra téve hagyjuk kihűlni.






8 megjegyzés:

  1. Ó, hát ez valami gyönyörűséges! Nagyon megkóstolnám! Úgy tetszik, amikor ilyen szép ropogós, rusztikus a teteje! Most kb. a felét be bírnám termelni. :D A formája meg nagyon hasonlít az én sajtos kenyeremhez, hiszen egyforma sütőformánk van, abban ilyen takarosra sülnek. ;) Örülök, hogy megihlettelek, szuper kenyeret alkottál!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De aranyos vagy! Köszönöm szépen! :) Örülök, hogy tetszik a kenyér; és köszi az ihletet! ;)

      Törlés
  2. Mint hatalmas sajtimádó máris olvadozom a képernyő előtt.... :-DDD

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ;) No akkor feléd is küldök jó néhány szeletet! :D

      Törlés
  3. Nagyon szép kenyért sütöttél! Biztos, hogy finom lehet! :)

    VálaszTörlés
  4. Gyönyörű, kívül-belül! :)

    VálaszTörlés