2014. február 8.

Melange - avagy az én mézes-tejeskávém :)









Szeretem ezt a fajta tejeskávét. :) Igen... simán "letejeskávéztam" szegényt, pedig a becsületes neve Melange. Barátnőmmel szoktunk ilyen finomságot inni az egyik kedves kis kávézóban, ha összeülünk beszélgetni a városban. Most végre rászántam magam és újra elkészítettem itthon. Ahány (kávé)ház, annyi melange. Mivel nekünk csak egy kis "bizgentyűnk" van tejhabosításhoz -semmi komoly kávégép, vagy ilyesmi- így jó pár percig eltartott, mire felhabosítottam a tejet, de megérte! Végre sikerült... igaz, sokadik próbálkozásra. :D A rétegek szépen egymás tetején csücsülnek, ahogy kell. S bár nem a kinézet a lényeg, és ha már eleget legeltettük a szemünket rajta, jól összekeverjük és már indulhat is a beszélgetés. ;)




 




Hozzávalók 2 személyre:
~1,5 dl frissen főzött feketekávé
2,5 dl tej
4 tk. méz
csipet fahéj vagy holland kakaópor


  1. Magas falú poharak aljába kanalazzuk a mézet. A tejet felforraljuk, majd kicsit hűlni hagyjuk. A meleg tejet alaposan felhabosítjuk, majd elosztjuk a két pohárban. Kevés habot félreteszünk. 1 perc várakozás után a tej "krémes" és "habos" része szépen kettéválik.
  2. A kávét óvatosan átcsorgatjuk a tejhabon, így az a két tejréteg között marad.
  3. A maradék habot a kávé tetejére kanalazzuk, majd gondolatnyi fahéjjal, vagy kakaóporral díszítjük.















Azóta sokszor készítettem már, de csak most -2018 februárjában- jutottam odáig, hogy újra le is fotózzam. :)

14 megjegyzés:

  1. Ez fantasztikusan szép! Nem is jutok szóhoz. Kész vagyok.... :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Köszi-köszi! Akkor küldök is egy pohárkával! Először igyunk, majd aztán beszélgetünk. ;) ♥

      Törlés
    2. Kocc! ♥ (Visszasettenkedtem ámuldozni...)

      Törlés
    3. :D Kocc! Kedves egészségedre! ;)

      Törlés
  2. Ámulatba ejtően jól néz ki! Már nem is indulhat rosszul az ember napja egy ilyen kávé után. Az egyik pohárkát képzeletben elemeltem. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nahát... Köszönöm szépen! Ugye? :) Jól jön egy kis kényeztetés. Akkor koccintsunk egy szép napra! :D

      Törlés
  3. Van valami trükkje annak, hogy a kávét átcsorgatod a tejhabon?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nincs. :) Csak annyi a lényeg, hogy óvatosan, vékony sugárban kell csorgatni a kávét át a habos részen, így szépen felül az alsó tejrétegre és nem keverednek össze. :)

      Törlés
  4. Ez aztán eszméletlenül szép lett! Biztos finom is lehet! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! :) Hú, mi nagyon szeretjük... Remélem Neked is ízleni fog, ha kipróbálod!

      Törlés
  5. Küldöd az egyiket fénypostán, nem lennék hálátlan.... :-D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Természetesen! Már útnak is indítottam! Nyithatod az ablakot! ;)

      Törlés
  6. WoW! ♥ A régi képeket is nagyon szerettem, és bevallom, ez a melange volt az egyik kedvenc fotósorozatom tőled. Nagyon sokszor megcsodáltam, úgyhogy beégett a tudatomba. :) De ezek az új képek, ha lehet, még szebbek. :) Elkortyolnék most egy pohárkával a kuglófom mellé. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, igazán? :) Köszönöm, ez igazán jólesik! ♥
      Akkor nem is késlekedek tovább, máris indítom a frissen készült itókát! :)

      Törlés