Oldalak

2014. február 4.

Meggyes "fagylalt"












Ezt a desszertet a 22.SAD! -ra készítettem, melynek háziasszonya Pitelány, a Tűpárna és habverő blog írója. A játék témája a báli szezonhoz kapcsolódik, ami nem más, mint:

"Álarcos" finomságok

Vagyis, olyan süteményeket -édeset, vagy akár sósat- lehet nevezni a játékra, ami első látásra másnak tűnik, mint ami valójában. :) Nagyon tetszik a téma és már a kiírás napján megfogalmazódott bennem, hogy mit is fogok készíteni. Sok helyen láttam már ehhez hasonló édességet a neten... és már jó régóta tervbe is volt véve, hogy egyszer megpróbálkozok majd valami ilyesmi elkészítésével, de eddig nem volt meg az a bizonyos "lendület". Hát most megkaptam és elkészültek életem első, de bizonyosan nem utolsó sült fagylaltjai. :D









Hozzávalók 6 "fagylalthoz":
A tölcsérhez:
8 dkg sima liszt
4 dkg rétesliszt
5 dkg porcukor
5 dkg vaj
1 tojás
1 csipet só
1 csipet sütőpor

A meggyes "gombóchoz":
13 dkg liszt
1 kk. sütőpor
11 dkg porcukor
5,5 dkg vaj
0,5 dl tej
2 ek. meggylekvár
1 tk. rumaroma
1 tojás
csipet só

A díszítéshez:
5 dkg vaj
17 dkg porcukor
tetszés szerinti dekoráció (itt meggylével színezett kókuszreszelék)

  1. A tölcsérekhez a tészta hozzávalóit alaposan összedolgozzuk, majd a tésztából egy hüvelykujjnyit félre teszünk, a maradékot 6 részre osztjuk. A tésztát ostyasütőben világosra sütjük. Épp csak annyira, hogy formázható legyen, mivel a sütőben még sülni fog. A lényeg, hogy formázás után megtartsa az alakját. A kész tölcséreket hűlni hagyjuk.
  2. A meggyes tészta száraz hozzávalóit egy tálba kimérjük. Egy másik edényben elkeverjük a tejet, tojást, olvasztott vajat, meggylekvárt, rumaromát, majd a száraz hozzávalókhoz öntjük és egyneművé keverjük a tésztát.
  3. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.
  4. A tölcséreket tésztájából félretett kis darabot 6 apró gombóccá gyúrjuk, majd egyet-egyet a tölcsérek aljába nyomkodunk óvatosan, így lezárjuk az esetleges lyukakat.
  5. Egy lábost, aminek fém a füle -így betehetjük a sütőbe- befedünk 3 réteg alufóliával. A fóliába körben 6 kis keresztet vágunk óvatosan. Ide fogjuk majd beleállítani a tölcséreket. A kihűlt tölcséreket körbetekerjük alufóliával, majd a lábosba állítjuk őket. Vigyázzunk, hogy a lábost fedő alufólia ne szakadjon túl, mert különben nem tartja majd meg a sütiket.
  6. A tölcsérekbe egy-egy jó nagy kanálnyi meggyes tésztát teszünk -de nem töltjük meg őket teljesen, mert a tészta nőni fog-, majd az egészet lefedjük alufóliával úgy, hogy egy kis kupolát készítünk a sütik fölé, hogy a tölcsérek ne égjenek meg. Betesszük a sütőbe -az alsó harmadba- és ~30 perc alatt készre sütjük őket. Tűpróbával feltétlenül ellenőrizzük, hogy átsült-e a tészta. Én a biztonság kedvéért a sütőben hagytam kihűlni.
  7. Míg a tészta hűl, elkészítjük a vajas krémet. A vajat porcukorral habosra keverjük, majd betesszük a hűtőbe felhasználásig. 
  8. A teljesen kihűlt sütemények tetejére vajas krémet halmozunk, majd tetszés szerint díszítjük.








Tipp: Ha esetleg kimaradna a meggyes tésztából, kanalazzuk muffin-papírba és úgy süssük ki. :) Nekem két kis muffin sült még pluszban.

6 megjegyzés:

  1. Én itt nálad folyton csak ámulok ás bámulok! Ez a sütifagyi valami fergeteges és csodszép! Annyira ügyes vagy! Nagyon büszke vagyok rá, hogy ilyen kreatív Barátnőm van! Úgy megkóstolnám igazából is ezt a fagyikát! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D De aranyos vagy! Hűűű... most aztán nagyon vigyorgok ám! :D Úgy örülök, hogy ennyire tetszik! Köszönöm a kedves szavakat! ♥

      Törlés
  2. Ez aztán nagyon ötletes egy desszert! :)

    VálaszTörlés
  3. Hát ez valami csodálatos! Pont ilyesmire gondoltam! :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D De jó! De jó! Örülök, hogy tetszik! Köszönöm a játékot! :)

      Törlés