Oldalak

2014. február 5.

Lenmagos zsemlék









Egy újabb kísérlet kelt tésztára. :) Azt hiszem, ez lesz az egyik új kedvenc. Nagyon finom, puha, levegős, de nem "lufi" és laktató. :D Egy bögre forró habos kakaóval és egy kis vajjal remek reggeli, vagy vacsora....persze tízóraira, vagy uzsonnára sem megvetendő. ;)










Hozzávalók 6 zsemléhez:
50 dkg sima liszt
2 dl langyos víz
2 dl langyos tej + egy kevés a lekenéshez
1 tk. cukor
2,5 dkg élesztő

3 ek. olaj + egy kevés a lekenéshez
3 ek. lenmag
3 ek. búzakorpa

  1. Az élesztőt cukorral és kevés liszttel felfuttatjuk a langyos tejben. A lisztet, lenmagot, búzakorpát, sót tálba tesszük. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, az olajat és kézzel összeállítjuk a tésztát. Nem kell dagasztani, elég, ha szép egynemű. Pici olajjal lekenjük és letakarva langyos helyen egy órát kelesztjük.
  2. A sütőt előmelegítjük 75 °C-ra.
  3. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, majd 6 egyenlő részre osztjuk. Mindegyiket kicsit átgyúrjuk, majd cipókat formázunk belőlük. A deszkán letakarva ~10 percet pihentetjük a cipókat.
  4. Egy kis tepsit -20x30x6 cm-es- kibélelünk sütőpapírral. A cipók oldalát megkenjük pici olajjal, így könnyen szét tudjuk majd őket választani sütés után, majd a tepsibe sorakoztatjuk őket. A tetejüket lekenjük tejjel.
  5. Előmelegített sütőbe tesszük, a hőfokot 185 °C-ra állítjuk és ~20-25 perc alatt aranybarnára sütjük a zsemléket. 






8 megjegyzés:

  1. Nagyon szép zsemlék, egészen megkívántam ilyen finom kakaóval de jó is lenne!:)
    Szeretek én is próbálgatni hogy melyik a legjobb recept!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De kedves vagy! Köszönöm szépen! :)
      Ugye, hogy ez az egyik legjobb dolog a konyhában? ...mindig kísérletezni. Van olyan étel, amit nem készítünk kétszer ugyanúgy, mégis mindig valami klassz a végeredmény. :)

      Törlés
  2. Tyű, de szépek! A te elgondolásodban is nagyon tetszik! Nekem is a lengamgos az egyik kedvencem az én péksütijeim közül. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! Megmondom őszintén, a gyökérkenyér tésztáját variálom folyton. :D Bár eddig még csak kenyér formában sütöttem őket. Most nem is tudom miért, de zsemlének álmodtam meg a tésztát és bejött. :D

      Törlés
    2. Hogy én miket össze nem írok... lengamgos! :D Lenmagos!!!
      Hát, ha egy tészta egyszer beválik, akkor nincs is szükség nagy változtatásokra, az apróbb variálásokkal is csodát lehet művelni, és máris megszületik egy újabb finomság. Ügyi vagy!

      Törlés
    3. :D Jé... Sebaj a lengamgot is szeretjük, hát még a lenmagot! ;) Igen, tényleg úgy van, ahogy mondod... de milyen érdekes, hogy épp csak egy kicsit változtat rajta az ember és teljesen más lesz a végeredmény. :)

      Törlés
  3. Remek - olyan igazi zsemlék! Mosolyognak - imádnivalók

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! :) Most én is legalább annyira mosolygok, mint a zsemlék! :))) Úgy örülök, hogy tetszenek!

      Törlés