Oldalak

2014. február 24.

Kardamomos kuszkusz fahéjas almával









Tejberizs, tejbegríz bármikor jöhet. :) Nagyon szeretem ezeket az ételeket. Egy jó kiadós leves után második fogásként, vagy akár jól behűtve desszertként is. Egy kis gyümölccsel. Most is valami ilyesmire fájt a fogam. A kamrában ott csücsült a kuszkusz, gondoltam miért is ne lehetne "tejbekuszkuszt" csinálni. :D Több helyen olvastam már róla, de valahogy eddig nem jött az ihlet, hogy el is készítsem. Ma viszont igen. A kardamomnak és a fahéjnak köszönhetően egy kicsit keleti ízvilágú lett, ami meglehetősen távol áll a jó kis kakaós tejberizstől. :D ...hogy hová el nem kalandozik az ember főzés közben egy-egy régi kedvenctől...?




 

Hozzávalók 4 személyre:
A kuszkuszhoz:
5 dl tej
2 dl kuszkusz
5-6 szem zöld kardamom
1 tk. vaj
3 ek. cukor/méz/erythritol
2 ek. főzés nélküli vaníliás pudingpor (elhagyható)

A fahéjas almához:
2 kisebb savanykás alma (Idared)
1 ek. cukor/méz/erythritol
őrölt fahéj
víz
1 tk. étkezési keményítő


  1. A kardamomot megtörjük, majd teatojásba rakjuk, így tesszük a tejbe, amit a cukorral együtt felforralunk. Ha a tej felforrt, levesszük a tűzről és kivesszük belőle a kardamomot. Beletesszük a kuszkuszt, a vajat, alaposan elkeverjük, majd lefedve pihentetjük, míg a kuszkusz megszívja magát a fűszeres tejjel.
  2. Míg a kuszkusz pihen, elkészítjük a fahéjas almát. Egy kis lábosba tesszük a hámozott, apró kockákra vágott almát. Ízesítjük fahéjjal, cukorral, felöntjük ~0,5 dl vízzel és közepes lángon puhára főzzük. Vigyázzunk, az alma ne essen szét. Az étkezési keményítőt elkeverjük néhány kanál vízzel, majd besűrítjük vele az alma levét. Hűlni hagyjuk.
  3. A langyosra hűlt kuszkuszban elkeverjük a pudingport. A kuszkuszt elosztjuk négy tálkába, majd betesszük a hűtőbe kicsit dermedni. Tálalás előtt a tetejére kanalazzuk a fahéjas almát.






2 megjegyzés:

  1. Ó, de jó! Még sosem ettem kuszkuszt, de szerintem ízlene. Ez az édesség mindenesetre nagyon étvágygerjesztő! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) Örülök, hogy tetszik! Akkor küldök is kóstolót. ;)

      Törlés