Oldalak

2014. február 1.

Hot dog












Talán két kezemen meg tudom számolni, hányszor ettem eddig hot dogot, de azt hiszem ezentúl sűrűbben fogok/fogunk. :D Párom a minap guszta roppanós virslit hozott. Egyből az jutott eszembe, hogy milyen jópofa lenne hot dogot enni. ...ahhoz viszont kell kifli. ...nincs kedvem boltba menni. ...de miért is mennék? Csak nem lehet bonyolultabb, mint egy hamburgerzsemle?! :D A tésztához a sajtos-szalonnás kiflik tésztáját alakítottam kicsit át, miután elolvastam kismillió receptet. Nem tudom miért van, hogy soha nem tudok kikötni egy mellett, folyton variálnom kell valamit. ;) Hát most ezt variáltam...









Hozzávalók 6-8 hot doghoz:
A kiflikhez:
20 dkg sima liszt
20 dkg kenyérliszt BL80
20 dkg rétesliszt
3 dl langyos tej + egy kevés a kenéshez
2 ek. méz
2,5 dkg élesztő
3 nagy ek. tejföl
3 ek. olaj
1 tojás


A sült hagymához:
2 nagy fej vöröshagyma
sima liszt
kakukkfű

Az összeállításhoz:
8 szál roppanós virsli
házi ketchup
mustár
vegyes savanyúság


  1. Először elkészítjük a kifliket. Az élesztőt kevés liszttel és mézzel felfuttatjuk a langyos tejben. A liszteket tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, tejfölt, olajat, tojást, felfuttatott élesztőt és kézzel szép sima tésztává dagasztjuk. Akkor jó, ha elválik az edény falától. Letakarva langyos helyen ~1 órát kelesztjük.
  2. A sütőt előmelegítjük 75°C-ra.
  3. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk; hengerré formáljuk, 8 egyenlő részre osztjuk, majd ezekből kis cipókat formázunk. A cipókat egyenként ~20x30 cm-es ovális formára nyújtjuk, majd rövidebb végük felől feltekerjük. A kifliket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk. A tetejüket tejjel lekenjük.
  4. A kifliket betesszük az előmelegített sütőbe, majd a hőfokot 185°C-ra állítjuk és ~15-18 perc alatt arany színűre sütjük a kifliket. Rácsra téve -egymástól szétválasztva- hagyjuk őket kihűlni.
  5. Míg a kiflik hűlnek, elkészítjük a sült hagymát. A hagymákat négybe vágjuk, majd ~2 mm vastagra szeljük. Egy tiszta zacskóba 2-3 ek. sima lisztet szórunk, beletesszük a felszeletelt hagymát és jó alaposan összerázzuk. Egy lábasban olajat hevítünk. A lisztezett hagymát szűrőbe tesszük és átrázogatjuk, hogy a nagyon apró darabok és a lisztcsomócskák ne kerüljenek majd az olajba, mert hamar megégnek. A hagymát bő olajban aranybarnára, ropogósra sütjük. Papírtörlőre szedjük, a felesleges olajat leitatjuk. Kakukkfűvel ízesítjük.
  6. A virsliket grillserpenyőben megsütjük.
  7. A kifliket félbe vágjuk, de nem vágjuk teljesen át, hogy egyben maradjanak, majd szétnyitva a grillserpenyőben kicsit megpirítjuk. 
  8. A pirított kiflikbe sült virslit teszünk, majd ízlés szerint megpakoljuk sült hagymával, vegyes savanyúsággal, ízesítjük mustárral, házi ketchuppal... ki mivel szereti. :D











Tipp: Ha ducibb hot dog kifliket szeretnénk, akkor 6 részre osszuk a tésztát. ...akkor több finomságot tudunk bele pakolni. :D

8 megjegyzés:

  1. Ez valami fantasztikus! Én nagyon örülök, hogy megint variáltál, mert mindig valami jó sül ki belőle. :D Csodaszép hot-dogokat készítettél, és hiába ebédeltem most az előbb, máris meg tudnék enni belőle egyet. A házi ketchup és a ropogós hagyma különösen hívogatóvá teszik az amúgy is szépséges kiflijeidet. Egy szó, mint száz, megint csak ámulok. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De aranyos vagy! Köszönöm szépen! :D Mindig jókedvre derítesz, olyan szépeket írsz! ♥ Már küldöm is az extra csomagot. Plusz hagymával és ketchuppal! :D

      Törlés
    2. ♥ Ennek igazán örülök, de tudod, ennek te vagy az oka, mert tényleg szuper dolgokat sütsz-főzöl. :) Ezek után nem nehéz szépeket írni. ;)

      Törlés
  2. A Kutyának épp most mutogattam meg ezeket a képeket. Azt mondta: "Vidd innen!" :D És sértődötten elkullogott. :D Ez ugyebár azt jelenti, hogy nagyon bánatos, amiért nem ehet ilyen finomságot. ...én is. De majd...! ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hajjaj.... Akkor ezt gyorsan orvosolni kell! :D Küldök máris fénypostával kóstolót! :)

      Törlés
  3. Micsoda csoda! Még jó, hogy vacsora után vagyunk - vagy nem jó? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) Köszi! Szerintem simán ér kétszer vacsorázni... de mivel ma már máma van már, így küldök most és jó lesz reggelire. :D

      Törlés