2014. február 14.

Erdei gyümölcsös clafoutis








Ez a süti nagyon hasonlít a mi tejes piténkre, vagy a folyós pitére. A sütemény alapja egy sűrű palacsintatészta. Nagyon sok variációja ismert; édes és sós egyaránt, ám a tradicionális clafoutis eredetileg magozatlan fekete cseresznyével készül. Én most erdei gyümölcsökkel készítettem, de természetesen bármilyen gyümölccsel nagyon finom. :)









Hozzávalók egy 26 cm átmérőjű sütőtálhoz:
14 dkg sima liszt
10 dkg cukor
3 nagy tojás (vagy 4 kisebb)
1 csipet só
3 dl tej
30 dkg erdei gyümölcs keverék (lehet mirelit is)
1 ek. vaj


  1. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
  2. A lisztet tálba szitáljuk. Hozzáadjuk a cukrot, csipet sót, majd a felvert tojásokat. A tejet fokozatosan adagolva, sima palacsintatésztává keverjük a hozzávalókat.
  3. A sütőtálat kikenjük vajjal, beleöntjük a tésztát, majd elosztjuk rajta a gyümölcsöt. Ha mirelit gyümölcsöt használunk, azt sütés előtt olvasszuk ki és csepegtessük le, hogy ne áztassa el nagyon a tésztát.
  4. A pitét betesszük az előmelegített sütőbe és ~30-35 perc alatt készre sütjük.
  5. Langyosan, porcukorral hintve tálaljuk.






6 megjegyzés:

  1. Én is hányszor készültem megsütni.... :) Nagyon jól néz ki! Kérhetek egy szeletet belőle? Nagyon fincsi lehet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) De jó! Örülök, hogy tetszik! Már küldöm is! :)

      Törlés
  2. Nagyon guszta! Szívesen megkóstolnám! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) Már küldöm is. Nyisd az ablakot!

      Törlés
  3. Gyorsan el készíthető és nagyon finom :) Én is ki próbáltam :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jó! Nagyon örülök, hogy megtetszett a recept és elkészítetted! :) Köszönöm, hogy megírtad!

      Törlés