2014. február 12.

Csicsókafánk









Nagyon egyszerű és laktató étel. Régen, imádtuk, mikor anyu a maradék krumplipüréből "krumplis pogit" sütött. :) Nyomtuk befelé kristálycukorral. :D Igen, bizony! Kristálycukorral. Anélkül is finom ám, egy kis fokhagymás tejföllel, vagy épp köretként. Persze attól függ, ki hogy készíti a krumplipürét. Nálunk otthon egy teljesen egyszerű, tejes-vajas variáció készül, így abból könnyen lehet pogit gyártani. Ezt az otthoni krumplis pogácsát alakítottam én át egy picit. Újra találtam csicsókát és arra gondoltam, miért is ne lehetne ebből valami édesség-félét varázsolni, elvégre a csicsóka is alapból édes egy kicsit. Tartalmas leves után második fogásként, vagy akár desszertként is tálalhatjuk. :)




 




Hozzávalók 25-30 db fánkhoz:
30 dkg csicsóka (tisztítva)
1 tojás
1 ek. vaj
csipet só
0,5 dl langyos tej
5 g friss élesztő
csipet cukor
sima liszt (amennyit felvesz)

Olaj a sütéshez, porcukor és kedvenc dzsem a tálaláshoz.


  1. A csicsókát kis kockákra vágjuk és enyhén sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, alaposan lecsepegtetjük, langyosra hűtjük, majd áttörjük.
  2. Az áttört csicsókához adjuk a tojást, a vajat, csipet sót, a tejben cukorral felfuttatott élesztőt és annyi lisztet amennyivel lágy, fánktészta állagot érünk el. A lisztet apránként, fokozatosan adagoljuk, mert ha sok lesz, nagyon kemények lesznek a fánkok.
  3. A tésztát lisztezett deszkára borítjuk, ~0,5 cm vastagra nyújtjuk, majd tetszőleges formával kiszaggatjuk.
  4. Egy serpenyőben jó ujjnyi olajat hevítünk és aranybarnára sütjük benne a fánkok mindkét oldalát. Papírtörlőre szedjük őket, hogy leitassuk róluk a felesleges olajat, majd porcukorral hintve, dzsemmel tálaljuk.











Nálunk most szív alakú csiCSÓKafánkok is sültek, a közelgő Bálint-napi készülődés részeként. :D 

10 megjegyzés:

  1. Ó de jó! Megkóstolnám. Adok érte túrótortát. ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Benne vagyok, ha még nem késő elküldeni! ;)

      Törlés
    2. Dehogy is késő! Az édesség bármikor jöhet! :) Küldök mellé egy kis zürichi kenyeret is, hogy utána le tudd "öblíteni" egy kis sóssal. :D

      Törlés
    3. :D De jó! Köszönöm szépen! :)

      Törlés
  2. Micsoda szuper ötlet - nagyon tetszik! Csini a formája is :) meg aktuális is.
    Azt a cukros pogácsát még kipróbálom

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszik! Remélem nektek is ízleni fog! ;)

      Törlés
  3. Jaj, de szép és milyen különleges lett! :)

    VálaszTörlés
  4. Különleges a csicsókától és a formája is szép!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Repül a kóstoló! :)

      Törlés