Oldalak

2014. január 15.

Tyúkláb fánk












Lassan újra itt a fánk-szezon. :) No nem mintha az év többi szakában ne esne jól a frissen sült, puha kelt tészta kis porcukorral, lekvárral... de valahogy farsang környékén többször kerül asztalra ez a finom csemege. Nagyon szeretjük a fánkot. ...nem is tudom, miért nem sütök gyakrabban, hisz nem olyan bonyolult dolog. Szalagos fánk gyakrabban készül, pedig a tyúkláb fánk is nagyon finom. A szalagos fánk Anyu Anyukájának a specialitása volt, a tyúkláb fánk, pedig Apu Anyukájáé. Sajnos ez utóbbinak az eredeti receptjét nem ismerem, de néhány éve elkezdtem kísérletezni és ez a variáció hasonlít a legjobban arra, amit Mama sütött.




 




Hozzávalók ~45-50 db-hoz:
45 dkg sima liszt
1,5 dl tejföl (20 %-os)
1 dl tej (2,8 %-os)
4 dkg olvasztott vaj
2 tojás
1,5 dkg friss élesztő
2 tk. porcukor
2 tk. rumaroma
csipet só

Porcukor és kedvenc dzsem a tálaláshoz.


  1. Langyos tejben egy kanál liszttel és a cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet tálba mérjük, hozzáadjuk a tojásokat, a vajat, csipet sót, tejfölt, rumaromát, végül a felfutott élesztővel együtt jó kis ruganyos tésztát gyúrunk. Lehet, hogy pici liszt még kell hozzá -óvatosan adagoljuk, nehogy kemény legyen a tészta-, nekem a fenti mennyiség pont elég volt.
  2. Az összeállított tésztát ~30 percig pihentetjük, majd lisztezett deszkán hüvelykujjnyi vastag rudakat sodrunk belőle. A rudakat ~7 cm-es darabokra vágjuk, majd megformázzuk a fánkokat. A kis tésztarudakat mindkét végükről bevágjuk a közepükig úgy, hogy közben egy negyedet fordítunk a tésztán, majd a négy "ujjat" kicsit megigazítjuk. A megformázott fánkokat ~15 percig pihentetjük. Eközben felmelegítjük az olajat.
  3. A pihent fánkokat bő olajban aranybarnára sütjük. A felső részük kerül először az olajba úgy, mint a szalagos fánknál. Először fedő alatt sütjük, majd fordítás után fedő nélkül sütjük készre.
  4. A kisült fánkokat papírtörlőre szedjük, majd tálra tesszük; porcukorral meghintve, dzsemmel tálaljuk.





14 megjegyzés:

  1. De szépek lettek! :) Idáig érzem az illatát és nagyon megkordult a gyomrom. Imádom a fánkot, ezt is hamar be tudnám kemelezni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha az illatuk már odaért, nem kell soká várni a fánkokra sem, mert szerintem már ott vannak az ablakban. :D Az előbb indítottam útnak őket. ;)

      Törlés
  2. Drága vagy! :) Ideértek közben és már béke poraikra. :D Üzenik, hogy ne aggódj, a lehető legjobb helyre kerültek, meleg van, nyugi és boldogság. :D

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szép - még soha nem láttam ilyen fánkot!

    VálaszTörlés
  4. Még sosem hallottam róla és nem is láttam tyúkláb fánkot! De nagyon guszta! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) Köszi, örülök, hogy tetszik! Mama sokszor sütötte... kicsit feledésbe is merült, de csak mostanáig. :D

      Törlés
  5. Kiprobaltam, nem lett olyan gyonyoruseges,mint a kepen,de nagyon finom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Zsuzsanna, de örülök, hogy megtetszett és kipróbáltad! Köszönöm szépen, hogy megírtad! Most itt örömködök! :)

      Törlés
  6. Válaszok
    1. :D Ugyehogyugye? A régiek tudtak valamit... :)

      Törlés
  7. Válaszok
    1. Köszi Gyöngyi! :) A nagy lelkesedésben elcsúsztam egy sorral! Már javítom is! :)

      Törlés