Oldalak

2014. január 12.

Savanyú krumplileves






A recept eredetijét párom anyukájától tanultam. Ő szokott ehhez hasonló -tárkony nélküli, ecettel ízesített- savanyú krumplilevest készíteni. Szeretjük az ilyen típusú leveseket, ezért ezzel is -mint sok más étellel- elkezdtem kísérletezni. Tárkonyt már régóta használok hozzá, mert szerintem nagyon jól illik a savanykás ízekhez. Aztán egyik alkalommal megakadt a szemem a hűtőben pihenő savanyú káposztán és akkor jött a szikra. Mi lenne, ha most a káposzta levével savanyítanám a levest? És igen... nekünk nagyon ízlett. :) Most újra volt itthon savanyú káposzta -így télen valahogy jobban fogy-, így itt volt az ideje, hogy újra asztalra kerüljön ez a leves is. :) Van, hogy egészen sűrűre készítem, olyankor inkább egytálétel és már nem is kell más utána, mint egy kis süti. :D





 
Hozzávalók 6 személyre:
80 dkg burgonya 
2-3 szál sárgarépa
1-2 szál petrezselyem gyökér
kis darabka zeller
1 közepes vöröshagyma
4-5 gerezd fokhagyma
5 dkg erdélyi szalonna
10 dkg kolbász
3 dl savanyú káposztalé
2 babérlevél
tárkony

1 ek. zsír
kevés liszt
őrölt pirospaprika

A tálaláshoz fejenként 1-2 főtt tojás, tejföl.


  1. Az apró kockákra vágott szalonnát egy fazékban zsírjára pirítjuk. Rátesszük az finomra vágott hagymát, majd a felkarikázott sárgarépát, gyökeret. Kevergetve 3-4 percig dinszteljük a zöldségeket, majd hozzáadjuk a zellert, a kockákra vágott burgonyát és a fokhagymagerezdeket is. 
  2. Átkeverjük, ízesítjük sóval, kevés tárkonnyal, babérlevéllel. Hozzáöntjük a savanyú káposzta levét, majd felengedjük annyi vízzel, ami épp ellepi és félpuhára főzzük a zöldségeket.
  3. Mielőtt a zöldségek teljesen megpuhulnának, kivesszük a levesből a babérlevelet. Beletesszük a karikára vágott kolbászt, felengedjük vízzel és újraforraljuk a levest. 
  4. Közben zsíron kevés lisztből pirospaprikás rántást készítünk. Felengedjük kevés lével, csomómentesre keverjük, majd besűrítjük vele a levest. Még ízesítjük egy kevés tárkonnyal, ha kell még adunk hozzá a savanyú káposzta levet, majd forralunk egyet rajta.
  5. Tálaláskor főtt tojást, tejfölt és frissen sült kenyeret kínálunk hozzá.

Tipp: Aki szeretné még kicsit dúsítani, tálaláskor tegyen bele apróra vágott savanyú káposztát. Érdemes kipróbálni.








A recept megtalálható a Kifőztük januári számában is.


6 megjegyzés:

  1. Olyan guszta ez a leves, hogy ma ebédre nagyon szívesen kanalaznám! A színe is gyönyörű. Azzal a fincsi kenyérrel és jó sok tejföllel teljesen kielégítené az igényeimet. Nagyon finom lehet. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De kedves vagy! :D No akkor már küldöm is! Szedtem Nektek kis fazékba, jól bebugyoláltam, így nem is fog elhűlni, míg odaér ebédre! ;)

      Törlés
  2. Drága vagy! <3 Sűrű lével is megkóstolnám, ha legközelebb úgy készíted. ;)

    VálaszTörlés
  3. Ez valami mennyei lehet. :) Én savanyú káposztás bablevest csináltam már, de ezt is ki fogom próbálni. Most is tudnék enni egy tányérkával.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! :)
      Tyűűű... az a bableves nagyon finom lehet! Cseréljünk egy tányérral! ...vagy kettővel? :D

      Törlés