Oldalak

2014. január 24.

Sajtos tallér






Nem tudom, ki hogy van vele, de én, hajlamos vagyok megfeledkezni a sós süteményekről. Főleg ünnepek környékén -nem tudom miért, talán, hogy még jobban "megédesítsük" a napokat majdhogynem csak édes süteményeket "gyártok". :) ...zserbó, ischler, hókifli, nagymami tortája, vaníliás kifli, bonbonok és kekszek, de valahogy a sós rágcsálni-valók elmaradnak. Lehet, hogy mert kifejezetten édesszájú vagyok és mivel én vagyok a "sütifelelős", önző módon ezekből készítek többet. :D Pedig tényleg jól tud esni egy kis sós íz a sok édes után. ...vagy előtt, ...vagy közben, éppen ezért, most sajtos tallérokat sütöttünk. Igen, bizony, nem csak én, mert párom is besegített. :) Mivel ostyasütőben sütöttük és ezek nagyobbacska tallérok lettek, egyszerre csak egy fért a sütőbe. Ezért aztán eltartott egy jó darabig, mire végeztünk, de megérte. Közben persze bőszen meóztunk, így csak sacc/kb. darabszámot tudok írni az elkészült tallérokhoz. :D







Hozzávalók kb. 60-65 db tallérhoz:
50 dkg sima liszt
14 dkg margarin
10 dkg reszelt sajt
5 nagy ek. tejföl
1 tojás
4 g sütőpor
1 kk. őrölt kömény




  1. A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, majd a többi hozzávalóval együtt kézzel jól összedolgozzuk. Tömör, ruganyos tésztát kapunk, amiből ~2,5 cm átmérőjű golyókat gömbölygetünk.
  2. Az ostyasütőt előmelegítjük, majd aranybarnára sütjük benne a tallérokat.



6 megjegyzés:

  1. De jól tetted, hogy sósat is sütöttél! Nagyon szeretem a sajtos tallért, régen sűrűn ettem, és bizony én is alig bírtam abbahgyani. A tieid gyönyörűek lettek! Elismerésem a Párodnak, hogy ő is besegített a sütésbe (is)! :) :D ..és igen, édes után sós, sós után édes... ez így van jól. ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Ugyehogyugye? Bizony jó is ketten sürgölődni a konyhában. :) Amúgy a sajtos tallérból én is ipari mennyiséget képes voltam eltüntetni. Ebből azért nem fogyott el rögtön az összes, mert laktatóbb, mint a bolti. :) ...és igen... most kell egy kis édes... :D

      Törlés
    2. Na azt el is hiszem, hogy laktatóbb és tuti sokkal finomabb is. :) Akkor jöhet az édesség? Küldök kóstolónak egy kis édes "macskásság"-ot. ;)

      Törlés
    3. Hohóóó... :D Még szép, hogy jöhet! :) Köszönöm szépen! ♥

      Törlés
  2. Nagyon szépek lettek - az ötlet pedig kiváló! Régen Anyósomnál volt mindig köményes Ziegler ostya. Az otthoni biztosan különlegesen finom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Köszönöm! Örülök, hogy tetszik! Ezt az ostyát nem ismerem, de biztos az is finom. :)

      Törlés