Oldalak

2014. január 2.

Pizzás kifli












Ennek a kiflinek a tésztáját nagyon szeretem. Sokféle töltelékkel készítettem már, de volt, hogy csak vajjal kenve tekertem föl a tésztát és üres kifliket sütöttem belőle. A mostani pizzás kifli apropója két pár "balesetes" frankfurti virsli volt. :D Igen... kicsit elfigyeltem, és mire észbe kaptam, a virslik szétnyíltak. ...és hát valljuk be őszintén, hiába finom, azért ezt mégsem tesszük így az asztalra. Szerencsére volt még két pár, amit -persze szigorú ellenőrzés mellett :)- megfőzhettem és amit jóízűen meg is ettünk. Közben persze azon gondolkodtam, hogy mihez tudnám felhasználni szegény kis "hadirottyant" virsliket, amiben el tudom rejteni őket. Így lényegültek át -és szépültek meg- másnap ezekben a pizzás kiflikben. :)







Hozzávalók 8 db kiflihez:
A tésztához:
50 dkg sima liszt
5 dkg friss élesztő
1,75 dl tej
3-4 ek. tejföl
1 kk. cukor


A töltelékhez:
3 dkg füstölt szalonna
2 pár frankfurti virsli
2 ek. sűrített paradicsom
3 ek. házi ketchup
1 kis fej lilahagyma
2 gerezd fokhagyma
5 dkg reszelt sajt 
1 kk. cukor
oregánó
bazsalikom

1 ek. liszt
kevés víz

Egy tojás a kenéshez, reszelt sajt a kiflik tetejére.


  1. Langyos tejben kevés cukorral és liszttel felfuttatjuk az élesztőt. A többi hozzávalóval együtt ruganyos, tésztává gyúrjuk. Ha kell, adhatunk hozzá pici tejet, vagy tejfölt, de vigyázzunk, ne legyen túl lágy a tészta. Letakarva langyos helyen a duplájára kelesztjük.
  2. Míg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket. Egy serpenyőben lepirítjuk a kockákra vágott szalonnát, majd rátesszük a finomra vágott hagymát és addig sütjük, míg aranybarna lesz. Hozzáadjuk a felkockázott virslit, a sűrített paradicsomot, házi ketchupot, majd fűszerezzük sóval, oregánóval és bazsalikommal. Belereszeljük a fokhagymát, átkeverjük, majd lehintjük pici liszttel. Átpirítjuk, hozzáadunk egy pici vizet, hogy jó sűrű maradjon a töltelék. Levesszük a tűzről, majd belekeverjük a reszelt sajtot.
  3. Ha a tészta megkelt, lisztezett deszkán ~50 cm átmérőjű kerek formára nyújtjuk. Elosztjuk 8 részre. A cikkeket megtöltjük a töltelékkel, majd a tésztát feltekerve, kifliket formázunk.
  4. A sütőt előmelegítjük 200°C-ra.
  5. A kifliket sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, megkenjük őket tojással, megszórjuk őket reszelt sajttal, majd ~20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.








Most az eredeti, mennyiségeket, méreteket írtam. Ezek a kiflik mosolyognak a fotókon. A tésztát persze lehet nagyobbra nyújtani -esetleg a töltelék mennyiségét csökkenteni-, hogy könnyebben meg tudjuk formázni a kifliket. :) ...szerintem inkább a tésztát nyújtsuk nagyobbra. :D Ez esetben a sütési idő némiképp változhat.

6 megjegyzés:

  1. Nekem való eledel! Nagyon szépen kínáltatják magukat a kis kiflikék, simán el tudnék tünteni belőlük pár darabot. :)

    VálaszTörlés
  2. "Hadirottyant" - hasam fogtam nevettemben :) :) :) Nagyon szépségesek lettek így átlényegülve!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Örülök, hogy kicsit a jókedvet is "tápláltam" és hogy tetszenek a kiflik! ;)

      Törlés
  3. Pizzás csigát már sokszor sütöttem, de kiflivel még nem próbálkoztam. Nagyon guszta lett a tiéd! Ínycsiklandozó! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ohh... na igen... a pizzás csiga is de jó találmány! :) Azt is szeretjük! ;)

      Törlés