Oldalak

2014. január 19.

Narancsos-barackos túrótorta









Egy szelet könnyű, gyümölcsös tortára bármikor vevő vagyok. :) Párom is szereti a túrós desszerteket, főleg, ha nem túl édesek. Épp ideje volt, hogy készítsek egy tortát, amiben felhasználhatom a karácsonyi csemegék egy részét, amik fura mód túlélték az ünnepeket. :D A fűszeres keksz nagyon jó lett a fanyar túrós krémmel. Persze barack helyett más gyümölccsel is készíthetjük.








Hozzávalók egy ~22 cm átmérőjű kapcsos tortaformához:
A torta aljához:
20 dkg Spekulatius keksz
15 dkg vaj
1 ek. rumaroma

A túrós krémhez:
50 dkg túró
4 dl főzőtejszín (20 %-os)
1 tasak étkezési zselatin (25 g)
1 citrom reszelt héja
fél citrom leve
15 dkg porcukor
4-6 fél szem őszibarackbefőtt
10 dkg kandírozott narancshéj

A díszítéshez:
8-10 szem aszalt sárgabarack apró kockákra vágva

  1. A kekszet nyújtódeszkán sodrófával morzsává törjük. Nem kell püfölni, ha úgy csinálunk, mintha ki akarnánk nyújtani a kekszeket, szépen morzsásra törik és nem terítjük be az egész konyhát. :) A kekszmorzsát tálba tesszük. Meglocsoljuk a rumaromával, majd összekeverjük az olvasztott vajjal.
  2. Egy tálra -ugyanazon készítjük tortát, mint amin szervírozzuk majd- rátesszük a kapcsos tortagyűrűt (az alja most nem kell) fejjel lefelé, mert a teteje sima, nincs pereme. Körben kibéleljük egy csík szilikonos sütőpapírral, így majd nem kell késsel körbevágni a tortát és könnyen le tudjuk szedni róla a gyűrűt.
  3. A vajas kekszmorzsát a formába öntjük, elegyengetjük és jól lenyomkodjuk. Betesszük a hűtőbe szilárdulni, míg elkészítjük a túrós krémet.
  4. A tejszínt kis fazékban feltesszük melegedni. Mikor langyos, elkeverjük benne a zselatint és kevergetve felforraljuk. Ha kész, félre tesszük. Az őszibarackot felkockázzuk.
  5. A túrót tálba tesszük, villával áttörjük. Hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, a citromlevet, porcukrot, apróra vágott kandírozott narancshéjat és jól összekeverjük. Ha a zselatinos tejszín langyosra hűlt, azt is hozzáöntjük és egyneművé keverjük a krémet.
  6. A tortaalapot kivesszük a hűtőből. Rászedjük a túrós krém felét, elegyengetjük, majd rászórjuk az őszibarack-kockákat. Beborítjuk a krém másik felével és 3-4 órára betesszük a hűtőbe, míg a krém teljesen megdermed. Levesszük róla a tortagyűrűt, a sütőpapírt és, majd tálalás előtt a tetejét aszalt sárgabarackkal díszítjük.








A recept megtalálható a Kifőztük januári számában. :)

8 megjegyzés:

  1. Csodaszép! Nekem is bármikor jöhet egy könnyű, gyümis túrótorta, főleg, ha nem túl édes. :D Egyszerűen imádom, a kedvenceim közé tartozik. Repítenél nekem egy hatalmas szeletel?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, örülök, hogy tetszik! :D Naná, hogy repítek, akár többet is, csak nyisd jó nagyra az ablakot! ;)

      Törlés
    2. Naná, nyitom-nyitom! :)

      Törlés
  2. Nagyon guszta, csodaszép ! .... ha most lenne itthon túróm, azonnal nekiállnék ....:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Mariann! Örülök, hogy tetszik! :D Remélem, ha elkészíted, Nektek is ízleni fog! :)

      Törlés
  3. Gyönyörű és biztos finom is! Imádom és bármikor képes lennék enni belőle! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Hát, ha bármikor, akkor biztos nem baj, ha most küldök belőle! :D

      Törlés