Oldalak

2014. január 20.

Müzliszelet házilag









Néha rám tör a müzli-ehetnék. Olyankor veszek több félét, aztán napokig csak azt reggelizek, de van, hogy vacsorára is benyomok egy tálkával. Aztán telítődök és a megmaradt müzli ott árválkodik a kamrapolcon, arra várva, hogy mikor eszek belőle újra. Általában olyan nagyobb kiszerelésű keverékeket veszek, ami gyümölcsös, sok benne a zabpehely, a magok. Valahogy a csokis annyira nem jött be, se azok, amikben rengeteg kukoricapehely van. Nem tudom miért, talán mert a kukoricapehely olyan gyorsan elázik és plöttyedt lesz, ráadásul nem is túl egészséges. :D Persze itthon is szoktam keverékeket "gyártani", mert igazán nem kell hozzá sok dolog. Már napok óta szemeztem a felbontott gyümölcsös müzlivel a kamrában, de most nem volt kedvem tejjel enni... Valami másra gondoltam. Már régóta ki akartam próbálni, milyen is a házi müzliszelet -kismillió variáció létezik, amiket bőszen el is kezdtem olvasni, aztán arra lyukadtam ki, hogy miért is ne csinálnám meg a saját verziómat :D-, így hát nekifogtam és néhány perc múlva már kész is volt. Persze kicsit tovább tart, míg megszilárdul és szeletelni lehet, de így talán nem csak én fogok ilyesmit enni itthon. ;)









Hozzávalók egy ~20x35 cm-es sütőtálhoz:
40 dkg gyümölcsös-zabpelyhes müzlikeverék
5 dkg lágy zabpehely
3 dkg szezámmag
3 dkg lenmag
5 dkg kandírozott ananász
5 dkg kandírozott gyömbér
5 dkg vörös áfonya
12 dkg vaj
15 dkg méz
10 dkg barna cukor
1 marék kockára vágott kandírozott narancshéj
késhegynyi őrölt fahéj


  1. Egy kis lábosba kimérjük a mézet, vajat, barna cukrot. Hozzáadjuk a kandírozott narancshéjat, ízesítjük fahéjjal, majd folyamatos kevergetés mellett közepes lángon összefőzzük. Akkor jó, ha szépen gyöngyözik és karamellszerű lesz.
  2. A müzlikeveréket, zabpelyhet, szezámmagot, lenmagot, az apróra vágott kandírozott ananászt, gyömbért és vörös áfonyát tálba tesszük. Hozzáadjuk a mézes-fahéjas szirupot és alaposan összekeverjük az egészet.
  3. Egy kisebb tepsit, vagy sütőtálat kibélelünk sütőpapírral, majd a kész müzlialapot beleöntjük és kézzel -ha egy uzsonnás zacskót használunk kesztyű gyanánt, nem ragad ránk a müzli :)- jól lenyomkodva, szépen elegyengetjük. A tetejére sütőpapírt terítünk és lesúlyozzuk a müzlialapot, hogy minél tömörebb legyen és szépen összeálljon. Közben a sütőt előmelegítjük 170 °C-ra.
  4. A müzliről levesszük a súlyt, a sütőpapírt és ~20 percig sütjük. Ha kihűlt , tegyük hűtőbe néhány órára, így jobban megdermed, szebben lehet szeletelni.








Tipp: Ha nem "kész" müzlikeverékkel dolgozunk, készíthetjük úgy is, hogy száraz serpenyőben kicsit átpirítjuk a zabpelyhet, magokat, majd úgy keverjük össze a gyümölcsökkel és a mézes-fahéjas sziruppal. Ez esetben simán ki lehet hagyni a sütős lépést, csak beigazgatjuk a masszát a tálba, lenyomkodjuk, lesúlyozzuk és betesszük a hűtőbe néhány órára, míg megdermed. :)

8 megjegyzés:

  1. Ó de klassz! Szeretem a müzliszeletet, de nekem jöhet a csoki is. :D A kukoricapehellyel pedig abszolút egyetértek, akarom mondani veled értek egyet, hogy az nekem se a kedvencem. Még belefér a reggeli időbe, ha kérek tőled 1-2 szeletet? ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hopsz... Ugye nem baj, ha egy kicsit csúszik a postázás? Azért délutáni nasinak is jó lehet. :)

      Törlés
  2. Én is nagyon szeretem a müzliszeletet, bár eddig még nem próbáltam otthon, de a gyönyörű képeid meggyőztek, így mindenképp kipróbálom valamikor! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De kedves vagy, köszönöm szépen! Remélem Neked is ízleni fog! :)

      Törlés
  3. Dehogy is! Bármikor érkezik, örülök neki. ;)

    VálaszTörlés
  4. Finom és egészséges! Valamilyen formában rendszeresen készül nálam is. A fiam a nagy müzlis, minden reggel azt eszik:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jó! Nálunk csak én nyomatom, de én meg gyorsan eltelek vele... ezért gondoltam, hátha más formában
      "más" is szeretni fogja. :D

      Törlés