2014. január 22.

Meggyes-krémes piskótatekercs












Nagyon fura, de még életemben nem sütöttem ebben a formában piskótát. Sütöttem már tortának, sütinek, de tekercsnek soha. A hétvégén viszont elkapott az alkothatnék... :) Összeszedtem mindent a kamrából, amiről úgy gondoltam, hogy jól illenének egymáshoz egy vasárnapi desszertben és végül ez a meggyes-krémes piskótatekercs kerekedett, azaz tekeredett belőle. :D







 

Hozzávalók:
A piskótához:
7 tojás
7 ek. cukor
7 ek. sima liszt
csipet só

A meggyes töltelékhez:
1 kis üveg magozott meggybefőtt
3 dl tej
1 dl a meggybefőtt levéből
1 csomag főzős puncs ízű pudingpor
1 tk. rumaroma
4 ek. cukor
15 dkg vaj
15 dkg porcukor

Kevés étcsokoládé a díszítéshez.


  1. A magozott meggyet szűrőbe öntjük -levét felfogjuk- és alaposan lecsepegtetjük.
  2. Először elkészítjük a krém főzött részét. A pudingport a cukorral és kevés tejjel egy lábasban csomómentesre keverünk. Hozzáöntjük a maradék tejet, a meggybefőtt levét, majd felfőzzük a pudingot. Ha kész, félre tesszük, hűlni hagyjuk. A tetejét fóliával letakarjuk, hogy ne bőrösödjön.
  3. A vajat kikeverjük a porcukorral és a rumaromával.
  4. A sütőt előmelegítjük 175°C-ra.
  5. A tojásokat szétválasztjuk. A cukrot habosra keverjük a tojások sárgájával, majd fokozatosan hozzákeverjük a szitált lisztet és a csipet sóval kemény habbá vert fehérjét.
  6. Egy gáztepsit kibélelünk sütőpapírral, elegyengetjük a piskótatésztát és előmelegített sütőben ~15 perc alatt -sütőnként változó lehet- készre sütjük.
  7. A kész piskótát még melegen -kezekre vigyázva- sütőpapírostól feltekerjük. Pihenni hagyjuk.
  8. A krém vajas és főzött felét alaposan összekeverjük. A meggyet a maradék levétől kinyomkodjuk. A piskótáról leválasztjuk a sütőpapírt, közben kitekerjük a tésztát.
  9. Megkenjük a krémmel -amiből egy keveset félre teszünk díszítéshez-, majd elosztjuk rajta a meggyet. Feltekerjük a piskótát, majd óvatosan tálra tesszük. Megkenjük a félretett krémmel és reszelt csokoládéval díszítjük. Néhány órára betesszük a hűtőbe, majd tálaljuk.









14 megjegyzés:

  1. Nagyon klassz! Látszik rajta, hogy pihe-puha a tésztája. Tartom a tányérom, mert ez a süti nekem való. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jó! :) Örülök, hogy tetszik! ...öhhh... nincs egy kicsit nagyobb tányér? Erre csak négy szelet fért. :D

      Törlés
  2. :D Adok én neked akkora..... :D ...tányért, hogy nektek nem is marad egy szelet süti se, mert mindet elkunyizom. :D ;) Aztán meg jól megvendégekkel az ajándékba kapott piskótával. :D

    VálaszTörlés
  3. Csodaszép! És milyen finom lehet! :)

    VálaszTörlés
  4. Oh, my God! Van egy kis üveg meggybefőtt ...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D ...akkor nincs más hátra, mint előre! ;)

      Törlés
  5. Válaszok
    1. Szia Tündi!
      Nem, ebbe nem kellett. :)

      Törlés
  6. Szia! Nem tudom mennyire lett puha a tésztát, nekem régen azt mondták, hogy 2 ek. vizet is tegyek bele a fehérjébe mikor verem fel, akkor lesz puhább. Ezt csak a tekercshez mondták. Egyébként istenien néz ki a sütid! :) Sütőport én is szoktam tenni bele, de ha elfelejtem úgy is ez a formáció.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia vorsi0128!
      Köszönöm, örülök, hogy tetszik! Nekem nagyon jó puha lett a tészta, de biztos, hogy ez a vizes csalafintaság jót tesz neki. Gondolom akkor még könnyebben lehet tekergetni. :) Én sütőport eddig "csak" a tortaformában sütött piskótába tettem, de hát ugye ahány ház, annyi piskóta. :D Először ezzel a teljesen hagyományos alaptésztával próbálkoztam, mint tekercs, de biztos, hogy lesz még kísérletezés.

      Törlés
  7. Azta, de jó lett az új képekkel! Nagyon bejön ez a romantikus hangulat. ♥ Már ott toporgok az ajtóban, nyomom a csengőt, kopogtatok ezerrel, és várom, hogy beengedj. Lelki szemei előtt látom az ebédlőasztalra helyezett szépséges étkészletet, mellette ezt a csodás sütikét. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jó! De jó! :D Örülök, hogy tetszik a süti és a "körítés" is. :)
      Gyere, gyere, üljünk asztalhoz; már töltöm is a teát, szelem a sütit. ♥

      Törlés