Oldalak

2014. január 18.

Gombás-tejszínes ragu kenyérpaplan alatt









Párom nagyon szép friss gombát hozott tegnap a zöldségestől és végre eljutottam odáig, hogy újra elkészítsem a kedvenc paplanos ragunk gombás változatát. Szeretem az ilyen ételeket, mert minden egyben készül...  Egyszerű és laktató. :)




 




Hozzávalók 4-6 személyre egy ~30x20x5 cm-es ovális sütőtálhoz:
A raguhoz:
30 dkg csirkemell
40 dkg friss gomba
fél szál póréhagyma
1 közepes fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 fehér húsú paprika
kakukkfű

bors
3 ek. liszt
2 dl főzőtejszín
0,5 dl víz
3-4 ek. olívaolaj

A paplanhoz:
30 dkg kenyérliszt BL80
2 dl langyos víz
2 dkg friss élesztő
csipet só
csipet cukor
1 kk. finomra vágott rozmaring
1 ek. olívaolaj

A fűszeres olajhoz:
egy csokor petrezselyem
1,5 dl olívaolaj
1 citrom leve
3 gerezd fokhagyma
oregánó

  1. Elkészítjük a tésztát. Az élesztőt langyos vízben cukorral és kevés liszttel felfuttatjuk. A liszthez adjuk és a sóval, olajjal, rozmaringgal együtt ruganyos tésztává dagasztjuk. Letakarva ~1,5 óra alatt langyos helyen megkelesztjük.
  2. A fűszeres olajhoz a citromlevet, olívaolajat egy tálkába öntjük. Beletesszük a finomra vágott petrezselymet, oregánót és reszelt fokhagymát. Az egészet alaposan összekeverjük. Félre tesszük, hogy az ízek összeérjenek.
  3. A raguhoz egy nagyobb serpenyőben felhevítjük az olajat. Üvegesre dinszteljük rajta a finomra vágott vöröshagymát. Rátesszük a kockákra vágott csirkemellet és fehéredésig kevergetve sütjük. Sózzuk, borsozzuk, friss kakukkfűvel fűszerezzük. 
  4. Hozzáadjuk az apró kockákra vágott paprikát és póréhagymát, a karikákra vágott fokhagymát, és a nagyobb kockákra vágott gombát. Átkeverjük és lefedve 5-7 percig pároljuk, míg a gomba levet ereszt.
  5. Lehintjük a liszttel, átforgatjuk, majd felöntjük a tejszínnel és vízzel. Beforraljuk.
  6. A ragut a sütőtálba öntjük. Egyenletesen eligazítjuk. A tetejét megszórjuk friss kakukkfűvel. A tésztát kézzel akkorára nyújtjuk, lapogatjuk, amekkora a sütőtálunk. A tésztát a ragu tetejére tesszük; a széleket a tálba igazítjuk.
  7. Hideg sütőbe tesszük, majd a hőmérsékletet 220°C-ra állítjuk és ~20-25 perc alatt készre sütjük az ételt. Akkor jó, ha a tetején a paplan szép aranybarna. 
  8. Tálaláskor fűszeres olajjal meglocsoljuk.







6 megjegyzés:

  1. Olyan szép ez az étel! Légyszi mutass még egy pár gombás kaját, és lassan én is megkedvelem. :D A kenyérpaplanból már le is törtem egy kis darabkát, amihez hozzáért a gombás szaft. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D De jó! Mutatok, mutatok! Épp ma vettünk gombát, lassan jön a következő recept! ;) Addig is jó majszolást a kenyérpaplanhoz.

      Törlés
    2. Várom! Oké, addig majszolok.... :D

      Törlés
  2. Mennyei eledel! Jól jönne most vacsira! :)

    VálaszTörlés