Oldalak

2014. január 16.

Epres túrókrém









Ezt a desszertet a 21. SAD! játékra készítettem, melynek háziasszonya Macskanyelv, a Sünis kanál blog írója. :) A játék témája nem is lehet más, mint "valami macskás"; egészen pontosan:
Édes "macskásság" :D 
Sokáig gondolkodtam, mit tudnék alkotni, hogy megfeleljek a kiírásnak, ugyanis valamiféle macskás motívum kell, hogy szerepeljen a sütin. Mivel a játék a böjti időszakra esik, nem árt, ha esetleg liszt, vagy cukormentes édességben gondolkodunk. ...és én csak vártam és vártam és vártam azt a bizonyos "csókot", de a múzsa csak nem akart jönni... Aztán ma, teljesen véletlenül megakadt a szemem a konyhapulton árválkodó fél tábla étcsokoládén és mintha egy leheletnyi homlokpuszi is eltalált volna... :D Igen, tudom... még oltári sokat kell gyakorolni a csokiminták rajzolását, de lássuk be ez egy uzsonnás zacskóval és nulla gyakorlattal azért nem is olyan rossz. ;)






Hozzávalók 4 személyre:
30 dkg eper (fagyasztott)
1 tk. étkezési keményítő
néhány ek. víz
45 dkg félzsíros túró
3-4 ek. tejföl
4 ek. porcukor/erythritol
fél citrom leve
5 dkg étcsokoládé


  1. Az epret kiengedés nélkül egy kanál porcukorral kis lábasban feltesszük melegedni. Mikor kiengedett, villával összetörjük a szemeket, majd a lángot nagyobbra véve elforraljuk a leve egy részét. A keményítőt pici vízben elkeverjük és besűrítjük vele az epret. Az elkészült gyümölcsös szószt tálkákba adagoljuk és kicsit betesszük a hűtőbe.
  2. A túrót egy tálban villával áttörjük, hozzáadjuk a maradék porcukrot, a citromlevet és a tejföllel együtt jól kikeverjük. A túrókrémet az eperszósz tetejére kanalazzuk. (Ha azt akarjuk, hogy az epres rétegbe ne süllyedjen bele a túrókrém, tehetünk hozzá több keményítőt, vagy készíthetjük zselatinnal.) A tálkákat visszatesszük a hűtőbe.
  3. Egy tálcát lefedünk sütőpapírral, vagy fóliával. A csokoládét gőz felett felolvasztjuk, zacskóba töltjük, aminek a sarkát lecsípjük és a papírra, vagy fóliára mintákat rajzolunk. Betesszük a hűtőbe dermedni. Ha kész vannak a minták, feldíszítjük velük a desszertet. :)






12 megjegyzés:

  1. Ááááá, itt vigyorgok ezerrel! :D Annyira cukik azok a csokicicuskák! Nem látszik, hogy nincs gyakorlatod benne, hidd el! Amúgy nekem sincs. ;) A túrókrém nagyon jó ötlet, imádom! Sokat megettem belőle anno. Nagyon ügyi! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Köszi! Hát én akárhányszor rájuk nézek elröhögöm magam. Olyan kis csalik lettek, de talán ez bennük a jó. Nincs két egyforma, az már biztos! ;)
      A túrókrémet mi is nagyon szeretjük, de ezek a mostani bolti bigyók már a poros nyomába nem érnek a régieknek. Ebben viszont tényleg tudom, hogy mi van; és az elkészítésénél már csak a becsápolása tart rövidebb ideig. :D

      Törlés
  2. Na ide tessék figyelni kérem szépen: minden macska egyedi és megismételhetetlen, így van ez a csokicicákkal is! :D Nem kritizálni, gyönyörködni! Én azt teszem. ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Az már igaz! Hatalmas egyéniségek! ;) Akkor csak mosolygok... :)

      Törlés
  3. Nem is olyan rossz?? :D Baromi jók lettek! :))

    VálaszTörlés
  4. Micsoda desszert! A díszítés meg egyszerűen imádnivaló!!! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) Köszönöm! Örülök, hogy mindkettő tetszik! :)

      Törlés
  5. De szeretnék macskamód összegömbölyödni egy fotelben és felfalni egy pohárral! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Akkor már küldöm is! Tessék kérem kényelmesen elhelyezkedni, mindjárt odaér! ;)

      Törlés