Oldalak

2014. január 10.

Diótorta












Az őszben az egyik legjobb dolog, hogy sok más finomság mellett abban az évszakban van a dió szezonja is. Otthon Anyuéknál van néhány diófa és Anyu szorgosan gyűjtögette is a gyümölcsét; jó sokat elraktározott belőle. Nemrég otthon voltunk és megint kaptunk egy szép kis zsákkal. :) Így esténként a tv előtt van mivel bütykölni. Én bontom, és persze van aki főkóstol. :D Mivel egész jól haladtunk, úgy döntöttem újra elkészítem ezt a diótortát. Az ötletadó a családi Nagymami tortája volt. :)












Hozzávalók egy 22 cm átmérőjű kerek formához (12 személyre):
A tésztához:
20 dkg sima liszt
10 dkg dió
1 cs. sütőpor
4 tojás
30 dkg porcukor
12 ek. hideg víz
csipet só
2 ek. rumaroma

A krémhez:
5 dl tej
1 ek. étkezési keményítő
2 ek. sima liszt
15 dkg dió
15 dkg porcukor
15 dkg vaj
2 ek. rumaroma

A díszítéshez:
10 dkg dió
12 fél dió


  1. A sütőt előmelegítjük 210°C-ra.
  2. Egy tepsibe tesszük az összes diót -35 dkg plusz a 12 fél szem- és betesszük a melegedő sütőbe pirulni. Csak addig, míg illatozni kezd; vigyázzunk, nehogy megégjen. Kicsit hűlni hagyjuk, majd a 12 fél szem kivételével ledaráljuk.
  3. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük. A sárgáját a porcukorral, vízzel és rumaromával kikeverjük, majd hozzáadunk 10 dkg darált diót. Belekeverjük a sütőporos lisztet, végül óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjét.
  4. Egy kapcsos tortaformát kikenünk zsírral, kilisztezünk és beleöntjük a tésztát. Kicsit megütögetjük, hogy ne maradjanak benne nagy buborékok, majd betesszük a sütőbe.
  5. 10 perc után a hőmérsékletet mérsékeljük 190°C-ra és ~40-45 perc alatt kisütjük a tésztát. Ha nagyon pirulna a teteje, tegyünk rá alufóliát. Mivel minden sütő más és más, a sütési idő módosulhat. A végén tűpróbával ellenőrizzük. Ha kész, kivesszük, hűlni hagyjuk.
  6. Míg a tészta hűl, elkészítjük a krémet. A lisztet és étkezési keményítőt lábasba tesszük, kikeverjük egy kevés tejjel, majd a maradék tejet és a cukor felét hozzáadva elkezdjük felfőzni a krémet. Mikor kezd sűrűsödni, hozzáadjuk a 15 dkg őrölt diót, majd addig főzzük tovább, míg szépen besűrűsödik. Félre tesszük, gyakori keverés mellett kihűtjük.
  7. A vajat kikeverjük a maradék porcukorral és a rumaromával mikor a krém főzött része kihűlt, összekeverjük a vajas résszel.
  8. A tortaalapot háromfelé vágjuk, megtöltjük a krém kétharmadával, majd a maradék krémmel bevonjuk. Ha a krémet lágynak találjuk, tegyük be kicsit a hűtőbe dermedni.
  9. Darált dióval -a megmaradt 10 dkg- és a fél diószemekkel díszítjük. 8-12 órára hűtőbe, vagy hideg kamrába tesszük, majd pihentetés után szeleteljük.











A recept megtalálható a Kifőztük januári számában is! :)

14 megjegyzés:

  1. Csodaszép! Ez a Nagymami tudott valamit. És úgy látom, át is örökítette beléd a tudományt. :) Ahogy olvastam a receptet, rájöttem, hogy a te és az én diótortám krémje nagyon hasonló lehet, ami tök jó, mert akkor kb. egyforma ízeket érzünk. A készítés módjában vannak eltérések, de az eredmény hasonló lehet. A régi reciknél nincs is jobb.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D De jó! Igen, bizony... a régi családi receptek a legjobbak a világon. :)
      Anno én is nagyon ráörültem a Te diótortádra, mert mi is dióimádók vagyunk! Az meg tényleg milyen klassz, hogy ennyire hasonló az ízlésünk. :D Akkor nincs már hátra, mint hogy küldjek "néhány" szeletet, hogy össze tudjátok hasonlítani őket. ;)

      Törlés
  2. :) Szuper! A Kutyafüllel együtt nagyon hálásak vagyunk a küldeményért. Ezer puszi érte! <3

    VálaszTörlés
  3. Húh, de szép torta! Imádom a diót, úgyhogy nyerő lenne nálam! :)

    VálaszTörlés
  4. Azta! Ugyan ilyet készített nekem a Nagymamám szülinapomra mindig :') Dejóóó, köszönöm a receptet! :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Edina! Nahát, ennek igazán örülök! :) Nagyon-nagyon szívesen! ♥

      Törlés
  5. Csodásak az új fotók, és nagyszerűen néz ki a torta is! ♥ Ha ezt a Kutyafül meglátja, sírni fog érte. :D Én is hasonlóan érzek most, úgyhogy légy szíves, gyorsan küld belőle egy-két-három.... szeletet. Most nagyon szépen nézek. *.*

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Ó! Hát aki ilyen nagyon szépen néz, és ennyire szereti a diótortát, annak feltétlen tripla adag jár! :) Örülök, hogy tetszenek az új képek! ♥

      Törlés
  6. Jôl nézki biztos ki fogom probàlni!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! :) Ennek nagyon örülök! Remélem ízleni fog!

      Törlés