Oldalak

2014. január 14.

Csirkés saláta fűszeres krutonnal










Bár a saláták közé sorolható étel, mégis mi rendszeresen főételnek esszük, mert annyira laktató. :D Készítettem már rengeteg variációban, mégis valahogy ez az egyszerűbb összeállítás ízlik nekünk a legjobban. Az egész pár perc alatt kész van, friss, fűszeres, ropogós és tapasztalatból mondom, hogy nagyon eteti magát. Ha esetleg előételnek készítjük, négy, vagy hat személynek is bőven elég, de ez a "résztvevők" étvágyától is függ. ;)









Hozzávalók 2 személyre:
30 dkg csirkemell
4 szelet szikkadt gyökérkenyér
1 fej jégsaláta
1 kis fej lilahagyma
6 nagy ek. tejföl
2 ek. majonéz
1 ek. mustár
3 gerezd fokhagyma

bors
fél citrom leve
oregánó (friss, de lehet szárított is)
bazsalikom (friss, de lehet szárított is)
4 ek. olívaolaj

  1. A tejfölt kikeverjük a majonézzel, mustárral, citromlével. Ízesítjük két gerezd zúzott fokhagymával, finomra vágott oregánóval és bazsalikommal.
  2. A csirkemellet vékony csíkokra vágjuk. Egy serpenyőben felhevítjük az olajat és aranybarnára pirítjuk rajta a csirkemellcsíkokat. Közben fűszerezzük sóval, borssal és a végén hozzáadunk egy gerezd zúzott fokhagymát. A kisült húst kivesszük a serpenyőből, félre tesszük, melegen tartjuk.
  3. A kenyérszeletek héját levágjuk, a belső részüket ~1x1 cm-es kockákra vágjuk. A serpenyőben visszamaradt fűszeres olajba egy kevés oregánót és bazsalikomot szórunk, majd néhány perc alatt megpirítjuk benne a kenyérkockákat.
  4. A salátát felaprítjuk, a lilahagymát négybe vágjuk, majd vékonyan felszeleteljük. A zöldségeket összeforgatjuk, majd elosztjuk két tálban. A saláta tetejére kanalazzuk a tejfölös szószt, majd ráhalmozzuk a csirkemellcsíkokat és a pirított kenyérkockákat. Friss oregánóval díszítjük.






6 megjegyzés:

  1. Annyira jól néz ki ez a sali! Azokban a színes tálakban állati jól mutat. És hiába jégsaláta, én bizony örömmel megkóstolnám, mert a múltkor ízlett Ani néni jégsalija, amin hasonló öntet volt. Azt hiszem, én is bevállalnám főételnek. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Nahát! Ennek igazán nagyon örülök! Akkor küldök is kóstolót ebédre még pont odaér! ;)

      Törlés
  2. Szegény sali majd' megfagyott az ablakban, mert bealudtam (egy szemet sem aludtam az éjjel) és hiába kopogtatott, nem hallottam. Most engedtem be, már jól van, a legjobb helyen: a gyomromban. :D Nagyon finom volt! Köszönöm! <3

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Oda se neki! A lényeg, hogy szerencsésen odaért. ...és nincs is jobb egy kis délutáni szunyókálás után, mint falatozni egy jót. ;)

      Törlés
  3. Mennyei ebéd lenne ez most nekem! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) Akkor gyorsan nyiss ablakot, mert már útnak indítottam!

      Törlés