Oldalak

2013. augusztus 31.

Almás omlett bodzasziruppal




A nyár utolsó napja van... Ez persze nem azt jelenti, hogy el kell búcsúzni a jó időtől. Inkább azt, hogy rengeteg zöldséges és gyümölcsös finomság kerülhet az asztalra, mert még sokáig szép időnk lesz! :) Szeretjük az omlettet. ...ma épp édesen. Az almával és bodzával igazi nyári-őszi desszertet varázsolhatunk a tányérra. ...nálunk ma ez volt a reggeli. :D 






Hozzávalók 4 személyre:
Az omlettekhez: 
2 tojás  
1,25 dl házi tej
5 dkg sima liszt


A szirupos almához:
3 szép nagy pirosas héjú savanykás alma (olyan, ami bírja a párolást)
3-4 ek. bodzaszirup
1 tk. vaj
gondolatnyi fahéj (elhagyható)

Kevés vaj a sütéshez.


  1. Az almákat megmossuk, félbe vágjuk, magházukat kiszedjük és ~1 cm vastag cikkekre szeleteljük.
  2. Egy serpenyőben felhevítjük a vajat, majd rátesszük az almát és óvatosan forgatva elkezdjük puhára párolni. Ha félig megpuhult hozzáadjuk a bodzaszirupot, fahéjat, átforgatjuk, hogy mindenhol befedje az almacikkeket, majd lefedjük és levesszük a tűzről. Félre tesszük.
  3. A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját a liszttel és tejjel csomómentesre keverjük, pici sóval fűszerezzük.
  4. A fehérjét kemény habbá verjük, majd beleforgatjuk a tejes-lisztes "tésztába".
  5. Egy tapadásmentes serpenyőt felhevítünk, majd kevés vajon kisütjük a négy ~15-17 cm átmérőjű omlettet.
  6. Az omletteket tányérra tesszük, az egyik felükön szépen elrendezzük a szirupos almát, majd félbe hajtjuk. Megcsorgatjuk a serpenyőben maradt bodzasziruppal és melegen tálaljuk.













A recept megtalálható a Kifőztük szeptemberi számában, amit innen le is tölthettek! :)

2013. augusztus 29.

Uborkasaláta hagymával télire




Múltkor Apuéktól rengeteg kígyóuborkát kaptunk. Ők is ajándékba kapták egy kedves, ismerős házaspártól. Örültek is neki nagyon, ám három nagy zsák kígyóuborkával az ember hirtelen nem is tudja mit kezdjen. Így hát mi is kaptunk egy jó adagot. Örültem neki nagyon, mert már régóta birizgálta a fantáziámat hogy lehetne eltenni uborkát télire, ami nem hordós, nem csemege és nem kovászos. Most itt volt a ragyogó alkalom. :) Persze azért nem mind végezte befőttes üvegben. Készült belőle tzatziki egy szép adaggal és persze hagyományos uborkasaláta is. Rengeteg receptet lehet találni a neten különböző arányokkal, és plusz zöldségekkel (sárgarépa, paprika). A sárgarépát inkább hanyagoltam, paprika meg nem volt itthon, így megpróbálkoztam egy saját variációval. Az almaecet kellemes ízt ad a salátának és még így is elég "masszív" lett a leve. :)



 
Hozzávalók 6 db 720 ml-es befőttes üveghez:
4 kg kígyóuborka
1 kg hagyma (itt fele vöröshagyma, fele lilahagyma lett :))
5 dl 10 %-os ecet
2,5 dl 5 %-os almaecet
4 ek. só
65 dkg cukor
1 kk. Na-benzoát
20 szem zöldbors


  1. Az uborkát alaposan megcsutakoljuk, végeit levágjuk, uborkagyalunk vékonyra szeljük.
  2. A hagymát megtisztítjuk, félbe vágjuk, majd vékonyan felszeleteljük.
  3. Egy nagy tálban -amibe belefér minden hozzávaló- lesózzuk az uborkát. Hozzáadjuk a hagymát, borsot, cukrot és a kétféle ecetet, majd tiszta kézzel alaposan "összedolgozzuk". Óvatosan, ne nagyon törjük az uborkát.
  4. Egy kevés lében feloldjuk a Na-benzoátot -nem baj, ha nem sikerül teljesen, mert pihenés közben szépen feloldódik magától-, majd a salátához adjuk és jó alaposan újra átkeverjük az egészet.
  5. 24 órára betesszük a hűtőbe pihenni közben egyszer-kétszer óvatosan átforgatjuk.
  6. Másnap a salátát tiszta, száraz üvegekbe szedjük, felöntjük a salátalével. Miközben töltjük az üvegeket érdemes az uborkát kicsit lenyomkodni, hogy minél kevesebb levegő maradjon az üvegben. Miután feltöltöttük salátalével egy kanál nyelével mozgassuk át, hogy a maradék levegő is kijöjjön. Rátöltünk még levet, majd sérülésmentes, ép fedővel lezárjuk az üvegeket és már mehetnek is a hűvös kamrapolcra. :)



2013. augusztus 28.

Vajas kifli









Az egyik kedvenc süteményes könyvemben akadtam egy Hajtott vajas zsömle receptre. Naná, hogy átvariáltam. ;) Persze nem nagyon, de az édes zsömlék helyett sós kiflik sültek a tésztából. :D Igazából nem kellett sokat változtatni, csak a cukor mennyiségét csökkenteni, a sóét pedig növelni kicsit. A végeredmény, ropogós héjú, puha, foszlós belsejű kifli.









Hozzávalók 6 kiflihez:
A tésztához:
45 dkg sima liszt
5 dkg vaj
2,5 dl tej
2,5 dkg friss élesztő
1 kk. cukor
1 tk. só



A kenéshez:
1 tojássárgája
1 ek. víz
 
sópehely a szóráshoz
  1. A tejben felfuttatjuk az élesztőt a cukorral és egy kevés liszttel. A vajat felolvasztjuk.
  2. A lisztet tálba tesszük, hozzáadjuk a sót, az olvasztott vajat, majd a felfuttatott élesztőt és jó ruganyos tésztává gyúrjuk.
  3. Egy óra alatt a duplájára kelesztjük, majd lisztezett deszkára borítjuk és 6 egyenlő részre osztjuk, amiket gombócokká formálunk.
  4. A tésztagombócokat lisztezett deszkán egyenként ~20x40 cm-es ovális formára nyújtjuk.
  5. A kinyújtott tésztát elkezdjük jó szorosan feltekerni, miközben a "kilógó" tésztarészt folyamatosan, óvatosan, kézzel húzzuk. Ha feltekertük a tésztát, megformáljuk a kiflit, majd sütőpapírral fedett tepsire tesszük. ~20 percet pihentetjük.
  6. Közben a sütőt előmelegítjük 200 °C-ra.
  7. Pihenő után a kifliket megkenjük vízzel elkevert tojássárgájával, megszórjuk sóval, majd az előmelegített sütőben 18-20 perc alatt aranybarnára sütjük.














A tésztából több, kisebb kiflit is formázhatunk. Ez esetben csak a sütési idő rövidül kicsit, a kelesztés és formázás -a kinyújtott tészta méreteit leszámítva- ugyanúgy működik. :)

2013. augusztus 26.

Tárkonyos raguleves zsendicés gombóccal









Ez az egyik olyan leves, amiből nem lehet eleget főzni. :) Nagyon szeretjük. Nem vagyunk nagy levesesek, de ha ez készül, nem is kell második fogás. :D Nagyon kellemes, savanykás, a tárkony pedig igazán különleges ízt ad a levesnek. Télen, nyáron, ...bármikor. :D










Hozzávalók 6-8 személyre:
30 dkg darált hús (esetleg sertés-, csirke-, vagy bármilyen hús, amit szeretünk nagyon apró kockákra vágva)
2-3 nagyobb sárgarépa
1-2 nagyobb petrezselyem gyökér
25 dkg borsó
1 fej vöröshagyma
6 gerezd fokhagyma
25 dkg gomba
1 csokor petrezselyem
1 marék friss tárkony (lehet szárított is, de abból kevesebb kell)
4-5 ek. tejföl
1 púpos ek. liszt
4 ek. olívaolaj

bors
1 citrom leve
15 db zsendicés grízgombóc

  1. A zöldségeket megtisztítjuk; a répát, gyökeret karikára vágjuk. A hagymát négybe vágjuk, majd felszeleteljük. A gombát alaposan megmossuk, majd cikkekre vágjuk. A friss tárkonyt és petrezselymet megmossuk, majd finomra vágjuk.
  2. Egy nagy fazékban felhevítjük az olívaolajat, rátesszük a húst, és addig pirítjuk, míg szép aranybarna lesz. Ekkor rátesszük a zöldségeket, gombát a tárkony és petrezselyem felét, majd 5-6 percig együtt pirítjuk őket.
  3. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a citromlé felét, felengedjük annyi vízzel, ami épp ellepi és megpároljuk a zöldségeket. Akkor jó, ha minden átpárolódott, de még roppan.
  4. Mikor a zöldség kész, ízlés szerint felengedjük meleg vízzel, újraforraljuk. A lisztet kikeverjük a tejföllel, hozzáadunk egy keveset a leves levéből, csomómentesre keverjük, majd behabarjuk a levest. Hozzáadjuk a maradék tárkonyt, petrezselymet, és citromlevet. Kóstolunk és ha kell még sózzuk, fűszerezzük.
  5. Beletesszük a gombócokat és addig forraljuk gyöngyözve a levest, míg a gombócok is megfőnek.
  6. Tálaláskor még egy kevés tejfölt és citromlevet adunk mellé. :)









Levesbetétnek készíthetünk hozzá grízgaluskát, vagy főzhetünk hozzá rizst. 
Azokkal is nagyon finom. :D

Zsendicés grízgombóc






A múltkor végre kipróbáltam, milyen is tejoltóval házi sajtot készíteni. :) Hát mit mondjak, gyorsan elfogyott. Ettük csak magában, szendvicsben, került belőle pizzára és egy túrós burek is fel lett vele turbózva. :) A sajtkészítés után visszamarad az édes savó, amiből még citromsav hozzáadásával zsendicét készíthetünk. Legutóbbi sajtgyártás után ezek a gombócok "kerekedtek". A zsendicéről részletesebben Panninál olvashattok. Nekem a sajt után 3 l savó maradt, így a hozzávalókat ehhez a mennyiséghez írom.






Hozzávalók ~20 dkg zsendicéhez:
3 l édes savó
4 g citromsav

Hozzávalók  ~30 db zsendicés gombóchoz:
20 dkg friss zsendice
2 ek. búzadara
1 ek. liszt
1 tojás


  1. Először elkészítjük a zsendicét. A savót felhevítjük (~90 °C-ra) de nem forraljuk. Hozzáadjuk a citromsavat, alaposan elkeverjük, majd takarékra tesszük, és pihenni hagyjuk 10-15 percig, hogy a sav dolgozni tudjon. Elkezdődik a pelyhes kicsapódás. Akkor jó, ha ezt lemerve zöldes áttetsző folyadék marad az edényben. A kicsapódott fehérjét kissé lecsepegtetve kapjuk a zsendicét.
  2. Ezt egy kis tálban összekeverjük a búzadarával, liszttel, sózzuk, majd hozzáadjuk a tojást és alaposan összedolgozzuk a hozzávalókat.
  3. A "tésztából" kis diónyi gombócokat formálunk, melyeket levesbe főzünk. Ha nem használjuk fel frissen mindet, akkor a megmaradt gombócokat fagyaszthatjuk is.





Én a felét most ragulevesbe főztem, nagyon jól illettek a savanykás ízhez. :)

Tipp: Ha nem tudunk zsendicét készíteni, helyettesíthetjük puha, krémes házi túróval. :)

2013. augusztus 23.

Fűszeres brokkolifánk






Elég ritkán van itthon brokkoli, ami annak köszönhető, hogy csak én eszem. Micsoda meglepetés... :D Remélem jövőre már a konyhakertben is lesz, úgyhogy többször asztalra kerülhet. :) Most mirelit brokkolit használtam. Igazság szerint, először bundásan akartam kisütni, de a zacskót kibontva láttam, hogy milyen kis apró rózsákra van darabolva, azt pedig bebundázni egy örökkévalóságig tartott volna. Így kedvenc minipalacsinta receptemet kicsit megvariálva készültek ezek a brokkolifánkok.




Hozzávalók 20 db fánkhoz:
45 dkg brokkoli (lehet friss, vagy mirelit)
4 szál vékony újhagyma
1 kis csokor petrezselyem
25 dkg liszt
2,5 dl tej
1 tojás
1 kk. sütőpor

bors
szerecsendió

  1. A brokkolit lobogó, enyhén sós vízben néhány perc alatt előfőzzük; vigyázva, hogy ne puhuljon meg túlságosan. Akkor jó, ha még roppan egy picit.
  2. Az újhagymát, petrezselymet megmossuk. A hagymát felkarikázzuk, a petrezselymet finomra vágjuk.
  3. A tészta hozzávalóit csomómentesre keverjük, majd hozzáadjuk a hagymát, petrezselymet, végül óvatosan beleforgatjuk a brokkolirózsákat.
  4. Egy lábasban, vagy wok-ban olajat hevítünk és két kanál segítségével kis "fánkokat" szaggatunk a tésztából. Aranybarnára sütjük -ne legyen túl forró az olaj, mert akkor belül nyers marad a tészta-, papírtörlőre szedjük és forrón tálaljuk.




2013. augusztus 22.

Ketchup








  
Úgy kezdődött, hogy kaptunk egy szép adag paradicsomot. "Rendeset". :) Nálunk a kertben "csak" koktélparadicsom nő az idén. Ez persze egyáltalán nem baj, mert mindent el lehet készíteni abból is, csak kicsit piszmogósabb a munka. ...és persze egyelőre még nem üzemel a teljes konyhakerti rész, így nincs egyszerre akkora mennyiség, amiből neki lehetett volna állni ketchupot főzni. Így most, hogy itt volt az ajándék paradicsom is, már nem volt akadály. Az elkészítés kicsit hosszadalmas, de az idő nagy részét a takarék lángon való főzés tölti ki. :)







Hozzávalók 4 db 3,33 dl-es üveghez:
3 kg jó érett paradicsom (lehet vegyesen, több fajta)
1 ek. só
1 kk. őrölt koriander
4 gerezd fokhagyma
1 fej vöröshagyma
1 csokor bazsalikom
néhány ágacska oregánó, kakukkfű és borsikafű
1 ágacska rozmaring
fél kk. őrölt szegfűszeg
bors
2 dl almaecet (5%-os)
1 dl balzsamecet (5%-os)
15 dkg cukor (kevesebb is elég lehet, ha édes a paradicsom)
5 ek. olívaolaj


  1. A paradicsomot alaposan megmossuk, majd kockákra vágjuk. A hagymát, fokhagymát apróra vágjuk. A zöldfűszereket megmossuk, leszárítjuk, majd finomra vágjuk.
  2. Egy nagy lábasban felhevítjük az olívaolajat és megdinszteljük rajta a vöröshagymát. Mikor már szép arany színű, rátesszük a fokhagymát, a koriandert, majd a zöldfűszerek egyharmadát és egy-két percig együtt pirítjuk. Ekkor rátesszük a paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a szegfűszeget, a maradék zöldfűszert és kis lángon -gyakran megkeverve- elkezdjük az egészet összefőzni.
  3. Mikor a paradicsom már jól átfőtt, botmixerrel alaposan pépesítjük az egészet, majd szitán átpasszírozzuk -egy tiszta lábasba-, hogy a paradicsommagokat "kiszedjük".
  4. A fűszeres paradicsompéphez hozzáadjuk a cukrot, a kétféle ecetet és újra elkezdjük kis lángon felfőzni. Gyakran megkeverve ezt addig folytatjuk, míg megfelelő állagúra be nem sűrűsödik a ketchup. Ez bizony több óra; nekem 4 óra alatt sűrűsödött be. Persze ez attól is függ, milyen fajta a paradicsom, mennyi nedvesség van benne és milyen sűrűn szeretjük a ketchup-ot.
  5. Ha kész, forrón tiszta, száraz üvegekbe töltjük. Tiszta tetővel, vagy celofánnal lezárjuk az üvegeket, és száraz dunsztba téve hagyjuk őket egy napig. Ezután mehetnek a kamrapolcra. :)








2013. augusztus 20.

Parasztreggeli a sütőből









Nagyon szeretem a parasztreggelit. :) Apu sokszor készít ilyet reggelire, vagy akár vacsorára is, ha marad egy kis héjában sült-, vagy főtt krumpli. Én is sokszor így használom fel a megmaradt krumplit, mert nagyon klassz, laktató ételt lehet belőle "varázsolni". Igaz, Ő serpenyőben süti, de én kíváncsi voltam, milyen lesz, ha sütőben készül. :)
Ez a mostani igazi "ünnepi" reggeli, több szempontból is. :) Nekünk különösen, mert Apu és Öcsi is István. Igaz, Apu Karácsonykor tartja a névnapját, de azért mindkettőjüknek jár mindig egy-egy nagy puszi! ...és persze némi süti, csoki és hasonlók. :D Boldog névnapot Nektek! ♥








Hozzávalók 2 személyre:
25 dkg héjában sült burgonya (lehet főtt is:))
5 dkg sajt
7 dkg kolbász
5 dkg füstölt húsos szalonna
1 fej vöröshagyma
fél kápia paprika
4 tojás
6 szem koktélparadicsom

bors


Újhagyma vagy metélőhagyma a díszítéshez.


  1. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.
  2. A burgonyát ~2x2 cm-es kockákra vágjuk. A hagymát és a paprikát vékonyan felszeleteljük. A kolbászt és a sajtot kockákra, a szalonnát csíkokra vágjuk.
  3. Egy serpenyőben átpirítjuk a szalonnát -míg egy kicsit kiengedi a zsírját-, majd rátesszük a hagymát és együtt pirítjuk tovább őket. Mikor a hagyma üvegesedni kezd, hozzáadjuk a burgonyát és 1-2 perc alatt átmelegítjük. Levesszük a tűzről és félre tesszük.
  4. Két egyszemélyes sütőtálban elosztjuk a hagymás-szalonnás burgonyát és a paprikát.
  5. A tojásokat elhabarjuk, sózzuk, borsozzuk, majd a tálakba öntjük. Rátesszük a sajtot és a kolbászt, majd félbe vágott koktélparadicsomokat.
  6. Előmelegített sütőben ~25 perc alatt készre sütjük. Karikára vágott hagymával díszítjük és friss kenyérrel tálaljuk.






2013. augusztus 19.

Bodzaszirupos nektarin mogyorós morzsával






Ennek a poharas desszertnek az eredetijét nagyjából 15 évvel ezelőtt készítettem el először. :) Sokáig hűen követtem a receptet, azután néhány éve jött az ötlet, mi lenne, ha kipróbálnám őszibarackkal... azután nektarinnal. :D Persze minden alkalommal, kicsit másképp csináltam, más gyümölccsel, vagy tejszínhabbal így elég sokszor kellett kóstolni. Végül ennél a nektarinos-mogyorós változatnál maradtunk.

A receptet megtaláljátok a Kifőztük augusztusi számában is. :)




Hozzávalók 6 személyre:
6 szem nektarin
1,5 dl bodzaszirup
10 dkg szeletelt törökmogyoró
5 dkg zsemlemorzsa
8 dkg porcukor
5 dkg vaj
400 g natúr görög joghurt (hidegen)

  1. A nektarinokat megmossuk, félbe vágjuk, kimagozzuk.
  2. A bodzaszirupot serpenyőben addig melegítjük, míg gyöngyözni kezd. Ekkor vágott felükkel lefelé beletesszük a nektarinokat, majd 2-3 percig pároljuk. Óvatosan megfordítjuk őket és újabb két perc alatt puhára pároljuk. Azért vigyázzunk, ne pároljuk túl, akkor jó, ha nem esik rostjaira, picit még roppan, így szépen lehet majd darabolni. Tányérra szedve hűlni hagyjuk a gyümölcsöt.
  3. Egy másik serpenyőben felolvasztjuk a margarint. Rátesszük a mogyorót, zsemlemorzsát és porcukrot. Kevergetve addig pirítjuk, míg a cukor elolvad, a mogyoró és morzsa szép aranybarna lesz, és nagyobbacska morzsákká kezd összeállni a keverék. Hozzáadunk 3 ek. bodzaszirupot -abból, amiben a barackot pároltuk- és még 2-3 percig pirítjuk, majd levesszük a tűzről és félre tesszük hűlni.
  4. Mikor a nektarin langyosra hűlt, ~1,5 cm-es kockákra vágjuk, majd betesszük a hűtőbe és jól kihűtjük.
  5. Ha minden kellőképp ki- és lehűlt, összeállítjuk a desszertet. A morzsából 2-3 evőkanálnyit félre teszünk, a többit elosztjuk 6 pohár alján. Kicsit összeáll, de kézzel könnyen szét lehet tördelni. Jó, ha maradnak benne nagyobb darabok.
  6. A morzsára rétegezzük a gyümölcskockákat, megcsorgatjuk egy kevés sziruppal.
  7. A joghurtot jól kikeverjük, majd a gyümölcsök tetejére halmozzuk.
  8. Díszítjük a megmaradt morzsával és azonnal tálaljuk. Ne hagyjuk állni, mert a morzsa megpuhul és akkor nem lehet ropogtatni. :D