2013. július 31.

Sárgabarackdzsem citrommal






Anyuéktól kaptunk egy jó adag friss sárgabarackot. Kopogatott, kopogatott, aztán úgy döntöttem, egy részéből dzsemet főzök. Szép citrom is volt itthon és ma vettünk egy pár helyes kis üveget, így minden adott volt. Én is, ahogy Anyu és ahogy az ő Anyukája régen, citromkarikával készítem a sárgabarackdzsemet. Igaz, az eredeti recept szerint lekvárt illene főzni, de a nagy kánikulára való tekintettel kihagytam az órákig tartó kevergetést a tűzhely fölött. :) Ebben a dzsemben a legjobb dolog hogy ki lehet vadászni belőle a citromkarikákat. Ezt a tevékenységet már kicsinek tökéletesítettük, s ahogy a felbontott üveg kikerült az asztalra, mi pillanatok alatt "citromtalanítottuk". Mi tagadás, én azt sem bánnám, ha az egész csak barackban főtt citromkarikákból állna. :) Süteménybe, palacsintába, vajas kenyérrel, vagy vajas kaláccsal nagyon finom.



 


Hozzávalók 8 db 212 ml-es üveghez:
2 kg sárgabarack (mag nélkül)
2 szép citrom
40 dkg cukor
1 tasak dzsemfix extra


  1. A barackot 2x2 cm-es kockákra vágjuk és egy lábosba tesszük. Hozzáadjuk a cukrot, jól átkeverjük és ~15 percet pihentetjük.
  2. A citromot alaposan megmossuk, majd ~0,5 cm-es karikákra vágjuk és hozzáadjuk a lecukrozott barackhoz.
  3. Felfőzzük a gyümölcsöt. Óvatosan kevergetjük, hogy a citrom ne törjön és a barack is darabos maradjon.
  4. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a dzsemfixet és alaposan elkeverjük.
  5. Forrón üvegekbe szedjük.









2013. július 30.

Töltött tojás




  

A minap almás-majonézes kínai kel salátát készítettem. A tetejére, díszítésnek, gondoltam főzök pár kemény tojást. Elkezdtem szépen rakosgatni őket a lábosba és közben az jutott eszembe, mi lenne, ha csinálnék pár töltött tojást. Elő is kaptam gyorsan egy nagyobb edényt... :D
Mi szeretjük csak úgy, magában is, de vegyes salátával és pirítóssal nagyon klassz ebéd, vagy vacsora lesz belőle.

A receptet megtaláljátok a Kifőztük magazin júliusi számában, amit átlapozhattok, vagy ingyenesen letölthettek innen. :)

 





Hozzávalók 2 személyre:
6 kemény tojás
5 dkg natúr sajtkrém
fél ek. majonéz
fél ek. tejföl
1 kk. mustár
diónyi lilahagyma
kis csokor metélőhagyma
pár szál petrezselyem
csipet tárkony

bors

  1. A félbevágott tojások sárgáját óvatosan kiszedjük és egy tálba tesszük.
  2. A lilahagymát, metélőhagymát és a petrezselymet a lehető legfinomabbra vágjuk. A metélőhagyma felét félre tesszük a díszítéshez.
  3. A tojások sárgáját villával krémesre törjük. Hozzáadjuk a sajtkrémet, majonézt, mustárt és tejfölt. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a csipet tárkonyt, a lilahagymát, petrezselymet, metélőhagymát, majd alaposan kikeverjük a krémet.
  4. A fűszeres tölteléket két kiskanál segítségével visszatöltjük a tojásfehérjékbe, majd metélőhagymával díszítjük.
  5. Tálalásig hűtőben tartjuk.






2013. július 29.

Fokhagymás-bazsalikomos csirkemell grillsajttal






Nyár van... :) Ez tagadhatatlan, bármilyen szeszélyes is az időjárás. ...és hát nyáron az ember gyorsan elkészíthető, könnyű ételekre vágyik. Annál is inkább, mivel most épp a kánikula van soron. Szeretjük a mediterrán ízeket, a bazsalikom pedig megint hatalmasra nőtt; itt volt az ideje az újabb szüretnek. A bazsalikom és a fokhagyma nagyon jó barátok, így most velük fűszereztem a húst.




Hozzávalók 2 személyre:
1 egész csirkemell
25 dkg grillsajt
1 nagy marék friss bazsalikomlevél
3-4 gerezd fokhagyma

bors
olívaolaj

  1. A csirkemellet lebőrözzük, kicsontozzuk, majd hideg vízben átmossuk, leszárítjuk.
  2. A húsokba -vastagabb részüknél- zsebet vágunk. Kívül, belül sózzuk, borsozzuk.
  3. A bazsalikomot megmossuk, leszárítjuk, majd finomra vágjuk. A fokhagymát lereszeljük a bazsalikommal elkeverjük és "megtöltjük" vele a húsokat.
  4. Serpenyőben kevés olívaolajat hevítünk, majd -kezdetben fedő alatt párolva- pirosra sütjük a csirkemellet. Nem kell neki sok idő, vigyázzunk, hogy a hús ne száradjon ki.
  5. A grillsajtot négy egyforma hasábra vágjuk, majd egy felhevített serpenyőben, pici olívaolajon oldalanként ~1 perc alatt "megsütjük".
Köretként mi most sült krumplit és tzatzikit ettünk mellé, de grillezett zöldségekkel, vagy egy jó adag vegyes salátával is nagyon finom. :) 







2013. július 26.

Lecsó










Nem múlhat el nyár anélkül, hogy ne főznék legalább négy-öt alkalommal lecsót. Az egyik legjobb nyári étel, ami mellé hihetetlen mennyiségű frissen sült kenyeret tudunk betermelni. :) Mivel mi pont kétféleképp szeretjük, így ilyenkor felezem az elkészített adagot, az egyik felét rizsesre, a másikat tojásosra készítem. Én rizzsel eszem, kicsit édesen, párom tojással sósan. És ez így van jól. :)





 
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg paradicsom
4-5 szép nagy paprika
2 fej vöröshagyma
20 dkg füstölt kolbász
5 dkg füstölt szalonna
cukor


A rizseshez:
személyenként ~fél bögre főtt rizs

A tojásoshoz:
személyenként 2 tojás

  1. Egy kis fazékban kevés vizet forralunk. A paradicsomot megmossuk, picit bevágjuk és forrásban lévő vízbe mártjuk fél percre, hogy könnyen le tudjuk húzni a héját. A meghámozott paradicsomot felkockázzuk.
  2. A füstölt szalonnát és a vöröshagymát kockákra vágjuk. A kolbászt felkarikázzuk.
  3. A paprikát negyedeljük, majd ~1 cm-es csíkokra vágjuk.
  4. Egy lábasban elkezdjük pirítani a szalonnát. Mikor a zsírja szépen kiolvadt, rátesszük a vöröshagymát és addig pirítjuk, míg arany színű lesz.
  5. Rátesszük a paprikát, paradicsomot, sózzuk, pici cukrot teszünk rá -hogy ellensúlyozzuk a paradicsom savasságát-, majd közepes lángon puhára pároljuk a zöldségeket. Félidőben hozzáadjuk a karikákra vágott kolbászt.
  6. Ha rizzsel esszük, a kész lecsóba belekeverjük a főtt rizst, egyet forralunk rajta és már kész is.
  7. Ha tojással esszük, a tojásokat felütjük, pici sóval elhabarjuk, majd a lecsóhoz öntjük és kevergetve készre főzzük. 








Most "csak" a rizses variációról készültek fotók. ...mert én türelmesebb vagyok. :D Na jó, nem mindig, de nem ér folyton váratni a többieket a fotózás miatt. ;)

2013. július 24.

Szent Gyögy-hegy - Balaton-felvidék




Szent György


A Szent György-hegy -ahogy a Tapolcai-medencében található többi bazaltvulkán is- a korábbi felszíni viszonyokról tanúskodik, ezért ezeket hegyeket tanúhegyeknek nevezzük, melyek szigetként emelkednek ki a Tapolcai-medence síkjából. 


...indulás felelé


Bazaltorgonák


Bazaltorgonák


Bazaltorgonák


A közel 415 méter magas Szent György-hegy a 3-4 millió évvel ezelőtt kezdődött vulkanikus tevékenység eredményeként keletkezett. A vulkáni tevékenység lezárulásával a jégkorszak idején a mainál 100-200 méterrel magasabb felszínt a külső erők -víz, szél, napsugárzás stb.- jelentősen lepusztították. A keményebb vulkáni kőzetek jobban ellenálltak az eróziónak, ezért védelmükben, eredeti magasságukban őrződtek meg a pannon laza üledékes rétegek. A hegy leghíresebb nevezetességei az ÉK-i oldal bazaltképződményei, a 30 méter magasságot és 1,5 méter átmérőt is elérő bazaltoszlopok; bazaltorgonák. 


Bazaltorgonák


...magányosan


Bazaltorgonák


Bazaltorgonák


Ezek a kőoszlopok néhol egymás mellett, néhol támasz nélkül, egyedül állnak, így az erózió -mely az oszlopok alatti homokos, agyagos pannon rétegeket sem kíméli- erősen pusztítja, alakítja őket. Az alapjukat vesztett oszlopok idővel ledőlnek, törmelékükből kőfolyások, törmeléklejtők alakulnak ki. 




Az ilyen ledőlt oszlopok tömbjei között kialakult üreg a jégbarlang. A labirintusszerű üregben a télen lehűlt levegőt a nyári meleg sem tudja kiszorítani, illetve az állandóan nedves környezet párolgása is hőt von el környezetétől, így a jégbarlang a legmelegebb nyári napon is természetes "hűtőszekrényként" viselkedik. A néphit szerint az üregeket régen sárkányok lakták, ezért ezeket sárkánybarlangnak nevezik.


Jégbarlang


Jégbarlang


...mindjárt felérünk


Gyalogbodza - Sambucus ebulus (mérgező!)


Kontyvirág termése - Arum maculatum (mérgező!)


Erdei mályva - Malva silvestris


Gulács - Örsi-hegy - Badacsony


Szigliget - Antal-hegy - Hálás-tető - Várhegy


Balaton :)


Badacsony


...séta lefelé


Szent György


Panoráma a Tapolcai-medencére



Lengyel-Tóti kápolna

A Szent György-hegy oldalában található 215 m magasan, a Boldogságos Szűz tiszteletére szentelt barokk kápolna, melyet a lengyeltóti Lengyel-család építtetett 1760 körül. A kápolna homlokzatán és oromzatán megtaláljuk többek között Szent György, Szent István és Szent László szobrait.





Szent György


Szent István


Szent László




Tarányi-présház

Lengyel kápolna közelében található Hegymagas község egyik legszebb műemléképülete, a Tarányi-présház. Az épület népies barokk stílusban épült 1786-ban. Oromzatán szobrok láthatók, köztük egy hordón lovagoló Bacchus. Kőoszlopos erkélyéről pedig csodás kilátás nyílik az előtte elterülő tájra.





Oroszlános-kút

A bővizű kút a Lengyel-Tóti kápolnától nem messze található, a présházak között vezető út mentén. A víz iható, minőségét rendszeresen ellenőrzik.




Szöveg forrása és további információ: www.balcsi.net; Wikipédia