2013. május 31.

Epres-kakaós piskóta





Szeretjük az olyan egyszerű süteményeket, mint amilyen ez a kakaós piskóta. 
Egy régi, jól bevált receptet alakítottam picit át és lehet, hogy maradok is ennél a variációnál, mert a végeredmény egy hihetetlenül puha és nagyon-nagyon kakaós piskóta lett. :D Most épp eper került a tetejére, de készíthetjük másféle gyümölccsel, vagy akár "üresen" is. 



Hozzávalók egy ~32x10 cm-es kenyérsütő formához:
25 dkg sima liszt
1 cs. sütőpor
15 dkg cukor + egy kevés a szóráshoz
2,5 dl házi tej
5 dkg olvasztott vaj
5 dkg holland kakaópor
2 tojás
csipet só
2 nagy marék friss eper

  1. A sütőt előmelegítjük 185 °C-ra.
  2. A kenyérsütő formát kibéleljük sütőpapírral.
  3. Az epret megmossuk, papírtörlőn leszárítjuk.
  4. A tojásokat a cukorral habosra keverjük. 
  5. Hozzáadjuk a kakaót, az olvasztott vajat, csipet sót, a tej felét, elkeverjük.
  6. Fokozatosan hozzáadjuk a sütőporos lisztet és a maradék tejet.
  7. A tésztát a formába öntjük, elsimítjuk. A tetejét kirakjuk félbevágott eperszemekkel, majd az egészet meghintjük egy pici cukorral. Ez karamellizálódik majd az eper levével. :)
  8. Előmelegített sütőben ~25-30 perc alatt -tűpróbával ellenőrizzük- készre sütjük.



...mert a viharban is van valami szép :)



Tegnap egész nap fura, borongós idő volt. Késő délutánra viszont szépen kisütött a Nap, amitől az embernek máris jobb hangulata kerekedett. :) Estefelé újabb felhők gyülekeztek és lehetett hallani, hogy a távolban már készülődik a vihar; ami aztán gyorsan elvonult felettünk és a lemenő Nap előcsalogatta a szivárványt. Nem is egyet! :D



2013. május 30.

Vörös lencse fasírt



Mióta először főztem vörös lencséből curry-t, azóta spekulálok, hogy miket lehetne még belőle készíteni. Roppant nagy előnye, hogy pillanatok alatt megfő, így gyorsan elkészül az ételünk. Személy szerint nekem a színe is nagyon tetszik. Annyira helyesek a kis narancs-vörös szemek! :D
Szóval gondolkodtam és arra jutottam, hogy miért ne lehetne vörös lencséből fasírtot készíteni, ami jól illik főzelékekhez, vagy akár egy finom vegyes salátához, fűszeres joghurttal. :)


Hozzávalók ~36 db fasírthoz:
50 dkg vörös lencse
25 dkg cukkini
10 dkg sajt (lehet füstölt is :))
1 fej lilahagyma
2 szál újhagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem
2 tojás
3 ek. olívaolaj
zsemlemorzsa
pici őrölt kömény
cayenne bors

bors
őrölt pirospaprika

Zsemlemorzsa a forgatáshoz, kevés olívaolaj a sütéshez.


  1. A lencsét átválogatjuk, megmossuk, majd enyhén sós vízben 10 perc alatt puhára főzzük.
  2. A cukkinit lereszeljük. A felét a főtt lencse felével együtt pürésítjük, majd egy tálba tesszük. Hozzáadjuk a lencse és a cukkini másik felét.
  3. A lilahagymát, újhagymát a lehető legfinomabbra vágjuk, a fokhagymát lereszeljük, a petrezselymet felaprítjuk, majd mindezt a lencséhez adjuk és összekeverjük.
  4. Fűszerezzük zöldségeket sóval, borssal, köménnyel, őrölt paprikával és cayenne borssal.
  5. Felütjük a két tojást és szintén a lencséhez adjuk. Folyamatosan kevergetve összedolgozzuk a zöldségeket és a fűszereket a tojással, olajjal és annyi zsemlemorzsával -érdemes fokozatosan adagolni-, amennyitől jól formálható masszát kapunk. Nem baj, ha picit lágy. ~30 percet pihentetjük.
  6. A sütőt előmelegítjük 200°C-ra. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral.
  7. A zöldséges masszából púpozott evőkanálnyi adagokat veszünk, gombócokat formálunk, amiket kissé ellapítunk. A fasírtokat zsemlemorzsába forgatjuk, majd a tepsire sorakoztatjuk őket. Mindegyiket megcsepegtetjük egy kevés olívaolajjal.
  8. Előmelegített sütőben ~15-18 perc alatt készre sütjük.



2013. május 29.

Zsenge zöldborsófőzelék







Igaz, hogy nálunk még csak virágzik a borsó, így a "szüretre" és a saját borsóból készült ételekre még várni kell picit, de párom szüleitől kaptunk egy szedésnyit az első termésből, így idén először zsenge borsóból készült a főzelék. :) Úgy örültem neki! Egész más íze van a friss borsóból készült ételeknek. Olyan igazi, tavasz íze... :D









Hozzávalók 2 személyre:
40-45 dkg zsenge zöldborsó
3 ek. olívaolaj
2-3 ek. liszt
1 csokor petrezselyem

pici cukor (elhagyható, ha jó édes a borsó :))
víz


  1. A borsót átöblítjük, konyharuhán leszárítjuk. A petrezselymet finomra vágjuk.
  2. Egy lábasban felhevítjük az olívaolajat, majd rátesszük a borsót és kevergetve 2-3 percig dinszteljük. Sózzuk, ráöntünk ~0,5 dl vizet és fedő alatt közepes lángon puhára pároljuk.
  3. Mikor a borsó megpuhult, hozzáadjuk a petrezselymet, pici cukrot -ha kell-, átkeverjük, majd ráhintjük a lisztet és kicsit átpirítjuk.
  4. Felöntjük egy kevés vízzel -inkább fokozatosan adagoljuk addig, míg elérjük a kívánt sűrűséget-, csomómentesre keverjük és ~5 perc alatt készre főzzük.








Persze házi, vagy bolti fagyasztott borsóból is készülhet, mert abból is finom! :D





2013. május 28.

Pizza



Rég sütöttem már pizzát, pedig nagyon szeretjük:) Sokáig nem találtam olyan tésztareceptet, amivel úgy sikerült volna, ahogy szeretjük. Emlékszem, egyszer olyan lett, mint valami keksz! :D Azóta is emlegetjük... Sokáig nem is próbálkoztam újra a sütéssel. De hát nem úgy van az! Egyszer úgy is sikerülnie kell! Szóval kísérletezésbe kezdtem, aminek az alábbi recept lett az eredménye. Szeretem, mert nagyon gyorsan elkészül; a tésztára pedig bármit tehetünk, amit csak szeretünk. ;)


Hozzávalók egy ~40 cm-es pizzához:
A tésztához:
6 dl kenyérliszt BL80
2,5 dl langyos víz
1 ek. méz
2,5 dkg friss élesztő
2 ek. olívaolaj

bazsalikom
oregánó

Feltétnek:
6-8 szelet vastag kolbász
fél szem erős paprika
1 piros húsú paprika
1 fej lilahagyma
8-10 szem koktélparadicsom
3 szép nagy csiperke
6-8 szem olívabogyó
1 dl paradicsompüré
bazsalikom
oregánó
reszelt sajt


  1. A lisztet tálba szitáljuk. Beleszórjuk az apróra vágott bazsalikomot, oregánót, majd hozzáadjuk a sót.
  2. A vízben elkeverjük a mézet, teszünk hozzá egy teáskanálnyi lisztet, majd belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.
  3. A felfutott élesztőt és az olívaolajat a liszthez adjuk és összedolgozzuk a tésztát, ami elég lágy lesz. Lekenjük olívaolajjal és letakarva ~30 perc alatt a duplájára kelesztjük.
  4. Míg a tészta kel, előkészítjük a feltéthez valókat. A kolbászt kockákra, a hagymát, paprikát, paradicsomot karikákra vágjuk. A gombát megmossuk, vékonyan felszeleteljük. Az olívabogyókat félbe vágjuk. A paradicsompürében elkeverjük az apróra vágott bazsalikomot és oregánót.
  5. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra.
  6. Ha a tészta megkelt, lisztezett deszkára borítjuk és kerek formára lapogatjuk. Áttesszük egy sütőpapírral kibélelt tepsire és itt igazítjuk a végleges nagyságra és formára. A tészta szélét körben felhajtjuk és lekenjük egy kevés olívaolajjal.
  7. Fűszeres paradicsompürével megkenjük a tésztát, majd szépen elosztjuk rajta felaprított gombát, kolbászt, zöldségeket, majd a tetejére reszelt sajtot szórunk.
  8. Előmelegített sütőben 15-18 perc alatt készre sütjük.
  9. Friss oregánóval díszítjük.





Iris sibirica - Szibériai nőszirom








2013. május 27.

Sárgarépa chutney




Lassacskán sorra kerülnek azok a receptek, amiket eddig csak nézegettem a régi újságokban. Az a lap, amiben ez a chutney van már magától kinyílik a receptnél. :) Mivel a sárgarépából készült ételeket egyedül én eszem, ritkán készítek olyat, aminek a fő hozzávalója ez a zöldség. Pedig de finom! :) ...és ez most mind az enyém! :D
Helyes kis üvegekbe töltve ajándéknak is jópofa. Ha annak készítjük -esetleg nagyobb adagot főzünk eltenni-, akkor étkezési keményítő helyett akár zselésítő dzsemtartósítót is tehetünk a chutney-ba, a leírásnak és az arányoknak megfelelően.


Hozzávalók 4 személyre:
30 dkg sárgarépa (tisztítva)
3 szál újhagyma
1,5 dl almaecet
10 dkg cukor
2 kk. tárkony
2 kk. kurkuma
1/2 hüvelykujjnyi gyömbér
1 narancs leve
1 narancs reszelt héja
1 dl víz
2 csapott ek. étkezési keményítő

bors
kevés chilipehely

  1. A sárgarépát megpucoljuk, zöldséggyalun vékonyra szeljük. A gyömbért megtisztítjuk, finomra vágjuk. Az újhagymát vékonyan felkarikázzuk.
  2. Egy fazékba tesszük a vékonyra szelt sárgarépát, a gyömbért, hagymát, felöntjük ecettel és narancslével.
  3. Hozzáadjuk a cukrot, a narancshéjat, fűszerezzük, majd többszöri keverés mellett felforraljuk.
  4. Mérsékelt lángon ~45 percig főzzük, közben többször átkeverjük.
  5. Az étkezési keményítőt vízben feloldjuk, hozzáadjuk a chutneyhoz és addig főzzük, míg besűrűsödik. 




Ixiolirion tataricum - Tatár kéktölcsér








2013. május 26.

Lángos




Süssünk lángost? Igeeeeen! :D Anyu nagyon sokszor sütött nekünk lángost és ezt az igen jó szokást máig tartja. Nem telik el úgy nyár, hogy ne lenne legalább egy nagy családi lángosozás. Balatoni nyarakon egyszer biztos, de lehet, hogy kétszer is sütöttünk. Klassz volt úgy lemenni a strandra, hogy tudtuk nem kell sorban állni érte, mert ott lapultak a kosárban, szépen zsírpapírba csomagolva. A hűtőtáskában pedig a jó kis fokhagymás tejföl, egy pár üveg bodzaszörp társaságában. Hej, azok voltak csak a szép idők! :D 
Gondoltam nosztalgiázunk kicsit, sütök én is lángost. Idén még nem is volt. Ahhoz képest, hogy milyen borongós volt az egész hét, nem is gondoltam volna, hogy hétvégére ennyire jó idő lesz. A nyárias idő pedig eszembe juttatta, hogy milyen klassz dolog frissen sült lángost falatozni a szabadban. No nem is kellett több, gyorsan felhívtam anyut, hogy diktálja le a receptet. Még beszéltünk, de én már mértem is ki a hozzávalókat, hogy mihamarabb elkészüljön a meglepi. Igen, mert csak besurrantam a kertből, gyorsan összeállítottam a tésztát, egy kis kelesztés, nyújtás, szaggatás, igazgatás és már sültek is a lángosok. Tényleg jó meglepi lett! :D


Hozzávalók 2-3 személyre:
50 dkg kenyérliszt BL80
2 dkg friss élesztő
2,5 dl házi tej
3 nagy ek. tejföl
1 tk. só
1 tk. cukor


  1. A tejet meglangyosítjuk, kétfelé osztjuk. Az egyik felébe belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot és egy kanál lisztet, majd felfuttatjuk. A másik felét elkeverjük a tejföllel.
  2. A lisztet egy tálba mérjük, hozzáadjuk a sót, a tejfölt, majd a felfuttatott élesztőt és összedolgozzuk a tésztát. 
  3. Letakarva langyos helyen egy órát kelesztjük.
  4. Lisztezett deszkára borítjuk és 1 cm vastagra nyújtjuk. Tetszőleges nagyságúra szaggatjuk, kézzel kicsit meghúzzuk, hogy a közepe kicsit vékonyabb legyen, majd bő forró olajban aranybarnára sütjük.
Én most "gyereklángosokat" sütöttem. :) 10 cm átmérőjű köröket szaggattam, így nyújtás után jópofa minilángosok lettek.
A tésztából dupla adagot is készíthetünk, hűtőben 3-4 napig jól bírja. :)