2013. április 30.

Nyílik a galagonya






Csőben sült karalábé besamel mártással



Még kisgyerekként, egy családi nyaralás alkalmával ettem ilyet először Hollandiában.
Egy nagyon kedves hölgy készítette nekünk vacsorára. Egyszerű sült hús mellé ez volt a köret egy kevés főtt burgonya társaságában. Nagyon egyszerű és finom. Nálunk csak én eszem -bár párom minden alkalommal lelkesen megkóstolja, hogy meggyőződjön róla, igen, még mindig nem szereti a főtt karalábét-, így van, hogy az egyik adag a fagyasztóban landol, bár igen ritkán. Inkább csak beteszem a hűtőbe másnapig.
:D


Hozzávalók 2 személyre:
3 db kis zsenge karalábé
1 ek. vaj
2 ek. durumbúza finomliszt
2,5 dl tej
 
szerecsendió
reszelt sajt

  1. A karalábét megpucoljuk és kb. 2x1 cm-es hasábokra vágjuk, majd sós vízben 5 percig főzzük. (Akkor jó, ha kicsit még roppanós belül, majd sütés közben megpuhul.)
  2. A tejet megmelegítjük.
  3. A vajat megolvasztjuk és a liszttel világos rántást készítünk.
  4. Sózzuk, meghintjük szerecsendióval és felöntjük a meleg tejjel és folyamatosan kevergetve felfőzzük. (Ne legyen túl híg.)
  5. A karalábét leszűrjük és alaposan lecsepegtetjük, majd két tálban egyenletesen elosztjuk.
  6. Ráöntjük a kész mártást, a tetejét megszórjuk reszelt sajttal.
  7. 180°C-ra előmelegített sütőbe téve 10-15 percig sütjük. Akkor jó, mikor a sajt szép aranybarna színű. 



2013. április 29.

Meglepetések napja :)






A mai nap kedves meglepetést tartogatott számomra, ugyanis Best Blog-díjat kaptam! :D Pontosabban két díjat! Az elsőt a Sünis kanál blog szerzőpárosától Macskanyelvtől és Goldtól, a másodikat pedig Pál Esztertől a Méz és Olíva blog írójától. Mindhármójuknak ezúton is szeretném megköszönni, az elismerést és hogy érdemesnek találták blogot a díjra. Még most is fülig ér a szám! :D



Kedves bloggerek, én Nektek szeretném továbbadni a díjat:
 
 
 Vannak szabályok is: 
  1. Leírjuk, hogy kitől kaptuk a díjat.
  2. Megnevezünk 4 bloggert, akiknél a feliratkozott tagok száma még nem éri el a 200 főt.
  3. Megjegyzésben értesítjük a blogokat, hogy díjat kaptak. :)
Időközben jött még egy éjszakai meglepetés! :D Ezúton köszönöm Hajas Hedvignek, az ízharmonikus blog írójának, hogy rám gondolt és tőle is kaptam egy díjat! :) 
Csoda aranyosak vagytok!

2013.05.01. Úgy néz ki, hogy ez inkább a meglepetések hete. :D Ma reggelre ugyanis újabb díjat kaptam Erzsitől, az Erzsi kuckója blog írójától. Nagyon szépen köszönöm! :)

2013. április 28.

Tejszínes csokoládéfagylalt 'rumos-narancsos'



Csokoládéfagylalt... Azt hiszem kettőnk közül én egy kicsivel jobban oda vagyok a csokifagyiért. Mikor megemlítettem, hogy ez lesz a hétvégi desszert, nem volt túl hangos az éljenzés... ;) Gondoltam, oda se neki, majd lesz benne egy kis csavar, így biztosan ízleni fog páromnak is. Így is történt, mert közölte, hogy nagyon finom lett. :D


Hozzávalók 3-4 személyre:
2 dl főzőtejszín
2 dl házi tej
2 dl habtejszín
4 tojássárgája
15 dkg cukor
4 dkg holland kakaópor
1 narancs reszelt héja
2 ek. rumaroma


  1. Egy edényben elkeverjük a tejet és a főzőtejszínt. Hozzáadjuk a kakaót és a cukor felét, majd közepes lángon elkezdjük melegíteni.
  2. A tojások sárgáját a maradék cukorral krémesre keverjük, majd óvatosan a melegedő kakaós, tejszínes tejhez öntjük (vigyázzunk, ne legyen forró a tej). A lángot feljebb vesszük és folyamatosan kevergetve besűrítjük a krémet. Ha kész, levesszük a tűzről, belekeverjük a rumaromát és a reszelt narancshéjat, majd hűlni hagyjuk.
  3. A tejszínt kemény habbá verjük, majd összekeverjük a kihűlt csokoládés krémmel.
  4. Lapos edénybe öntjük és betesszük a mélyhűtőbe. ~30 percenként összesen 4-5 alkalommal átkeverjük, majd hagyjuk teljesen megdermedni.
  5. Fogyasztás előtt ~10 perccel kivesszük a mélyhűtőből, hogy könnyebben tudjunk gombócokat formálni. Tálaláskor narancsszeletekkel és reszelt narancshéjjal díszítjük.



Gazpacho












Emlékszem, kis koromban a szimpla paradicsomlével le lehetett kergetni a térképről. :D Valahogy nem tudtam összerakni a paradicsom ízét folyékony állapottal. Nekem a paradicsom legyen harapható. :) Hosszú évekig csak szószokhoz, mártásokhoz használtam házi paradicsomlevet, vagy hagyományos paradicsomleveshez, de hát annak az íze teljesen más. Egyszer aztán nagy levegőt vettem, és úgy döntöttem, hogy ha szeretem a paradicsomot, meg kell kóstolnom a gazpacho-t is. De jól tettem! :) Nem is kellett volna akkora levegő... Azóta többször készítettem már ezt a csodásan egyszerű levest. Nagyon kellemes hűsítő tud lenni egy meleg nyári napon. Az eredeti recept Jamie Oliver - Jamie belevág... című szakácskönyvéből származik. ...ahogy párom megjegyezte: Ezek a spanyolok tudnak valamit! :D





 




Hozzávalók 6-8 személyre:
6-8 szem szép nagy érett paradicsom vagy 7 dl házi paradicsomlé
5-6 szelet szikkadt kenyér (én gyökérkenyeret használtam)
1 kis fej lilahagyma
1-2 gerezd fokhagyma
1 kígyóuborka
1 zöldpaprika
fél marék zellerlevél
4 ek. olívaolaj
2 ek. balzsamecet
1 tk. Worcestershire-szósz (elhagyható)

fehér bors
csipet cukor (elhagyható, ha jó édes a paradicsom)
víz

  1. A kenyeret meghámozzuk, kisebb darabokra tépve egy tányérba tesszük, majd ~1 dl vízzel leöntjük.
  2. A paradicsomot, uborkát, lilahagymát meghámozzuk és a paprikával együtt apró kockákra vágjuk.
  3. Minden hozzávalót egy nagyobb kancsóba teszünk -vagy turmixgépbe-, és botmixerrel simára dolgozzuk, vagy turmixoljuk.
  4. Annyi vízzel hígítjuk, amennyivel elérjük a számunkra megfelelő állagot (~1 l vizet használtam). Újra átkeverjük, megkóstoljuk, és ha kell, még ízesítjük. Hűtőbe tesszük egy-két órára.
  5. Poharakba vagy tálkákba töltve kínáljuk. Tálaláskor a tetejét megcsorgatjuk még egy kevés olívaolajjal és bazsalikommal díszítjük.








Az eredeti recept szerint Worcestershire-szósz és zeller nélkül készül.



2013. április 27.

Tésztasaláta



Nagyon-nagyon régen készítettem tésztasalátát. Épp itt volt az ideje, hogy újra asztalra kerüljön. :) Nagyon egyszerű, minden szempontból könnyű és gyors étel. A durum tésztát nagyon szeretem, mert azon kívül, hogy nagyon jó ízű, egyszerűen nem lehet szétfőzni. Ez pedig igen nagy előny. ...jó, jó, lehet, hogy kitartó munkával ez is sikerülne. :D A lényeg, hogy a megfőtt tészta később sem esik szét. Szépen magába szívja a fűszeres, tejfölös szószt.

Hozzávalók 4-6 személyre:
50 dkg durum száraztészta (kocka, tollhegy, orsó, vagy amilyet épp otthon találunk:)) persze készíthetjük friss tésztából is
4 szem szép nagy paradicsom
1 kisebb kígyóuborka
1 fej lilahagyma
3-4 szál újhagyma
1 gerezd fokhagyma
3-4 szál szárzeller (levél nélkül)
6 nagy ek. tejföl
2-3 ek. főzőtejszín
1 ek. olívaolaj
1 ek. citromlé
oregánó
bazsalikom

bors
metélőhagyma a díszítéshez
  1. A tésztát enyhén sós, olívaolajos vízben kifőzzük, leszűrjük, hideg vízzel átöblítjük, majd hagyjuk lecsepegni.
  2. A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk. A paradicsomot és az uborkát kockákra vágjuk. A szárzellert és újhagymát felkarikázzuk. A lilahagymát négybe vágjuk, majd vékonyan felszeleteljük.
  3. A tejfölt kikeverjük a tejszínnel, olívaolajjal, citromlével és fűszerezzük sóval, borssal, oregánóval, bazsalikommal és reszelt fokhagymával.
  4. Egy nagy tálba tesszük a tésztát, hozzáadjuk a felaprított zöldségeket, majd ráöntjük a fűszeres tejfölt és jól elkeverjük. Hűtőbe tesszük egy órára. Tálaláskor frissen vágott metélőhagymával díszítjük.




2013. április 26.

Vörös lencse-curry



Néhány hete vettem egy csomag vörös lencsét. Mondhatni, nem volt célirányos a vásárlás -mert még nem tudtam, mit fogok belőle készíteni-, inkább a színe tetszett meg nagyon. :D Abban biztos voltam, hogy olyan ételt szeretnék készíteni, ami kicsit különleges. Ma fellapoztam az egyik régi receptes füzetemet és abban találtam ezt a könnyű és fűszeres lencseételt. Mindkettőnknek nagyon ízlett, így biztos, hogy készül máskor is.


Hozzávalók 2-3 személyre:
25 dkg vörös lencse
1 paradicsomkonzerv (hámozott egész, vagy darabolt paradicsom)
2 fej lilahagyma
1 fej vöröshagyma
4 szál újhagyma
2 gerezd fokhagyma
2 ek. masala
1 tk. koriander
1/2 kk. római kömény
1 kk. kurkuma
3 ek. olívaolaj

0,5 l víz

  1. A lencsét átválogatjuk, megmossuk, majd kevés sóval ízesített vízben ~8 perc alatt előfőzzük (vigyázzunk, mert gyorsan szétfő).
  2. A zöldségeket megtisztítjuk, a lilahagymát és vöröshagymát félbe vágjuk, majd vékonyan felszeleteljük. Az újhagymát és a paprikát felkarikázzuk.
  3. A koriandert és a római köményt mozsárban megtörjük.
  4. Egy mély serpenyőben felhevítjük az olívaolajat. Rátesszük a felaprított zöldségeket, a fűszereket és 2-3 percig együtt pirítjuk őket.
  5. A pirított fűszeres zöldséghez adjuk a paradicsomot -az egész szemeket kockákra vágjuk- a levével együtt, belereszeljük a fokhagymát és összefőzzük.
  6. A kész lencsét főzővízzel együtt a fűszeres mártáshoz adjuk, jól átkeverjük és 1-2 perc alatt összeforraljuk.




2013. április 24.

Habos piskóta






Nagyon ritkán veszek mascarponét. A minap viszont bevadítottam, és hazahoztam két dobozzal is, ugyanis akciós volt. :) Már csak arra várt, hogy kitaláljam, mit készítsek belőle. Abban biztos voltam, hogy valami egyszerű és könnyű süteményt szeretnék. Jó sok eperrel... :D Igen, az eper is akciós volt. Az Üveghegyen is túlról érkezett és kellemes meglepetésként egészen finom íze volt.





Hozzávalók 10-12 személyre:
A tésztához:
10 dkg sima liszt
5 dkg kukoricaliszt
2 tk. sütőpor
8 dkg cukor
4 tojás
fél citrom reszelt héja
csipet só

A habhoz:
25 dkg mascarpone
2 dl habtejszín
1 ek. vaníliaaroma
1 ek. citromlé
2 ek. cukor
fél citrom reszelt héja

Eperdzsem a piskótára és sok-sok eper a díszítéshez.

  1. Az epret óvatosan megmossuk, majd leszárítjuk.
  2. Egy tálba kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a sütőport és elkeverjük.
  3. A tojásokat szétválasztjuk és a fehérjét a csipet sóval kemény habbá verjük. Közben fokozatosan hozzáadjuk a cukrot.
  4. A sütőt előmelegítjük 170°C-ra.
  5. A tojáshabba egyenként beledolgozzuk a tojások sárgáját, majd a sütőporral elkevert, lisztet és a reszelt citromhéjat.
  6. A gyümölcstorta-formát kikenjük margarinnal, majd kukoricalisztet hintünk bele és elrázogatjuk úgy, hogy mindenhová egyenletesen jusson.
  7. A tésztát beleöntjük a formába, kicsit megütögetjük, majd az előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük.
  8. A piskótát rácsra téve kihűtjük.
  9. Míg a tészta hűl, elkészítjük a habot.
  10. A hulalát kemény habbá verjük, közben hozzáadjuk a cukrot, citromlevet, a reszelt citromhéjat és a vaníliaaromát. Mikor kész, belekeverjük a mascarponét.
  11. A kihűlt piskótát megkenjük dzsemmel, majd ráhalmozzuk a tetejére a habot.
  12. Eperszemekkel díszítjük.









2013. április 22.

Húsos-sajtos házi burek



Évekkel ezelőtt még Pécsen találkoztunk először, mi és a burek. Tulajdonképpen, hogy egész pontos legyek párom a sajtos-sonkás burekre, míg én a húsosra vetettem szemet. A nagy nézelődést persze kóstolás követte, aminek eredményeképp, két-három hetente tartottunk egy burek-vacsorát. No igen, akkor még nem itthon készítettem, hanem a kedvenc pékségünkből szereztük be. Ez a pékség nagyon jó helyen volt -a lakástól nem messze-, ajtótól ajtóig nagyjából fél perc volt a séta. Hűűű... de rég volt. Persze ettünk bureket, mióta elköltöztünk Pécsről, de csak ritkán. Egyik nap egy olyan pékség mellett sétáltam el, ahol lehet kapni. Gondoltam, meglepem magunkat; bementem, vettem, megettük. Ma meg rám tört az alkothatnék, így történt, hogy most már házi bureket fogunk enni és ezért tényleg nem kell messzire sétálni. :D


Hozzávalók 4 személyre:
1 csomag réteslap (12 lap)
30 dkg darált hús
15 dkg házi sajt
2 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
3 ek. kacsazsír
9 ek. tejföl
3-4 ek. víz

bors
kakukkfű


  1. A vöröshagymát megtisztítjuk és apró kockákra vágjuk.
  2. Serpenyőben felhevítünk egy kanál kacsazsírt, majd rátesszük a hagymát és addig pirítjuk, míg üveges lesz.
  3. Rátesszük a húst és addig sütjük, míg elveszti a színét. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk kakukkfűvel és aranybarnára pirítjuk.
  4. Mikor a hús átsült, belemorzsoljuk a házi sajtot, hozzáadunk három kanál tejfölt, jól elkeverjük és levesszük a tűzről.
  5. A sütőt előmelegítjük 200°C-ra.
  6. Egy 24 cm átmérőjű kerek sütőformát kikenünk zsírral, majd belesimítunk egy réteslapot óvatosan, hogy ne szakadjon. Kicsit megkenjük olvasztott zsírral, egy kanál tejföllel, majd jön még három lap ugyanígy megkenve.
  7. A tésztára kanalazzuk a töltelék egy harmadát, majd jön újabb három réteslap. Ezeket is megkenjük. Rákanalazzuk a megmaradt töltelék felét. Ezt követi ismét három réteslap, majd újabb réteg töltelék.
  8. A tésztasarkokat szépen körben ráhajtjuk a töltelékre, majd a maradék két lappal befedjük a bureket. A tetejét megkenjük zsírral.
  9. Az egészet kereszt alakban bevágjuk, mintha négyfelé szeletelnénk.
  10. A maradék tejfölt kikeverjük a vízzel és ráöntjük a tészta tetejére.
  11. Előmelegített sütőbe tesszük -az alsó harmadba- és 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.





Tulipa 'Upstar'

...újabb apró varázslat a délutáni napsütésben :)









2013. április 21.

Vaníliafagylalt málnasziruppal



Tegnap rengeteget dolgoztunk a kertben, ezért úgy gondoltam, jutalomképpen meglepem magunkat egy finom házi fagyival. Vaníliással, mert azt mindketten nagyon szeretjük. :) Volt még málna a fagyasztóban, így került bele egy kis gyümölcs is, igaz nem a megszokott formában. Érdemes volt foglalatoskodni vele, mert nagyon jó meglepi lett! :D


Hozzávalók 3-4 személyre:
A fagylalthoz:
2 dl főzőtejszín
2,5 dl házi tej
20 dkg mascarpone
10 dkg cukor
3 tojássárgája
1 ek. vaníliaaroma
1 kk. vaníliapor

A málnasziruphoz:
15 dkg fagyasztott málna
7,5 dkg cukor


  1. A tojássárgáját a cukorral alaposan kikeverjük.
  2. A tejet, tejszínt és a mascarponét elkeverjük, majd egy kis fazékban -kis lángon- feltesszük melegedni. Ízesítjük vaníliaaromával és vaníliaporral.
  3. Mikor a tejszínes keverék langyos, hozzáadjuk a cukorral kikevert tojássárgáját és folyamatos keverés mellett -a lángot kicsit feljebb vesszük- összefőzzük.
  4. Levesszük a tűzről és félre tesszük hűlni.
  5. A málnát a cukorral egy kis lábasban összefőzzük, míg jól be nem sűrűsödik, majd szitán átnyomkodjuk, hogy ne legyenek majd magok a szirupban.
  6. A kihűlt fagylaltalapot egy lapos műanyag dobozba öntjük és betesszük a mélyhűtőbe.
  7. ~20 percenként átkeverjük, összesen 4-5 alkalommal.
  8. Mikor a fagylalt már majdnem teljesen megszilárdult, rákanalazzuk a tetejére a málnaszirupot és a kanál nyelével néhány mozdulattal beledolgozzuk a fagyiba (csak óvatosan, hogy márványos maradjon). Visszatesszük a mélyhűtőbe és megvárjuk, míg teljesen megdermed.
  9. Fogyasztás előtt ~10 perccel kivesszük, hogy könnyebben tudjunk gombócokat formázni.