Oldalak

2013. december 8.

Rumos-diós keksz ünnepi köntösben









Ezt a kekszet a VKF! 60. fordulójára készítettem, melynek szervezője Bonbon mánia, a forduló témája pedig: Ötletes kekszek egy kis megszorítással. :) A lényeg, hogy a keksz egyik alkotóeleme a csokoládé/kakaó kell legyen. De ez nem minden! Szépen fel is kell ám öltöztetni őket.
Nagyon örültem a témának, mert épp most kezdem beleásni magam a kekszgyártásba, így előkerült a kedvenc kekszreceptem, egy kis dió, egy kis gyümölcs és persze csokoládé! :D Elég kapós lett, azt hiszem holnap jöhet az újabb adag!


 

 

Hozzávalók 20 db kekszhez:
A tésztához:
28 dkg sima liszt
22,5 dkg vaj vagy margarin
15 dkg porcukor
1 tojássárgája
1 csipet só
fahéj

A töltelékhez:
10 dkg őrölt dió
1 nagy ek. sárgabaracklekvár
1,5 ek. rumaroma

A díszítéshez:
10 dkg étcsokoládé (min. 60%-os)
4 ek. aszalt vagy kandírozott gyümölcs/gyümölcshéj (itt egy-egy ek. aszalt vörös áfonya, kandírozott citromhéj, narancshéj és ananász) apróra vágva


  1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd fóliába csomagolva egy órára hűtőbe tesszük.
  2. A töltelékhez a diót összekeverjük a lekvárral, rumaromával, majd apró golyókat gömbölygetünk a masszából, amiket utána kissé meglapítunk. 
  3. Pihentetés után a tésztát 20 egyforma részre osztjuk. Gömböket formálunk, amiket tenyérnyi korongokká lapítunk. A tésztakorongok közepébe egy-egy rumos-diós korongot teszünk, majd összedolgozzuk a széleket és a tésztából újra gömböt formázunk.
  4. A megtöltött tésztagömböket szilikonos sütőpapírral fedett tepsire sorakoztatjuk 2-3 cm-re egymástól -mert sütés közben nőni fognak-, majd betesszük őket a hűtőbe 15-20 percre.
  5. Közben előmelegítjük a sütőt 190°C-ra. Pihentetés után a kekszeket 15-17 perc alatt megsütjük. Akkor jók, ha a szélük aranybarna. Hűlni hagyjuk. 
  6. Míg a kekszek hűlnek, gőz felett felolvasztjuk a csokoládét, majd megcsorgatjuk vele a kekszek tetejét. A még lágy csokoládéba aszalt/kandírozott gyümölcsdarabokat szórunk.






8 megjegyzés:

  1. Ez a süti bizony nekünk való! A tésztája és a töltelék is pont olyan, amit szeretünk. Most is meg tudnék enni belőle 3-4 darabot. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D ...igen! Dióóóóó! ;) Akkor már küldöm is esti nassolni-valónak!

      Törlés
  2. Nagyon szépek lettek, örülök, hogy játszottál:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, nagyon kedves vagy! :) Örülök, hogy részt vehettem!

      Törlés
  3. Gyönyörűek! Nagyon tetszenek! Biztos finomak is! :)

    VálaszTörlés
  4. Atyaég! Nem nagyon szeretem a kekszeket, de ez nagyon fincsi lehet! És még töltelékes is és még csokis is! :) :) Nagyon jót alkottál! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Én is ritkán sütök, de ez valahogy nagyon bejött. :) Örülök, hogy tetszik! Köszi!

      Törlés