Oldalak

2013. december 9.

Mustáros-tejfölös csirke rizskrokettel









Még sosem csináltam rizskrokettet. Krumpliból se sűrűn készítek, de eddig a rizs, mint krokettalapanyag eszembe se jutott. Az egész úgy indult, hogy ma rizs-ehetnékem támadt. Igen ám, de mustáros csirkét találtam ki ebédre. Persze jöhetett volna hozzá a jól bevált zöldséges párolt rizs, de ahhoz most valahogy nem volt hangulatom. Akkor legyen rizottó! :D Jó, de mustáros húst is szeretnék. A kettő együtt pedig elég furán nézett volna ki a tányéron. És akkor jött a szikra... legyen valami gombóc, vagy "valami" a rizottóból. Hát így lett krokett. Nem akartam olajban sütni -épp elég az olaj, ami benne van- ezért sütőben készült. Kívül ropogós, belül krémes... Biztos, hogy még sokszor fog asztalra kerülni. :) Így már a mustáros hús sem volt akadály és a krokettel klassz kis ebéd lett.




 

Hozzávalók 2-3 személyre:
A rizskroketthez:
17 dkg rizottórizs
5,5 dl csirke alaplé
1 kis fej vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma
1-2 ek. olívaolaj

bors
1 tojás
zsemlemorzsa

A mustáros-tejfölös csirkéhez:
1 egész csirkemellfilé
1 nagy fej lilahagyma
3-4 ek. mustár
1 ek. liszt
1 kis pohár tejföl
2-3 ek. olívaolaj

bors

  1. Először elkészítjük a rizottót. Olívaolajon ledinszteljük az apró kockára vágott vöröshagymát. Rátesszük a rizst és 3-5 percig kevergetve pirítjuk, majd hozzáadjuk a finomra vágott fokhagymát és kicsit átforgatjuk. Ráöntünk egy merőkanál alaplét és közepes lángon kevergetve addig forraljuk, míg a rizs beissza. Ekkor jöhet a következő kanál alaplé. Ezt addig folytatjuk -közben sózzuk, borsozzuk, ha kell-, míg a rizs megpuhul és a rizottó krémes lesz. Ha kész, félre tesszük, hűlni hagyjuk.
  2. Ha langyosra hűlt, belekeverjük a tojást és kevés zsemlemorzsát, ha kell, majd a masszából kroketteket formálunk, amit megforgatunk zsemlemorzsában. Kiolajozott tűzálló tálba tesszük őket, megcsepegtetjük pár csepp olajjal, majd 200°C-ra előmelegített sütőben ~25-30 perc alatt aranybarnára sütjük a kroketteket.
  3. Míg a rizskrokett sül, elkészítjük a mustáros-tejfölös csirkét. A csirkemellet vékony csíkokra vágjuk. A lilahagymát félbe vágjuk, majd vékonyan felszeleteljük.
  4. Serpenyőben olívaolajat hevítünk és megpirítjuk rajta a lilahagymát. Rátesszük a csirkemellet jól átforgatjuk. Sózzuk, borsozzuk, majd fedő alatt puhára pároljuk. Rátesszük a mustárt, átkeverjük, majd ráhintjük a lisztet is, átforgatjuk, majd rákanalazzuk a tejfölt és összeforraljuk az egészet.








A receptet megtaláljátok a Kifőztük decemberi számában is. :)

5 megjegyzés:

  1. Ez aztán a finom ebéd! Jól kikombináltad, és nagyon klassz lett at eredmény. :) Simán bevállalnék egy nagy tányérral, mert imádgom a mustáros-tejszínes vagy tejfölös husit.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) Kombinálást bármikor vállalok! Ez van, ha az ember egyszerre többfélét akar enni. Majdcsak kikerekedik valami a végére. :D Ezek a fajta húsok nálunk is nagyon kopnak. Heti szinten biztos készül. Van hogy kétszer is... ;) Akkor egy tányérral már küldök is!

      Törlés
    2. Nekem is volt egy időszakom, amikor szaftos után szaftos jött, hol így, hol úgy variálva. Olyan gyorsan megvan vele az ember, és tovább kitart, mint egy sima sült hús. Imádjuk! :) A kombinálás meg nagyon fontos a konyhában, hiszen abból születnek a klassz kaják.

      Törlés
  2. Finom a husi is, de a rizskrokett is nagyon tetszik! Nálunk a krokettek a gyerekek kedvencei. Ezt a lerben sütőst ki kell próbálnom!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D De jó! Remélem nektek és a csemetéknek is ízleni fog!

      Törlés