Oldalak

2013. december 15.

Karácsonyi fagylalt házi tölcsérben












Nagyon úgy néz ki, hogy -akár szentségtörés, akár nem-, idén nem lesz nálunk mézeskalács. Helyette készült Spekulatius keksz. Igen ám, de az valami viharos sebességgel fogy. Persze nem is volt olyan tévképzetem, hogy kitart karácsonyig, mert biztos sütök addig, de valahogy hiányzott még valami, ami igazán karácsony-ízű. :D Mivel kekszek és sütik is készülnek majd szép számmal, az jutott eszembe, miért is ne lehetne egy kicsit formabontó ez a karácsony. Így idén először fagyi is szerepel a menüsorban. :)









Hozzávalók 6-8 személyre:
A fagylalthoz:
3 dl tej (2,8 %-os)
4 dl főzőtejszín (20 %-os)
2 dl habtejszín
4 tojás
15 dkg cukor
2 ek. mézeskalács fűszerkeverék
10 dkg kandírozott fűszeres narancshéj
5 dkg Spekulatius keksz

A tölcsérhez:
8 dkg sima liszt
4 dkg rétes liszt
5 dkg porcukor
5 dkg lágy vaj
1 tojás
1 ek. tej
1 csipet só
1 csipet sütőpor



  1. A fagylalthoz a cukrot habosra keverjük a tojásokkal és a mézes fűszerkeverékkel. Egy fazékba kimérjük a tejet, a főzőtejszínt, majd hozzáadjuk a cukros, fűszeres keveréket és az apróra vágott kandírozott narancshéjat. Közepes lángon felfőzzük a fagylaltalapot. Akkor jó, ha szépen besűrűsödik. Levesszük a tűzről, hűlni hagyjuk.
  2. Ha a fűszeres krém kihűlt, belekeverjük a kemény habbá vert habtejszínt, majd a massza felét egy lapos tálba öntjük. A Spekulatius kekszet nagyobb -1,5x1,5 cm-es- darabokra törjük a tetejére szórjuk, majd az egészet beborítjuk a massza másik felével. Mélyhűtőbe tesszük 4-5 órára. Fogyasztás előtt ~15 perccel kivesszük a hűtőből.
  3. A tölcsérekhez a hozzávalókat egynemű tésztává keverjük. Az ostyasütőt felmelegítjük, majd a tésztát evőkanálnyi adagokban kisütjük. A tésztakorongokat még forrón -kesztyűben, vagy konyharuhával dolgozzunk, nehogy megégessük magunkat- egy kúpos formára tekerjük, az alját picit összecsípjük. Ne várjunk a formázással, mert a tészta nagyon gyorsan törékennyé válik. Kis ideig tartsuk a formán a tésztát, majd mikor már megtartja a formáját tegyük félre hűlni.










Tipp: a kihűlt tölcsérek alját csomagoljuk alufóliába. Egy kevés olvasztott csokoládét csorgassunk a tölcsérekbe, így lezárjuk a végüket. :)

4 megjegyzés:

  1. Nem találok szavakat.... Nagyon ötletes vagy, csoda klassz ez a fagyi. ..és a fotók.... nem győzök pislogni. Az a gömb a tölcsérben meg olyan jópofa. :) Azt biztos, hogy én örülök, hogy inkább fagyit készítettél, és most azonnal el tudnék nyalogatni min. 2 gombócot. Nagy gratula!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ♥ Köszönöm! De jó! Úgy örülök, hogy tetszik! :D Pár éve már kacérkodok a gondolattal, de csak most jutott odáig a "dolog", hogy meg is valósítsam. Először egyébként pohárkrémnek indult, de végül akkora adag lett, hogy inkább egy kis módosítással bekerült a fagyasztóba. :D

      Törlés
  2. Jól tetted, és végre az ostyasütőd is dolgozott egy kicsit. ;) Már kíváncsi voltam, mi finom kerül ki belőle. Egyébként én is régóta szeretnék saját készítésű tölcsért, de eddig nem jutottam odáig. 2 konyhai gép is kellene, erre most már itt van harmadik vágynak egy ostyasütő is. :D
    Vicces, de én kb. a 3. fagyimnál csaptam a honlokomra, hogy jé, ez a krém nem csak fagyinak jó, ill. hogy milyen sokféle krémből lehetne amúgy fagyi is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ugye? :) Szegény tényleg egy kicsit el lett hanyagolva a karamellás ostya után. De, már megvan a következő ötlet, úgyhogy reményeim szerint most nem lesz így "elfeledve". :) Igen... tényleg... jó ez a krém-fagyi variálás. :D

      Törlés