2013. december 19.

"Karácsonyi" diós ischler









Nekem ez a süti is duplán Karácsonyi! :) Nagyon szeretem! A receptet szintén Anyu Anyukájától, Messze-mamától örököltük. Mikor kicsik voltunk, Messze-mama és Anyu nővére, Magdika, sokszor sütötték ezt a sütit nekünk, gyerekeknek -és persze a felnőtteknek is, már ha maradt nekik :D-, mikor felmentünk hozzájuk Soroksárra. Emlékszem, egyszer mi is segítettünk... Öt lány a konyhában! Messze-mama, Magdika, Anyu, Húgom és én. Nem is tudom, hogy hogy fértünk el abban a csöpp kis konyhában, de végül elkészült a nagy mű. Másnap pedig következett a kóstolás. A kóstolást pedig folyamatos majszolás követte, minek eredményeképp a süti viharos gyorsasággal eltűnt a tálakról. :D Otthon Anyuval is sokszor megsütöttük már, főleg Karácsonyra. Most már a saját konyhánkban én is megsütöm minden évben. ...többször is. Karácsonykor pedig dupla, vagy tripla adaggal készülök, hogy tudjunk vinni ajándékba is. :)




 

Hozzávalók 25 db ischlerhez:
A tésztához:
25 dkg margarin
35 dkg sima liszt
25 dkg cukor
15 dkg darált dió (még finomabb, ha darálás előtt picit megpirítjuk)
1 csomag sütőpor
1 csipet só
1 ek. rumaroma

A töltéshez:
sárgabarackdzsem

A tetejére:
15 dkg porcukor
4 ek. holland kakaópor
~5 ek. víz
2 ek. vaj
25 db fél dió


  1. A margarint elmorzsoljuk a sütőporos liszttel, majd hozzáadjuk a diót, cukrot, csipet sót, a rumaromát és összeállítjuk a tésztát. Fóliába csomagolva ~1 órára betesszük a hűtőbe pihenni.
  2. Pihentetés után a tésztát lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, majd ~7 cm átmérőjű formával kiszaggatjuk.
  3. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. Miközben a sütő melegszik, a fél diókat tepsire sorakoztatjuk és néhány percre betesszük a sütőbe pirulni.
  4. A tésztát 2-3 adagban 10-12 perc alatt aranybarnára sütjük. Még langyosan megkenjük minden második tésztát sárgabarackdzsemmel -botmixerrel kicsit aprítottam rajta, így minden sütibe jutott egy kis citrom is- és egy "üressel" beborítjuk. Hűlni hagyjuk.
  5. Míg a tészta hűl, elkészítjük a mázat. A porcukrot, elkeverjük a kakaóval és kevés vízzel, majd lassú tűzön, gyakori keverés mellett sűrű mázzá főzzük. Akkor jó, ha a cukor teljesen elolvadt és a máz szép sima. Még melegen belekeverjük a vajat, majd az elkészült mázzal bevonjuk a süteményeket. Pirított dióval díszítjük. Egy napot pihentetjük, hogy a tészta megpuhuljon.









Tipp: Legutóbb kicsit ráfelejtettem a tésztára pihentetés közben, így jó 3 órát csücsült a hűtőben. A sütemény készítésénél minden úgy zajlott, ahogy a leírásban szerepel, a kész ischler pihentetési ideje azonban jelentősen lerövidült. Ha reggel elkészítjük a süteményt, estére már lehet kóstolgatni. :D ...vagy este sütjük és másnap reggel ezt majszoljuk a kávé, vagy tea mellé. ;)

6 megjegyzés:

  1. Annyira vártam már, hogy mikor kerül fel ez a recept! És most végre láthatom. Már régóta a receptkönyvemben van, és amikor először láttam, sokszor nézegettem a fotót, hogy milyen klassz. Most itt is megcsodálhatom. El is fogom majd készíteni, mert nagyon tetszik a recept. A csoki a tetején pedig pláne hívogatóvá teszi ezt a nagyszerű islert. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De aranyos vagy! Most itt vigyorgok! :) Úgy örülök, hogy ennyire tetszik! ♥ Én is holnap sütöm a következő adagot. ...duplát azt hiszem, mert még képes vagyok és elkoptatom karácsonyig. :D

      Törlés
  2. Szépek! Szeretjük mi is, a baj, hogy ritkán készítem, mindig van valami új vagy más amit kipróbálok:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! Ez a süti nálunk duplán Karácsonyi hagyomány, úgyhogy semmiképp nem maradhat le az ünnepi asztalról. Bár én is ritkán készítek, de ünnepekkor biztosan. :D Ilyenkor meg mindig elcsodálkozok, hogy "Jé... Tényleg milyen gyorsan kész van! ...többször kéne sütni." ;) Persze mellé jönnek az újak is.

      Törlés
  3. Annyira éreztem, hogy újra fogod fotózni. :D Nagyon klasszal lettek a képek! Épp a minap nézegetem az isleredet, és tessék, átment a rezgés. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Bizony át! Küldök is belőle gyorsan, mielőtt elillannak. ;)

      Törlés