Oldalak

2013. december 13.

Kandírozott fűszeres narancshéj





  
Évekkel ezelőtt többször is csináltam már kandírozott narancshéjat, bár azt hiszem akkor a "napokig áztatós" módszerrel készült és cukorba is forgattam a végén. Egy biztos -készüljön bárhogy-, én nagyon szeretem, mert sütibe és édességekbe nagyon finom. Vagy akár egyet-egyet magában is el lehet rágcsálni. :) ...vagy többet. Idén megint beindult nálunk a narancs-mandarin szezon. :) Kilószám faljuk őket. Így itt volt a ragyogó alkalom, hogy újra elkészüljön ez a csemege. De most egy kicsit különlegesebbet szerettem volna, ezért lett fűszeres. :)




 

Hozzávalók:
6 narancs héja
8-10 szem szegfűszeg
1 darabka egész fahéj
1 kis darab friss gyömbér (~hüvelykujjnyi)
cukor

  1. A narancshéjat forró vízben alaposan megsikáljuk egy tiszta -még használatlan- mosogatószivaccsal. A belsejéről, ha esetleg bontásnál maradt rajta, leszedjük a hártyás részeket, majd ~0,5 cm széles csíkokra vágjuk a narancshéjat. Lábosba tesszük és felengedjük vízzel.
  2. Közepes lángon felmelegítjük az egészet, majd egy-két percig gyöngyözve forraljuk. Hideg víz alatt leszűrjük, átöblítjük, majd ismét felforraljuk, leszűrjük. Ezt 5-6 lakalommal megismételjük. Vigyázzunk, egy-egy alkalommal ne forraljuk sokáig, mert széteshet a narancshéj.
  3. Az utolsó forralás után ismét leszűrjük, alaposan lecsepegtetjük, majd lemérjük a narancshéjat. Tiszta lábosba tesszük, majd a gyümölcshéj súlyával megegyező mennyiségű cukrot adunk hozzá. Felengedjük annyi vízzel, ami épp ellepi, majd fűszerezzük szegfűszeggel, fahéjjal és karikákra vágott gyömbérrel.
  4. Takarék lángon épphogy gyöngyözve forraljuk -néha óvatosan átforgatva- addig, míg a szirup be nem sűrűsödik. A fűszeres narancshéjcsíkokat rácsra tesszük -érdemes alá egy tálcára papírtörlőt tenni, hogy arra csöpögjön- és 3-4 nap alatt langyos, száraz helyen megszárítjuk.









Üvegekbe téve akár ajándékba is adhatjuk. :)


10 megjegyzés:

  1. Olyan ügyes vagy, hogy mindig csempészel a receptjeidbe valami érdekességet, amitől különleges lesz. Ez a fűszeres narancshéj is épp ilyen - az embernek kedve szottyan azonnal nekifogni és készíteniegy nagy adaggal. :) A képek szuper jók.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De kedves vagy! Köszönöm! :) ...hát gondoltam, ha úgy egyébként jó barátok a narancs, a fahéj, a szegfűszeg és a gyömbér, akkor miért ne. ...hát az az illat, ami a konyhában volt... isteni! :D Örülök, hogy tetszenek a képek! ♥

      Törlés
  2. Nagyon szépséges - ajándékként el is fogadnám! Anno Anyósom készített mindíg ...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! :) Akkor küldök fénypostával a fa alá! :)

      Törlés
  3. Pont jól jönne a gyümölcskenyerembe...mert nálunk már elfogyott! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ...hát igen, elég "kopékony"... :D Nálunk még van, úgyhogy ezzel az üveggel már repítem is! :D

      Törlés
  4. Én most csinálom a gyümölcskenyérhez :) Tényleg isteni illat van a lakásban :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jó! :) Ennek nagyon örülök! Kedves Tőled, hogy megírtad! Boldog ünnepeket! :)

      Törlés
  5. Szia! Azt szeretném kérdezni, hogy van-e vmi praktika h a kristálycukor ne olvadjon el rajta a hempergetés után? Én már sokszor csináltam , de mindíg elolvad ha nem rögtön, akkor később.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Hű, már elég rég készítettem cukorba forgatva, de az biztos, hogy jó alaposan lecsepegtettem, rácson hagytam szikkadni és mikor már csak picit volt ragadós, akkor forgattam cukorba és radiátor felett szárítottam. Igaz, akkor nem is volt nagyon maradandó, mert gyorsan elmajszoltuk.

      Törlés