2013. december 13.

Kandírozott fűszeres narancshéj





  
Évekkel ezelőtt többször is csináltam már kandírozott narancshéjat, bár azt hiszem akkor a "napokig áztatós" módszerrel készült és cukorba is forgattam a végén. Egy biztos -készüljön bárhogy-, én nagyon szeretem, mert sütibe és édességekbe nagyon finom. Vagy akár egyet-egyet magában is el lehet rágcsálni. :) ...vagy többet. Idén megint beindult nálunk a narancs-mandarin szezon. :) Kilószám faljuk őket. Így itt volt a ragyogó alkalom, hogy újra elkészüljön ez a csemege. De most egy kicsit különlegesebbet szerettem volna, ezért lett fűszeres. :)




 

Hozzávalók:
6 narancs héja
8-10 szem szegfűszeg
1 darabka egész fahéj
1 kis darab friss gyömbér (~hüvelykujjnyi)
cukor

  1. A narancshéjat forró vízben alaposan megsikáljuk egy tiszta -még használatlan- mosogatószivaccsal. A belsejéről, ha esetleg bontásnál maradt rajta, leszedjük a hártyás részeket, majd ~0,5 cm széles csíkokra vágjuk a narancshéjat. Lábosba tesszük és felengedjük vízzel.
  2. Közepes lángon felmelegítjük az egészet, majd egy-két percig gyöngyözve forraljuk. Hideg víz alatt leszűrjük, átöblítjük, majd ismét felforraljuk, leszűrjük. Ezt 5-6 lakalommal megismételjük. Vigyázzunk, egy-egy alkalommal ne forraljuk sokáig, mert széteshet a narancshéj.
  3. Az utolsó forralás után ismét leszűrjük, alaposan lecsepegtetjük, majd lemérjük a narancshéjat. Tiszta lábosba tesszük, majd a gyümölcshéj súlyával megegyező mennyiségű cukrot adunk hozzá. Felengedjük annyi vízzel, ami épp ellepi, majd fűszerezzük szegfűszeggel, fahéjjal és karikákra vágott gyömbérrel.
  4. Takarék lángon épphogy gyöngyözve forraljuk -néha óvatosan átforgatva- addig, míg a szirup be nem sűrűsödik. A fűszeres narancshéjcsíkokat rácsra tesszük -érdemes alá egy tálcára papírtörlőt tenni, hogy arra csöpögjön- és 3-4 nap alatt langyos, száraz helyen megszárítjuk.









Üvegekbe téve akár ajándékba is adhatjuk. :)


8 megjegyzés:

  1. Olyan ügyes vagy, hogy mindig csempészel a receptjeidbe valami érdekességet, amitől különleges lesz. Ez a fűszeres narancshéj is épp ilyen - az embernek kedve szottyan azonnal nekifogni és készíteniegy nagy adaggal. :) A képek szuper jók.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De kedves vagy! Köszönöm! :) ...hát gondoltam, ha úgy egyébként jó barátok a narancs, a fahéj, a szegfűszeg és a gyömbér, akkor miért ne. ...hát az az illat, ami a konyhában volt... isteni! :D Örülök, hogy tetszenek a képek! ♥

      Törlés
  2. Nagyon szépséges - ajándékként el is fogadnám! Anno Anyósom készített mindíg ...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! :) Akkor küldök fénypostával a fa alá! :)

      Törlés
  3. Pont jól jönne a gyümölcskenyerembe...mert nálunk már elfogyott! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ...hát igen, elég "kopékony"... :D Nálunk még van, úgyhogy ezzel az üveggel már repítem is! :D

      Törlés
  4. Én most csinálom a gyümölcskenyérhez :) Tényleg isteni illat van a lakásban :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jó! :) Ennek nagyon örülök! Kedves Tőled, hogy megírtad! Boldog ünnepeket! :)

      Törlés