2013. december 22.

Hókifli












Idejét nem tudom, hogy mikor sütöttem utoljára hókiflit. :) Nálunk inkább "csak" mákos és lekváros készül, mivel diós sütiből mindig akad bőven az ünnepi asztalon. ...a "Karácsonyi" ischler, a vaníliás kifli, a zserbó... A mákos sütik meg valahogy háttérbe szorultak. Nézegettem a régi recepteket, hogy mit lehetne sütni, ami már rég volt és akkor "rátaláltam". :) A felét most eldugtam -főleg magam elől-, hogy majd a vendégeknek is maradjon. :D Holnap lekváros is készül.





 

Hozzávalók 65 db hókiflihez:
A tésztához:
20 dkg sima liszt
20 dkg rétesliszt
20 dkg margarin
2 dkg élesztő
1 ek. cukor
1,5 dl tej
3-4 ek. tejföl
csipet só

A töltelékhez:
20 dkg darált mák
15 dkg porcukor
1 citrom reszelt héja
1,5 dl tej

A forgatáshoz vaníliás porcukor.

  1. Az élesztőt kevés cukorral langyos tejben felfuttatjuk. A hozzávalókból -kézzel- lágy, ruganyos tésztát dagasztunk. Letakarva ~30 percet pihentetjük. 
  2. Míg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket. A hozzávalókat lábosba tesszük, majd közepes lángon összefőzzük. Hűlni hagyjuk.
  3. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
  4. A tésztát kétfelé osztjuk -így könnyebb vele dolgozni és elférünk :)-, majd lisztezett deszkán jó vékonyra nyújtjuk. Egy 7 cm átmérőjű kerek formával kiszaggatjuk. Minden tésztakorong közepére egy-egy kiskanálnyi tölteléket teszünk. A korongokat félbe hajtjuk, szélüket jól összedolgozzuk, majd a kifliket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk. 
  5. Előmelegített sütőben ~12-14 perc alatt aranysárgára sütjük. Még forrón megforgatjuk őket vaníliás porcukorban.






4 megjegyzés:

  1. Ó, akkor most megvan otthon az öröm! ;) Nagyon cukik lettek a kis kiflik. Olyan szép havas hangulatot varázsoltál. Igazad is van, hiszen, ha már nincs hó, akkor legalább az otthonotokban legyen. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bizony meg! :D Örülök, hogy tetszenek a kiflik. Igen, muszáj valahogy telet idézni, ha már tényleg nincs kint hó... :)

      Törlés
  2. Szépek lettek! A tegnap én is sütöttem lekvárosat :-) annyiban változik a receptem, hogy zsír kell bele margarin helyett és nem kell keleszteni. Mindenképp ez egy nagyon finom süti!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) De jó! Akkor rokonkifliket sütünk. ;) Bizony, tényleg finom. Már alig van a mákosból. ...most erősen gondolkodok egy dupla adagos sütésen... :D

      Törlés