Oldalak

2013. december 27.

Halászlé









Amióta az eszemet tudom, imádom! :D Párom úgyszintén, így nem csak étteremben, vagy halászcsárdában eszünk, hanem rendszeresen készül a konyhánkban is. Sajnos, nem túl gyakran -ezen változtatni fogok; legyen ez az újévi ígéret :)-, de egy-egy jelesebb napon bizonyosan. Az egyik ilyen jeles nap december 24., mert a Szenteste mégsem telhet el halászlé nélkül. Ez a leves közös munka eredménye. Én vettem néhány friss pontyszeletet (patkót), de az nem lett volna elég csak rántani, így kerekítettünk még hozzá egy kis húst. Az élő hal megvételétől a tisztításon, bontáson át a filézésig páromé az érdem. Én "csak" készre főztem. :D Ez a halászlé most pontyból készült. Amolyan "szegedi-féle" pontyhalászlé, ahogy mi szeretjük. Mint ahogy sok más ételnek, a halászlének is millió elkészítési módja és fortélya van. Ki a bajaira, ki a dunaira, ki a balatonira, ki a szegedire esküszik. Szerintem mindegyik finom, nem is kell őket rangsorolni, mert nem is lehet. A maga nemében -bárhogy is készüljön- mindegyik tökéletes úgy, ahogy van. :D





 



Hozzávalók 6 személyre:
1,5 kg pontyhús (filé és szelet vegyesen)
ikra és haltej (opcionális)
a filézett hal gerince, úszói, egyéb alkatrészei, amik a filézéskor megmaradnak (mi a fejet nem főztük most meg)
3 nagyobb fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
2 szem paradicsom
1 szem paprika

őrölt pirospaprika
2 ek. zsír


  1. Egy nagy lábosban felhevítjük a zsírt és üvegesre pirítjuk rajta a finomra vágott vöröshagymát. Rátesszük a cikkekre vágott paradicsomot, a felkarikázott paprikát, fokhagymát, lehintjük őrölt pirospaprikával, átforgatjuk, majd hozzáadjuk a hal csontjait -gerincét, úszókat, egyebeket-, sózzuk, de csak óvatosan, majd felöntjük ~2 l vízzel és közepes lángon gyöngyözve 3-4 órát főzzük. A közben elpárolgott vizet pótoljuk.
  2. Míg az alaplé készül lesózzuk a húst és visszatesszük a hűtőbe ~3-4 órára.
  3. Az alaplé akkor jó, ha a zöldségek szétfőttek és a hús levált a csontról. Kicsit hűlni hagyjuk, majd egy sűrű szövésű szitán átpasszírozzuk. A kész alaplevet újra feltesszük közepes lángon gyöngyözve forrni.
  4. Beletesszük a húst, az ikrát, haltejet, felengedjük vízzel és 15-20 perc alatt készre főzzük a halászlét. Ha kell, még sózzuk. Friss kenyérrel tálaljuk.








Aki bírja és szereti, főzés közben, vagy tálaláskor adhat hozzá erős paprikát. :)

4 megjegyzés:

  1. Csodaszép! A színe fantasztikus és olyan hívogató abban a szép tálban! Nagyon ügyes vagy! Biutos vagyok benne, hogy jóízűtennék belőle, mert a halászlét kivételesen szeretem. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Köszi! A jó kis házi paprikáé az érdem -már ami a színt illeti, meg persze az íze is egész más, mint a boltinak-, párom Apukája készíti. :) No akkor, ha jóízűen ennél, már repül is ezzel a tányérral. Teszek mellé kenyeret is! ;)

      Törlés
  2. Micsoda színe van! A házi paprika megmutatja mit tud.
    Nálunk ez a leves Zoltán kedvence, imádja:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, bizony! :) Örülök, hogy tetszik! Nálunk is nagy kedvenc.

      Törlés