Oldalak

2013. december 2.

Habos vaníliasodó






A mákos kalács mellé -ha már ünnepi főpróbára készült- jár bizony vaníliasodó is. :) Viszonylag ritkán készítek, de ha igen, akkor egy szép nagy adagot. Mert valahogy a sodó mindig hamarabb kopik el a tányérról, mint a sütemény, ezért menet közben feltétlenül pótolni kell, nehogy az utolsó falathoz ne jusson. :D



 
Hozzávalók 4 személyre:
0,5 l tej (2,8 %-os)
2 tojássárgája
4 dkg cukor
fél rúd vanília
1 tk. vaj
fél ek. liszt

2 dkg cukor
2 tojásfehérje
gondolatnyi só

  1. A tojássárgáját kikeverjük cukorral. Hozzáadjuk a lisztet, egy kevés tejet és csomómentesre keverjük.
  2. A tejet kis fazékba öntjük. Hozzáadjuk a tojásos keveréket, a vanília kikapart magját és az üres vaníliarudat is, majd gyakori kevergetés mellett közepes lángon felfőzzük, míg szépen besűrűsödik. Belekeverjük a vajat.
  3. A tojásfehérjét kemény, fényes habbá verjük a cukorral és a sóval, majd -habverővel, gyors mozdulatokkal- a még forró vaníliamártásba keverjük. Ettől könnyű és habos lesz, de a meleg mártás miatt a tojásfehérje nem marad nyers. Ha később fogyasztjuk, keverjük át, mert a könnyebb habos rész feljön a sodó tetejére. :)





2 megjegyzés:

  1. Én is úgy vagyok a sodóval, ahogy te: imádom! Nem is elég belőle egy kis adag, mert minden falat kalácshoz simán lecsúszik egy nagy kanálnyi mennyiség. Jó, hogy megmutattad a te variációdat is. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Ugye? A kis adagnak kár is nekilátni. Én magában is simán meg tudnám -tudom- enni, akár a pudingot. De hát azért csak illik mellé enni valami süti is. ;)

      Törlés