Oldalak

2013. december 5.

Aszalt gyümölcsös keksz












Találtam egy nagyon jó kekszreceptet. :) Nem mondom, hogy végre, mert igazából nem kerestem, csak valahogy belebotlottam ahogy a Holland "nosztalgia-projekthez" kerestem recepteket. Aztán követték egymást az események; jön a karácsony, kell az apró süti, egy játékra is "gyakorolni" kell, és persze kell egy kis majszolni-való, ami esetleg több napig is kitart. :) Így hát azóta két-három naponta készül egy-egy adag. Az első garnitúra a csokis keksz volt, amiből küldtem egy kis kóstolót is. Apu azt mondta, hogy: "Ez olyan "holland keksz"-ízű!" :D Szuper! Hát ezért is lett ez a kedvenc alapreceptem. :)









Hozzávalók 25 db kekszhez:
28 dkg sima liszt
22,5 dkg vaj vagy margarin
15 dkg porcukor
1 tojássárgája
1 csipet só
fél kk. őrölt fahéj
10 dkg vegyes aszalt/kandírozott gyümölcs és gyümölcshéj (ebbe a kekszbe most aszalt vörös áfonya, kandírozott ananász, gyömbér, citrom- és narancshéj került)


  1. A hozzávalókat tálba tesszük és alaposan összegyúrjuk, míg egynemű tésztát nem kapunk. A tésztát fóliába csomagolva 1 órára hűtőbe tesszük.
  2. A hűtőből kivéve 25 egyforma részre vágjuk, majd golyókat formázunk belőlük. Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk -elég távol egymástól, mert sütés közben megnőnek-, majd betesszük őket a hűtőbe ~15 percre. Közben előmelegítjük a sütőt 190°C-ra. 
  3. A kekszeket 14-16 perc alatt kisütjük. Akkor jók, ha a szélük aranybarna és épphogy elkezdenek egy pici színt kapni.









Csinos dobozba rakva akár ajándék is lehet. :)

8 megjegyzés:

  1. Hogy ezek a kis kekszek mennyire cukik! Olyan jópofán sorakoznak a színes masnijaikkal, hogy én itt csak lesek. :) Biztos nagyon finomak is, és az embernek tényleg kedve támad beleharapni, mert annyira klasszul kínálják magukat.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! :) ...hát, aki vendégségbe készül, csinosan kell hogy felöltözzön. :D Örülök, hogy tetszenek!

      Törlés
  2. Szia! A golyókat nem kell szétlapogatni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Nem, nem kell. :) Sütés közben szépen kilapulnak. Azért is kell távolabb tenni egymástól őket, hogy ne nőjenek össze. :)

      Törlés
  3. Szuper, köszi, mindenképp kipróbálom! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ;) Igazán nincs mit! Örülök, hogy tetszik a süti; remélem ízleni fog! :)

      Törlés