Oldalak

2013. december 30.

Aszalt gyümölcsös-csirkemájas csirkemell









Idén egy kicsit változott a megszokott karácsonyi menetrend. :) Most Anyuék jöttek el hozzánk 26-án; egy karácsonyozós, névnapozós ebédre. Mivel a fiúknak aznap van a névnapja. ...illetve Apu most tartja, Öcsém pedig augusztusban, de azért egy kis meglepi és sok-sok puszi mindig jár mindenkinek. :)
Gondoltam, egy kicsit "könnyebb" csirkés étel jólesne mindenkinek a nagy karácsonyi evészetek közepette. Persze azért ez sem diétás. :D ...főleg, hogy menet közben úgy alakult, hogy a gyümölcs mellé kerül bele csirkemáj is, mivel igencsak megkopott az itthoni aszalt gyümölcs készlet. :)
Mindenkinek nagyon ízlett, párom kijelentette, hogy felvesszük a rendszeresen készítendő ételek listájára, mert nagyon finom. Most a szilveszteri hidegtál egyik szereplője lesz. :D







 Hozzávalók 10 személyre, egy 14x35x6 cm-es sütőformához:
2 nagy egész csirkemell (csont nélkül, ~1 kg 20 dkg)
50 dkg csirkemáj
30 dkg füstölt nyers bacon szalonna
20 dkg aszalt szilva
10 dkg aszalt sárgabarack
5 dkg mazsola
5-6 gerezd fokhagyma
~1 l tej
2 tojás
2 ek. liszt

bors
friss rozmaring


  1. A csirkemelleket két részre vágjuk, majd fektetve, vékony szeletekre vágjuk. Egy-egy fél csirkemellből nekem 5-6 szelet lett. A májat megtisztítjuk. A fokhagymát lereszeljük. 
  2. A húst a fokhagyma felével egy jól zárható dobozba rétegezzük, majd felöntjük annyi tejjel, ami ellepi és egy éjszakára hűtőben "pácoljuk". A májat szintén lerétegezzük fokhagymával, felöntjük tejjel és hűtőbe tesszük egy éjszakára. A gyümölcsöket is tejbe áztatjuk. 
  3. Másnap a húsról, májról, gyümölcsökről leöntjük a tejet, jól lecsepegtetjük őket. A húst sózzuk, borsozzuk. A sütőformát kibéleljük sütőpapírral, majd kibéleljük a baconszeletekkel úgy, hogy két végük kissé túllógjon a formán.
  4. A sütőt előmelegítjük 175°C-ra.
  5. A forma alját és oldalát kirakjuk a csirkemellszeletekkel -néhány szeletet félre teszünk-, majd kirakjuk sárgabarackkal. A barackra rétegezzük a májat, amit szintén picit megsózunk és megszórunk apróra vágott rozmaringgal. A májra rétegezzük az aszalt szilvát, közé szórjuk a mazsolát.
  6. A tojásokat pici tejjel és a liszttel elkeverjük, ízesítjük pici sóval, majd a gyümölcsös májas öltelékre öntjük. A megmaradt hússzeletekkel befedjük az egészet, majd a sütőpapír túllógó részét a hús fölé hajtjuk. Előmelegített sütőbe téve ~1 órát sütjük. Néhány alkalommal leöntjük alóla a "levét". Érdemes egy nagyobb tepsire tenni, a sütés közben esetleg kicsorduló lé miatt.
  7. Ha letelt az egy óra, a papírt lehajtva takarás nélkül sütjük ~20-30 percet, majd átfordítjuk az egészet egy sütőpapírral fedett tepsire, és tovább sütjük újabb ~20 percig, míg a bacon szépen megpirul.
  8. Sütés után ~15 percet pihentetjük, úgy szebben lehet szeletelni. :) Burgonyapürével és majonézes salátával tálaljuk.










A sütési idő változó lehet, a lényeg, hogy ne maradjon nyers a hús és a máj. Inkább többször ellenőrizzük. Nekem elég sok levet engedett, így nem féltem attól, hogy esetleg kiszárad. :)

11 megjegyzés:

  1. Ahh.... uhh... jajj.... :D Nagyon szeretném ezt a szépséget! Csupa olyan van benne, amit szeretek: máj, aszalt gyümi, husi. Kell ennél több? :) Nagyon mutatós lett.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Köszi! Gyanítottam, hogy tetszeni fog, mert nálad is van sok ilyen finomság. Már küldöm is!

      Törlés
  2. Még a látványa is nagyon szép!Gondolom nagyon finom! El fogom készíteni! :-) Köszönöm szépen!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Nelli! :) Örülök, hogy tetszik! Remélem Nektek is ízleni fog! :)

      Törlés
  3. Kedves Ági,
    Micsoda finomság, annyira guszta :-)
    Ezúton kívánok békés, boldog, finomságokkal teli új évet és minden jót Neked és kedves Családodnak!
    Szeretettel ölel Andi az AranyTepsi blogról.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Andi,
      Nagyon kedves vagy, köszönjük szépen! Én is kívánok Nektek minden szépet és jót az új évre! :)
      Szeretettel: Ági

      Törlés
  4. Ágikám, ezek a májas fogások... immmmádom a májat! Mestere vagy, az biztos :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó... De aranyos vagy! Köszönöm szépen! :) Örülök, hogy tetszik! ♥

      Törlés
  5. Kedves Ági..többszörösen is rajongód vagyok. megfogott most ez a csirkés májas étel..és lehet kipróbálom karácsonykor. Kérdésem az lenne hogy (és bocsánat tudom értelmezni a leírást) sem a májat sem a csirkemellet nem kell elősütni a rétegezés előtt?
    és szimplán ráöntöd a tojásos keveréket a gyümölcsökre? És mi lenne a gondolatod azzal kapcsolatban hogy esetleg nem aszalt gyümit használnék, hanem mondjuk narancsot vagy almát vagy ananászt? nem nagyon szabadna aszaltat fogyasztanom....Köszönöm és ne haragudj kérlek a zaklatásért...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Orsolya! Ó, dehogy veszem zaklatásnak! Sőt! :D Annyira örülök, hogy megtetszett neked ez az étel. Tényleg nem kell elősütni semmit, mert összesen majdnem két órát sül az étel, így biztos, hogy semmi nem marad nyers. De amondó vagyok, ha úgy nyugodtabb vagy, picit forgasd át forró vajon a csirkeszeleteket. ...esetleg a májat is, de vigyázz, nehogy fröcsköljön. Aszalt gyümölcs helyett nyugodtan használhatsz almát. Az nagyon jól illik a májhoz és a csirkéhez is. Egy kis vajat olvasztasz serpenyőben, és egy kis mézzel, esetleg rozmaringgal fűszerezve ezen megpárolod az almaszeleteket. Utána jól lecsepegteted és már mehet is a rétegezés. :) A tojásos keverékkel pedig simán nyakon öntöd az egészet. Majd látod, mennyire híg, attól függ mekkorák a tojások, hogy mennyi tej kell ahhoz, hogy szépen becsorogjon a rétegek közé és összefogja az ételt. :) Remélem tudtam segíteni és ha elkészíted, nektek is ízleni fog! Boldog, békés ünnepeket kívánok! Ági

      Törlés
  6. Hálás vagyok, köszönöm szépen :)
    Nektek is szép, áldott ünnepet kívánok!!!
    Orsi

    VálaszTörlés