Oldalak

2013. december 12.

Aranygaluska









Igen... megint diós sütemény. De hát mit csináljak, ha ennyire szeretjük? :) Jó rég nem készítettem, de most, hogy rengeteg diót kaptunk Apuéktól, így lehet dőzsölni. Hiába tart sokkal tovább megpucolni a diót, mint eltüntetni a vele készült sütit, akkor is az egyik legjobb dolog saját dióból sütni. ;)




 

Hozzávalók egy ~22 cm átmérőjű kapcsos tortaformához:
A tésztához:
50 dkg sima liszt
2 dkg élesztő
2 tojássárgája
3 dl langyos tej
6 dkg zsír
5 dkg cukor
csipet só

A cukros dióhoz:
20 dkg darált dió
15 dkg cukor

6 dkg zsír a kenéshez


  1. 1 dl langyos tejből egy kevés cukorral, egy kanál liszttel és az élesztővel kovászt készítünk. 
  2. A tojássárgákat kikeverjük a cukorral, majd hozzáöntjük a többi tejet, amiben feloldottuk a sót.
  3. A lisztet tálba szitáljuk. Hozzáadjuk a kovászt, a cukros-tojásos tejet, majd az olvasztott zsírt és fakanállal jól kidolgozzuk a tésztát. Letakarva langyos helyen 1 órát kelesztjük.
  4. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, majd ~1,5 cm vastagságúra nyújtjuk. Kis pogácsaszaggatóval -nagyjából 3 cm átmérőjű- kiszaggatjuk a tésztát. A diót összekeverjük a cukorral.
  5. A tortaformát kizsírozzuk, a maradék zsírt felolvasztjuk. A tésztából a formába rakunk egy sort, amit lekenünk zsírral, majd megszórunk cukros dióval. A következő két sor tésztát ugyanígy rakjuk a formába. Langyos helyen a duplájára kelesztjük, majd 170°C-ra előmelegített sütőben ~45-50 perc alatt aranybarnára sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, mert minden sütő más. Ha nagyon pirulna a dió a tetején, rakjunk fölé egy tepsit. :)









Langyosra hűtve vaníliasodóval tálaljuk. :)

7 megjegyzés:

  1. Hát itt van! Azt a mindenit, de szép lett! Már érzem az illatát. Hú, de tetszik! Sok vanília sodóval.... hmmmmm! Nagy gratula! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D De örülök, hogy tetszik! Így tortaformában olyan jópofa lett. :) Már küldöm is; a sodót külön, mert akkora adag, hogy nem fértek el együtt a csomagban. ;)

      Törlés
  2. Kösziiiii! Most nagyon jól jön egy kis szerotonin szint-emelés. ;)

    VálaszTörlés
  3. Hű de jól néz ki,rég csináltam de most kedvet kaptam rá.Köszönöm

    VálaszTörlés
  4. Még a nagyi idejéből való.nagyon finom!!!

    VálaszTörlés