2013. november 11.

Szárazbab főzelék




Az évek során a szárazbab főzelék nálunk valahogy kifejezetten őszi-téli étel lett. Talán azért alakult így, mert tavasszal és nyáron az ember megpróbál minél több friss zöldséget enni. :) A szárazbab meg szépen várja a sorát a kamrában, a polcon. De hát mint minden évben, idén is eljött az ősz. Bár most még hál' Istennek meglehetősen nyáriasra vette a figurát, azért esténként már be-begyújtunk a cserépkályhába. Persze ilyenkor sem mondunk le egy jó kis salátáról, de lassan itt az ideje kicsit masszívabb ételeket is készíteni.




Hozzávalók 4-6 személyre:
50 dkg szárazbab
1 kis fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 ek. zsír
3 ek. sima liszt
5 ek. tejföl
20 dkg erdélyi szalonna
2 babérlevél

cukor
ecet

  1. A babot átválogatjuk, átmossuk, majd éjszakára beáztatjuk.
  2. A babot babérlevéllel ízesített vízben -én ugyanazt a vizet használtam, amiben a bab megszívta magát- puhára főzzük. Mikor a bab már megpuhult, sózzuk és kiszedjük a babérleveleket.
  3. Egy nagyobb lábasban felolvasztjuk a zsírt, egy-két szeletet levágunk a szalonnából, felkockázzuk és a zsírban megpirítjuk. Beletesszük a finomra vágott vöröshagymát, aranyszínűre pirítjuk, majd hozzáadjuk a reszelt fokhagymát is. Átkeverjük, majd a liszttel világos rántást készítünk. 
  4. A hagymás-szalonnás rántást folyamatos keverés mellett felengedjük a főzőlével és tejföllel. Átszedjük a babot és ha kell még főzőlével hígítjuk a főzeléket. 
  5. Tetszés szerint cukorral, ecettel és sóval ízesítjük, majd forralunk még egyet rajta.
  6. A szalonnát szeletekre vágjuk, lepirítjuk és a főzelékkel együtt tálaljuk.



Friss kenyérrel és tejföllel nagyon finom. :)

12 megjegyzés:

  1. Itt vagyok már, és nyomom a kommentet! :D Jó ízűt ennék ebből a babfőzelékből, pláne, ha adnál mellé Ági-kenyeret is. A konyharuhám meg is van hozzá, hogy hasonló körülmények között fogyasszam el ezt a finomságot. ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Aranyos vagy! Reméltem, hogy tetszeni fog. Hát persze, hogy küldök hozzá Ági-kenyeret is! ;)
      A konyharuhákat én is mindig megmosolygom; mert hát ugye konyharuha-tesók is vagyunk. :D
      No akkor teríthetsz is, mert útnak indítottam az egységcsomagot!

      Törlés
  2. Hiába na, rád mindig lehet számítani! Asztal megterítve, ablak nyitva, már az asztalnál ülök. :v

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ;) Remélem épségben odaért! Jó étvágyat hozzá! ♥

      Törlés
  3. Finom és laktató, vérbeli őszi-téli étel!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Vicuska! Igen, tényleg az. Egy baj van csak vele, hogy túl gyorsan elfogy. :D

      Törlés
  4. Jöhetnek már a keményebb ételek, november van és hideg is. Csuda guszta, imádom(-nám):-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akkor küldök Nektek egy jó tálkával! :)

      Törlés
  5. Ma ez lesz az ebéd nálunk! ;) De ne izgulj légyszi!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tyűűűű... De jó! :D Remélem Nektek is ízleni fog!

      Törlés
  6. Ma elkészült ez is, mint életem első babfőzeléke. A finnyás kölkök nem ettek belőle, de a férjemnek és nekem tetszett. Köszönöm a receptet. megtartom. Aztán csak megszeretik az apróbbak is. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) Örülök, hogy megtetszett a recept, és hogy nektek is ízlett. :) Az aprónép meg majd megkóstolja egyszer, hátha nekik is megtetszik majd. ;)

      Törlés