Oldalak

2013. november 7.

Stroopwafel - Holland karamellás ostya






:D Nem olyan rég került fel a blogra az én "Holland" kenyerem receptje. Miközben a különböző tésztákkal kísérleteztem, rengeteg minden eszembe jutott a gyerekkori, hollandiai családi nyaralásokról. Ahogy ott nosztalgiáztam a szórókás kenyér fölött, eszembe jutott, mennyire szerettük a Stroopwafel-t, ami egy karamellás sziruppal töltött kerek ostya. Ez egy hagyományos Holland sütemény, amit kint mindenhol kapni. :) Csomagolva és frissen készítve is árulják. A karamellt ízesíthetik tört mogyoróval, vagy különböző fűszerekkel, de az eredeti Stroopwafel fahéjas. El is kezdtem kutatni a neten recept után. Persze az első dolog, amit be kellett szereznem, egy ostyasütő volt. Ennek hiánya némiképp visszavetette a lelkesedésem, de gondoltam, ami késik, nem múlik. Így nézelődtem tovább, most már nem csak a receptek között. Néhány napja egy nagyon kedves barátnőm meglátogatott és csaptunk egy csajos napot. :D Olyan igazi kávézós, sétálós, beszélgetős, "mindenboltbabenézős" napot. Közben persze nem vásároltuk fel a fél várost -bármennyire is jó lett volna-, csak szigorúan azt, ami kell. Az egyik üzletben azonban megláttam az ostyasütőt. Kezdett megdőlni a "csak szigorúan, amit kell" elv. Mivel a polcon már csak a kicsomagolt, kiállított darab árválkodott, gondoltam kedvezmény ide-vagy oda, azt én inkább nem viszem el, mert ki tudja hányan nyúzták már végig szegényt. Mondtam is, hogy ez egy jel, hogy várjak még a sütivel. Végül egy kis unszolás hatására mégis megkérdeztem az eladót, hogy esetleg van-e még belőle raktáron. És volt. :D Sőt, még csak nem is raktáron, hanem a kiárusított cikkek között, akciósan. ...hát megmondom őszintén, felcsillant a szemem és széles mosollyal a képemen, köszönve a segítséget, a hónom alá csaptam az egyiket és már ott sem voltunk. :) Persze ez még csak az első lépés volt, amit több szép reményű kísérlet követett. Az eredeti holland recept "tölteléke" nekem valamiért nem jött össze -persze cukorszirupom sem volt, ezért azt is házilag próbáltam legyártani-, így készítettem egy hagyományos karamellát, jó sok fahéjjal... és tádámmm! Sikerült reprodukálni a kedvenc Holland sütimet! :D



 
Hozzávalók 16 Stropwafel-hez:
A tésztához:
50 dkg sima liszt
25 dkg olvasztott vaj
15 dkg porcukor
5 dkg friss élesztő (az eredeti recept szerint 14 g szárított)
0,6 dl langyos tej
1 tojás
csipet só

A karamellkrémhez:
3,5 dl tej (3,8%-os)
25 dkg nádcukor
5 dkg vaj
1 tk. őrölt fahéj
csipet só


  1. A tészta hozzávalóit egy tálban összedolgozzuk, letakarva langyos helyen ~1 órát pihentetjük/kelesztjük.
  2. Ha a tészta megkelt, 32 egyforma részre osztjuk és ezekből apró gombócokat formálunk.
  3. Az ostyasütőt előmelegítjük, majd egyenként aranybarnára sütjük benne az ostyát. Ha egy kész, kitesszük egy deszkára -én a nyújtódeszkára sorakoztattam őket-, és még frissen, míg puha a tészta egy 10 cm átmérőjű kerek szaggatóval formára vágjuk. A deszkán hagyjuk kihűlni, hogy egyenes maradjon.
  4. Míg az ostyalapok sülnek, elkészítjük a karamellkrémet.
  5. A krém hozzávalóit egy kis fazékba tesszük, majd elkezdjük összemelegíteni. Akkor jó, ha gyöngyözve forr. Sűrűn kevergetve addig főzzük, míg szépen besűrűsödik. Ez nekem ~45 perc volt.
  6. A sűrű karamellből -egyenletesen elosztva- minden második ostyára kanalazunk, majd beborítjuk az üres lapokkal. Kicsit megmozgatva összenyomjuk őket, majd hagyjuk kihűlni.





Ezeket a süteményeket hagyományosan teához, vagy kávéhoz fogyasztják; evés előtt felteszik a bögre tetejére, hogy az "itóka" kicsit felmelegítse benne a karamellt. :)







A leeső tésztarészeket elmajszoljuk, vagy egy kis maradék karamellel összeforgatjuk. Ezt egyébként Hollandiában árulják is "koekkruimels" - kekszmorzsa néven. Az eredeti recept szerint az elkészült tésztát szaggatás után ketté kell vágni, hogy tölteni tudjuk. Ehhez persze olyan wafel-sütő kéne, ami vastagabbra süti az ostyát. Így ezek a sütik picit vastagabbak az eredetinél, de így több karamellt is tehetünk bele. :D

21 megjegyzés:

  1. No, ezt biztos el fogom készíteni! (de be kell szerezzem én is a gépezetet :-) )

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D De jó! Ildi, ennek nagyon örülök! Remélem ízleni fog!

      Törlés
    2. Egy ostyasütő szerkezetet én is el bírnék viselni. Persze szigorúan kell el mellett :)

      Törlés
  2. Jó volt olvasni a sztorit. :) Bizony van az úgy, hogy valami mindenképp velünk akar jönni a boltból, mert eldönötte, hogy ő márpedig hozzánk tartozik. Egyébként pedig ismét sikerült feltenned egy olyan receptet, amit nem ismertem, na nem mintha annyira jártas lennék a külföldi étkek ismerete terén. Tök jó a holland dizájn, nagyon stílusos. a karamellkrém pedig biztosan még finomabb is, mint az, amit korábban kóstoltál, hiszen ezt te készítetted a saját szád íze szerint. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! :D Örülök, hogy tetszik a süti is, meg a dizájn is. :D A picurka papucsokat még Apuéktól kaptuk, a szalvéta meg néhány napja köszönt rám az egyik hobby-boltban. Hiába no... nekem nem szabad ilyen helyekre járnom, mert tényleg valami mindig velem akar jönni. ...rendszerint több valami... :D

      Törlés
  3. Ha karamell van, nekem minden jöhet! Bár hiába van karamell, ha nincs ostyasütő :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát igen... Sajna ez igen nagy hátrány... :) Én már régóta fentem a fogam egy ilyen ketyerére. Mivel kerámialapos a tűzhelyem, így a hagyományos ostya- vagy tallérsütő nem volt "játékos". :) Remélem majd Neked is lesz és akkor kipróbálhatod ezt a sütit. ;)

      Törlés
  4. Ó, tejkaramell és ostya! Verhetetlen kombináció! :))

    VálaszTörlés
  5. Imádom, szereznem kell egy ostyasütőt :-) !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hédi, de jó, hogy Te is szereted! :) Én nagyon belezúgtam anno. Amolyan abbahagyhatatlan süti. ;)

      Törlés
  6. Nagyon nagyon guszta! És nagy kedvenc nálunk, bár mi csak a bolti verziót ismerjük. Mindenképpen kipróbálom. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! :) Én is csak a boltit ismertem, de sajnos jó ideje már nem jutottam hozzá. Így muszáj volt valamit alkotni. :D Remélem ez a házi variáció is ízleni fog!

      Törlés
  7. Szia Norma! Először is elnézésedet szeretném kérni , mert elügyetlenkedtem és véletlenül töröltem a hozzászólásodat. Örülök, hogy megtetszett a süti! :) Az ostyasütő clatronic márkájú és az Auchan-ban vettem. Remélem tudtam segíteni! Üdv: Ági

    VálaszTörlés
  8. Semmi gond, a lényeg hogy kaptam választ. Köszönöm szépen :)

    VálaszTörlés
  9. Azt szeretném kérdezni,hogy a krémhez milyen vajat használjak? Rama kockamargarint? Vagy sima vajat ,amit a kenyérre is kennék? Bocsánat ha butát kérdezek,de még újdonság nekem a sütés-főzés :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Mindenképp vajjal készítsd a krémet, ne margarinnal, mert a margarin teljesen másképp "viselkedik". Csak arra kell figyelni, hogy sótlan vajat vegyél. :) Örülök, hogy megtetszett a recept, remélem nektek is ízleni fog! :)

      Törlés
  10. Szia Ági! Csak egy olyan kérdésem lenne, hogy a karamellát nádcukor helyett lehet rendes cukorral készíteni? És ha igen milyen arányt javasolsz?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Hű... hát rendes cukorral még nem próbáltam. De talán ugyanez a mennyiség jó lehet. Esetleg ha hígabbra sikerül a krém, kicsit tovább kell főzni. ;)

      Törlés
  11. Szia Ági, én most találtam a receptedre, és gluténmentes verziót szeretnék belőle készíteni. De a kérdésem, hogy honnan tudok ilyen sütőt beszerezni? Online europán belül simán :) mi a te sütőd márkája? ki kell vajazni mielőtt sütöd? és 2 gofit ragasztasz össze? (egy receptben azt olvastam, hogy felbevágta a gofrit és a közepébe kente a krémet). válaszod előre is köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Én anno az Auchan-ban vettem és clatronic márkájú. Igen, eredetileg valóban ketté kellene vágni az ostyalapokat, de ahhoz speckó ostyasütő kellene, vagy olyan, ami az enyémnél kicsit vastagabbra süti a tésztát. :) A sütőt nem kell kivajazni, mert a tésztában van elég vaj, nem fog leragadni. Legalábbis nekem nem kellett. :)

      Törlés