Oldalak

2013. november 8.

Sajtos-hagymás zabkása






Ma áram-mentes napot tartottam. Illetve nem csak én, a környéken még jó sokan, mert valamit szerelt a szolgáltató. Tudtam én, hogy ma lesz a "nagy" nap, de valahogy elfigyeltem, aztán reggel egyszer csak azt vettem észre, hogy minden elsötétül... :D Hát hirtelen az agyam is elsötétült egy picit, aztán megvilágosodtam, hogy: "Áhh... áramszünet!" Még az a szerencse, hogy szép idő volt egész nap, így kint molyoltam a kertben. Mivel a tűzhely is elektromos, így a főzés is váratott magára. Fél négy körül lett újra áram és mivel egész nap csak "hideget" ettem, gondoltam gyorsan összeütök egy kis estebédet. Párom még javában dolgozott, így volt idő később elkészíteni a vacsorát is; nekem viszont gyorsan kellett "valami". :) Ilyen "mostazonnal" esetekre az egyik kedvencem a zabkása. Csak néhány éve barátkoztunk össze, de azóta rendszeresen készítek -magamnak- reggelire, vacsorára, vagy ilyen esetekben estebédre. Többnyire édesen eszem, de most inkább sós ízekre vágytam.





Hozzávalók 1 személyre:
2,5 dl tej
6 dkg zabpehely (apró szemű)
1 ek. olívaolaj
1 pici fej lilahagyma
1 kis gerezd fokhagyma
3 dkg sajt

bors
szerecsendió
3 ek. tejföl
2 szelet paprika (piros és zöld húsú)


  1. Egy kis fazékban felhevítjük az olívaolajat, majd aranybarnára pirítjuk rajta a vékonyra szelt lilahagymát. Hozzáadjuk a reszelt fokhagymát, egyet keverünk rajta, majd felöntjük tejjel és beleszórjuk a zabpelyhet.
  2. Ízesítjük sóval, borssal, szerecsendióval és kevergetve sűrűre főzzük. Ez néhány perc alatt meg is van.
  3. Ha elég sűrű, levesszük a tűzről, belekeverjük a reszelt sajtot, majd tálkába tesszük.
  4. A tetejére tejfölt kanalazunk és megszórjuk az apró kockákra vágott paprikával. Jóízűen bekanalazzuk és ennyi. :D






Esetleg megturbózhatjuk egy kevéske húsos szalonnával, amit a hagyma alá pirítunk. Sajna nálunk most épp elfogyott. ...no majd legközelebb! ;)

10 megjegyzés:

  1. És megjött Humor Herold(ina)! Jupppííí! :D Vagyis jót nevettem az Ágis mondatszerkesztésen, miközben csodálattal nézegettem a képeket. De helyes kis pirkó tányér, meg a többi cucc is marha jó! :) Ja, bocs, a recept is ötletes, hiszen kinek jut eszébe sósan készíteni a zabkását... hát az Áginak.:D És milyen jól tetted. Az ilyen ötletektől kap kedvet az ember a főzéshez. ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, hogy így gondolod! :D Örülök, hogy tetszik a szöveg, a tányér -a 100 Ft-os boltban egyszer csak a kosaramba ugrott... magam sem értem :)-, a képek és a recept is. ;) Megmondom őszintén én sem tudtam, hogy mi sül (fő) ki belőle. Hirtelen ötlet volt és bejött. Édesen nagyon szeretem, sósan is próbáltam már, de ez a sajtos verzió eddig a legjobb. ;)

      Törlés
  2. Na, most jött el a pillanat (illetve holnap), hogy végre már én is kipróbáljam a zabkását. Nagyon ízesen invitáltál :) köszönöm

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D De jó! Ennek nagyon örülök! Remélem hosszú barátság lesz! ;)

      Törlés
  3. Most csináltam meg és nem is tudom eddig miért szenvedtem az édes verziókkal.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Bence, köszönöm! Nagyon örülök, hogy megtetszett a sós változat. :)

      Törlés
  4. Nem rég találtam rá a blogodra, természetesen ezzel a recepttel. Ma megcsináltam vacsorára és nagyon ízlett :) Elején kicsit féltem, hogy kevés lesz, de nagyon laktató. De nem volt itthon zabpehely, így rozspehellyel próbáltam ki és úgy is nagyon finom volt. Köszi! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! De örülök, hogy elkészítetted! :) Hű... rozspehellyel is biztos klassz lett. No legközelebb szerzek én is és kipróbálom! Köszönöm, hogy megírtad! ;)

      Törlés
  5. Úriszen, micsoda ízorgia!!
    Köszönöm a receptet, nagyon finom volt!!! Nem is tudom, miért tartottam eddig a sós zabkásától :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Viktória! De jó! Örülök, hogy Neked is ízlett! :) Köszönöm szépen, hogy megírtad!

      Törlés